DADA bracht onlangs zijn nieuwste single ‘Moeilijk Zat’ uit. Met zijn nieuwe muziek zou DADA de Popronde gaan veroveren, maar ook zijn nieuwe geluid laten horen. 3voor12/Eindhoven sprak met Daan Rijkers over de nieuwe weg die hij is ingeslagen, de invloed van de coronacrisis en nieuw werk naast zijn muziek.

Kan je iets vertellen over je nieuwe single ‘Moeilijk Zat’?
“‘Moeilijk Zat’ is eigenlijk ontstaan toen ik langere tijd gestopt was met vluchten. In mijn eerdere werk had ik het vooral over op stap gaan, drinken, vrouwen. Ik vluchtte voor de strijd met mijzelf, maar nu ben ik die strijd aangegaan. Ik ben oude zaken gaan oplossen en daar blik ik op terug in de track ‘Moeilijk Zat’. Ik heb veel geleerd en dat wil ik delen.”

In je eerdere werk heb je het veel over een transitie. Er heerste veel onrust in je. Wat is er in die tijd veranderd?
“Ik vluchtte voor moeilijke situaties en werd onrustig van het leven. Ik zat vast en kwam op een punt dat ik keuzes moest gaan maken. Wat is belangrijk en wat is niet belangrijk? Door mijzelf die vraag te stellen kan ik mij veel meer focussen op de belangrijke dingen. Nu heb ik rust gevonden en haal ik veel voldoening uit mijn leven.”

Heeft dit ook invloed gehad op de muziekstijl?
“Absoluut. Het is muzikaler geworden, maar ook rustiger. Ik deed veel met meerstemmigheid en er zaten veel lagen in de producties. Nu is het overzichtelijker. Het heeft veel meer het live gevoel. Het heeft ook invloed op mijn teksten. Ik schrijf veel meer letterlijk wat ik doe, denk en voel, dan dat ik in metaforen spreek.”

Met de EP’s ‘Wassum’ en ‘Issum’ vertelde je al veel over je jeugd en de problemen die bij je hebben gespeeld. Welke boodschap wil je hierover kwijt in je muziek?
“Ik vind het onwijs belangrijk dat de jeugd die soortgelijke problemen ervaren als ik toen een stem en oor krijgt. Als het over jeugdzorg of psychologische problemen gaat, krijg je al snel een label op je geplakt. Er wordt veel te veel gestigmatiseerd, terwijl we de taboes moeten doorbreken en serieus moeten luisteren naar de problemen van jongeren.” 

Iets wat nu ook veel bij jongeren leeft, is het gevoel van isolement. Hebben de coronacrisis en de maatregelen nog invloed op je gehad?
“Ja, maar persoonlijk is dit goed voor mij geweest. Er zijn minder impulsen om mij heen, waardoor ik mij rustiger voel en overzicht heb over mijn leven. Dat hoor je ook terug in mijn muziek. Het is wel gek dat shows en andere dingen buiten de deur zijn gecanceld, maar het geeft meer ruimte om te maken. Ik zit veel met Nick (Hangraaf, DADA’s producer, red.) in onze studio, dat is dan weer een voordeel.”

Wat staat er de komende tijd nog op de planning?
“11 december komt er een nieuwe track uit. Daarnaast komt er nog een videoclip met Diggy Dex en is het hopen dat de Popronde alsnog doorgaat.” 

En naast muziek is Daan Rijkers ook bezig met schrijven en andere zaken: “Ik ben bezig met een boek en dat is bijna af. Het is een autobiografisch boek volledig in het teken van zwart-wit denken en hoe ik zelf ben omgegaan met het label borderliner. Ik ben nog op zoek naar een uitgever die het wilt uitbrengen. Verder ga ik starten met een podcast over dezelfde thematieken.”

“Ik voel mij erg geïnspireerd in deze tijd en heb zin om veel te maken. Ik wil mezelf komende maanden opnieuw gaan uitvinden en de tijd nemen om op muzikaal gebied nieuwe dingen te ontwikkelen. Toevallig had ik het met Nick afgelopen week over het starten aan een eerste DADA album. Hier willen we allebei heel graag aan beginnen.”

11 december brengt DADA zijn nieuwe track uit.