‘Acid Love’ is het debuutalbum van gelegenheidsduo Polly & Bruce. Bruce? Dat is Woody Veneman. En achter Polly gaat actrice Sanne Samina Hanssen schuil. Het duo vindt elkaar in 2017 tijdens de theatervoorstelling ‘Onder het Melkwoud’: Veneman verzorgt de muziek voor het stuk waarin Hanssen speelt. De (muzikale) vonk slaat over en de twee brengen samen de ep ‘Under Milkwood’ uit. Anderhalf jaar later ligt er een volwaardig album: ‘Acid Love’. Elf nummers, die het spectrum tussen donkere folk en luchtige country beslaan.

De witte handschoen op de cd en de cover slaat ongetwijfeld op het zuur van de albumtitel. Met de wetenschap van nu krijgt diezelfde handschoen een enorm wrange bijsmaak. Het is alsof Polly & Bruce lang geleden al wisten dat er stront aan de knikker zou komen. Dat corona roet in het eten zou gooien en ons sociale en culturele leven volledig lam zou leggen. Zalen staan op omvallen, de festivalzomer wordt serieus bedreigd en ook de geplande albumpresentatie van ‘Acid Love’ — op 10 april in De Rozenknop — gaat niet door. Gelukkig zijn er de ‘Isolation Sessions’ van de Effenaar, zodat het album die dag toch het levenslicht ziet. 

“A dream of a kiss still remains a kiss” klinkt het in het vrolijke ‘Shadow of a Sign’. En ook het rockabilly-achtige ‘Keep it Dark’ gaat nadrukkelijk over (de gedachte aan) vreemdgaan: “We’re making a face for the invisible […] we’re building a place for the impossible. We’re building it all night long.” Het zijn teksten die volledig recht doen aan de intieme spanning die Polly & Bruce graag oproepen. Overspel, verlangen, verbroken relaties en verleiding zijn volgens de liner notes belangrijke thema’s op het album, maar of de twee het nu spelen of ons een inkijkje in hun eigen levens gunnen, blijft onduidelijk.

Hoe de vork ook in de steel zit, op ‘Acid Love’ staan een aantal geweldige nummers. Eerste single ‘Body Builder’ is een breekbaar liedje met een melodie die je niet meer loslaat. Ook ‘Here Comes The Night’, ’Straight To You’ en titelnummer ‘Acid Love’ bewijzen dat Veneman weet hoe hij een pakkend nummer moet schrijven. ‘Lioness Of The Dunes’ stond al op ep ‘Under Milkwood’, maar krijgt op ‘Acid Love’ een nieuwe uitvoering. De elektronica, die de basis van de originele versie vormen, zijn hier ingeruild voor akoestische gitaar. Het nummer krijgt daardoor een klassieke ‘western’-sound en klinkt een stuk dreigender en meeslepender dan het origineel. Het tweestemmige refrein, dat herinneringen aan 16 Horsepower oproept, zorgt voor koude rillingen en kippenvel tegelijk en is behoorlijk geweldig.

Hoewel het op papier om Polly & Bruce gaat, draait ‘Acid Love’ vooral om Bruce. Polly mag zich in ‘Charcoal State of Mind’ even laten horen en krijgt een aandeel in ‘Cowboy Kelly Catastrophe’, maar dat zijn niet de beste nummers van de plaat. Haar aandeel in het geheel lijkt vrij marginaal te zijn, zeker omdat Veneman alle nummers zelf heeft geschreven. Op zich geen probleem, maar het roept wel de vraag op of we hier met een ‘echt’ duo te maken hebben. 

‘Acid Love’ is een degelijke, gevarieerde plaat geworden. Veneman is en blijft een muzikale veelvraat/alleskunner die niet op één paard wedt. Dat siert hem, maar zorgt er in dit geval voor dat er een bepaalde balans ontbreekt. ‘Acid Love’ kent sterke momenten, maar geeft ook ruimte om af te dwalen. Perfecte achtergrondmuziek voor een barbecue of lome zomeravond. Het is te hopen dat we die snel weer mogen gaan beleven met zijn allen.   

Het album ‘Acid Love’ wordt uitgegeven door Hollow Horse Records en is vanaf 10 april digitaal, op cd en vinyl verkrijgbaar. Op diezelfde dag vindt de albumpresentatie plaats via de ‘Isolation Sessions’ van de Effenaar, vanaf 21:00 live te volgen via Facebook.