Met een gemiddelde van één dode per vijf minuten belooft het een luguber avondje te worden in de Effenaar, maar gelukkig blijft het vanavond bij verbaal geweld. De zevende editie alweer van Woody Sings in een steeds knusser wordende kleine zaal van de Effenaar.

Woody Sings Murder Ballads

Woody breekt bijna zijn nek als hij het podium komt opgelopen, doet het af met een grapje en begint goedgemutst aan de opener O Death, een traditional met roots ver voor menigeen in de zaal geboren is. De zaal kleurt bloedrood en de duistere en toch vrolijke toon is gezet.

Paul van Hulten, ook in de zaal, heeft de eer om Woody's vertolking van zijn eigen  William te mogen horen. Het klinkt even onheilspellend, al zet 'the Man from the South' het lied zelf donkerder aan. Ook de veel te vroeg gestorven Selim Lemouchi wordt muzikaal geëerd door een mooie, rustige vertolking van Thistle.

We gaan weer terug in de tijd met stokoudjes zonder happy end, zoals Bob Dylan's verhaal van de door de KKK vermoorde Medgar Evers, Where did you sleep tonight van Lead Belly en God's gonna cut you down, bekend van onder andere Odetta of Johnny Cash.

Even later zingt Woody Woody met "een song uit de tijd van Colts, Magnums, Winchesters of waar schoten ze toen ook mee... een cowboy song dus". Woody neemt ons mee op een tragikomische jacht op buffels, compleet met cactussen, bandieten en een onfortuinlijk einde voor de drijver.

Ondanks het beladen thema van vanavond heerst er een gezellige sfeer. Woody oogt zoals altijd ontspannen, hij grapt en vertelt vanavond flink en zoekt ook veel interactie met het publiek.

Na Nebraska van The Boss (met extra veel galm) is het tijd voor de special guest van vanavond: actrice en zangeres Sanne Samina Hanssen betreedt het podium. Samen met Woody vormt ze het duo Polly & Bruce en behalve hun eigen nummers als Willy Wee, Charcoal Frame of Mind, Lioness of the Dunes, leent ze haar zoetgevooisde stem ook aan Long Black Veil van Lefty Frizzell, over een man die vals beschuldigd wordt van moord, maar er toch de doodstraf voor krijgt. Hij weigert namelijk te vertellen dat hij die nacht in kwestie het bed deelde met de vrouw van zijn beste vriend...

De avond is na Dylan's Isis alweer bijna ten einde, maar gelukkig worden we nog getrakteerd op een toegift: Do not go gentle van S.T. Cordell, het dansbare nevenproject van Woody. Met slechts een gitaar en orgeltje, maar niet minder meeslepend. Nog een laatse keer stoeien met de capo zodat Woody nog één keer ver terug in de tijd gaat met Two Sisters, een traditionele murder ballad met roots uit de 17e eeuw. Twee zussen gaan het water in, slechts eentje komt er uit... en met die sombere boodschap keren we huiswaarts.

7 mei is Woody terug in de Effenaar, ditmaal met een hommage aan Townes van Zandt, misschien wel de beste singer-songwriter ooit.