De vijf Gouwe Lempkes van Remco Moonen Emmerink

Eigenaar Velvet Music Eindhoven bespreekt zijn vijf beste platen, en meer...

David Markus ,

Vroeger kwamen bij 3voor12 Eindhoven met enige regelmaat Gouwe Lempkes voorbij, oftewel vijf beste platen van dat moment van iemand uit de Eindhovense muziekscene. Wie anders dan onze lokale platengoeroe Remco Moonen-Emmerink van Velvet Music Eindhoven om deze traditie weer in ere te herstellen! 3voor12 Eindhoven ging met hem in gesprek tijdens de voorbereidingen voor Record Store Day.

Allereerst van harte nog met je zevenjarig bestaan! Helemaal vanwege de moeilijke corona-periode een hele mijlpaal. Wat dacht je zeven jaar geleden? Muziek streaming is booming, laat ik eens een platenzaak beginnen?

Ja, zoiets! Mijn collega van Velvet Breda zag sinds 2008 de verkoop van vinyl weer stijgen en wilde zeven jaar geleden ook een zaak openen in Eindhoven. En ik was na een burnout op zoek naar totaal ander werk. Hij zag op Strijp-S een winkelpand te huur en vroeg me of ik daar in wilde staan. Ik ben mee gaan kijken en anderhalve maand later was de winkel geopend. Zo snel en simpel ging het. 

En alle begin is moeilijk, er zijn namelijk zoveel dingen die je nog moet ontdekken, maar het liep vanaf het begin redelijk goed. In die zeven jaar zijn er slechts drie dagen geweest waarin we niks verkochten. En zelfs tijdens corona bracht ik regelmatig platen rond.

 

In 2018 heb ik de winkel overgenomen, zodat ik er echt m'n eigen ding van kon maken. Het groeide uit tot een entertainment hotspot met platen, CD's, film en zelfs bordspellen. Maar toen kwam dus corona. Ik ben op zoek gegaan naar een eigen pand en zo kwam ik drie jaar geleden op de Edisonstraat terecht. En nu is het bijna een pure platenzaak met voornamelijk nieuw vinyl, maar ook spannender tweedehandse platen. Denk aan jazz, punk, hardcore, emo, metal, indie, dance en nieuw is ook de steeds groter worden collectie K-pop.

En aanstaande zaterdag is het Record Store Day. Wat kunnen we verwachten?

Veel! Bakken vol met nieuwe (re)releases, waaronder een favoriet van mijn zoontje, een elpee van Peppa Pig, haha. Maar ook platen van Pearl Jam, Elvis, Sam Smith, Taylor Swift, Sigur Rós, The Black Keys. Eigenlijk teveel om op te noemen. En om 13:00 live een korte set van HONEY, indie-performer bekend uit de Amsterdamse studentenscene, en om 14:00 uur volgt een optreden van Daniel Cane, singer-songwriter uit Nijmegen.

Als je toch allemaal platen gaat noemen, kom dan maar op met je vijf Gouwe Lempkes! Welke vijf platen hebben de eer om op jouw ultieme lijstje te staan?

Ik had gedacht om uit vijf verschillende disciplines voor mij de beste plaat te kiezen. Te beginnen met:

Manic Street Preachers - This Is My Truth Tell Me Yours

Dit is de plaat die mij ooit het meest geraakt heeft. This Is My Truth Tell Me Yours stamt uit 1998, maar nog steeds actueel, helaas. Er zit van alles in: anti-homofobie, anti-oorlog, politiek, normen, waarden... Je kunt nog altijd heel veel lessen trekken uit deze plaat. 

Biffy Clyro - Puzzle

Als tweede Lempke dacht ik aan de 'de beste band aller tijden', en dan moet ik simpelweg iets van Biffy Clyro noemen. En wel Puzzle, die is fantastisch. Een album met hun mooiste ballad Machines. Het is een plaat die een band laat overgaan van een harde post-hardcoreband naar stadionrockband. En die overgang op deze plaat is echt fantastisch gedaan. Het werd nooit meer zo goed als die, tot ze twee jaar terug hun beste plaat ever uitgebracht hebben, maar goed...

FIEP - 77 Stokes Croft

In de categerie 'recent' stiekem een CD, want deze is nog niet op plaat uit. Fiep is een indie-bandje uit Eindhoven van Veerle Driessen. Nog als Vera Zané speelde ze op Record Store Day 2017 en dat was echt supervet. Ik ben haar altijd blijven volgen en ze heeft nu haar eerste EP uit als FIEP zijnde. Heel tof. En gaat hard ook. Echt een artiest om in de gaten te houden.

Polly & Bruce - Acid Love

Ik ben echt een sucker voor Americana en toevallig komt uit Eindhoven een van de beste platen in dat genre: Acid Love van Polly & Bruce, jetweetwel, van Woody en Sanne-Samina Hanssen.

Nou, die stonden toevallig laatst in de Effenaar, bij Woody Sings Murder Ballads...

Echt? En zong ze ook mee? Oh, ik smelt nu al helemaal weg, ik vind dat echt prachtig, hun stemmen samen... Het is bijna net zo goed als Dallas Green met Alecia Moore, maar daar kom ik zometeen op...

You+Me - rose ave.

Dan kom ik bij m'n vijfde plaat: City and Colour, altijd fantastisch, heeft net een nieuwe plaat uit. En toch, de band waar Dallas Green eigenlijk uit komt is de post-hardcore band Alexisonfire, waar ik niet zo van hou. Hij was daar gitarist en clean vocalist, vond het denk ik te hard worden en is toen zelf akoestische nummers gaan maken. Super emotioneel, heel klein, heel mooi en soms rockt het fantastisch. Zijn stem is zo mooi. En rond 2014 heeft hij het bedacht om een plaat te maken met Alecia Moore aka P!nk. Op rose ave. zijn echt voor elkaar gemaakt. Hun samenzang is geweldig. Sowieso de mooiste versie van No Ordinary Love van Sade. Echt te mooi.

Oh, jammer, dat waren er al vijf, denk ik... Nou, kom volgende week maar terug!

Goed idee! Bovengenoemde platen en nog veel meer zijn te vinden bij Velvet Eindhoven. En zaterdag 22 april Record Store Day met HONEY, Daniel Cane en een sloot releases waar je u tegen zegt.