Death Star Discotheque heeft haar eerste buitenlandse avontuur erop zitten. De uit Eindhoven en Boxtel afkomstige indie post-punkband stond in augustus driemaal op de planken in oostelijk Duitsland. Twee optredens in kleine concertzalen in Dresden en Berlijn en een op het Klingtgut Festival in Gorgast maakten de minitournee tot een muzikaal avontuur voor Michel (zang/gitaar), Eugène (gitaar) en Roelof (drums). De drie hielden voor 3voor12/Eindhoven een dagboek bij.

Donderdag: Dresden

Donderdagochtend 7 uur vertrekken we uit Boxtel. Een flinke rit, maar we rijden lekker door terwijl we luisteren naar Fontains DC, The Murder Capital, Shame en IDLES, daarna gaat 'Gangs’ van Do Nothing op repeat. Lang leve Spotify! ‘s Middags rijden we Dresden binnen, terwijl het concert van The Cure uit 1984 in de Maaspoort in Den Bosch uit de speakers klinkt.

Bij Die 100 worden we enthousiast ontvangen door Mitropa. De band uit Dresden had gehoord dat we in Berlijn zouden spelen en vroegen ons of ze het voorprogramma mochten doen. In ruil daarvoor regelden ze dit gezamenlijk optreden in hun thuisstad. Na een snelle opbouw en soundcheck is er barbecue, natuurlijk ook met Kartoffelsalat!

Het podiumgeluid is niet geweldig, maar toch gaan we er vol in. Het optreden wordt enthousiast ontvangen en we verkopen zelfs CD’s en shirts. Na het optreden maken we nog wat flessen Weizenbier soldaat en kletsen wat met het publiek. Daarna rijden we naar het hotel. 

We hebben nog geen zin om te gaan pitten, maar merken dat er rond het hotel weinig te doen is. In een café ligt enkel in een hoek iemand te slapen. We vermoeden de barman, en proberen hem te wekken. Pas als we hard roepen schrikt hij wakker en springt achter de bar. Het is een beetje een troosteloze ambiance binnen, maar dat mag de pret niet drukken. We kletsen na over de eerste dag en duiken pas laat ons nest in.

Vrijdag: Berlijn

De volgende dag zijn we bijtijds in Berlijn. De zaal is nog dicht, dus verkennen we Kreuzberg. We neuzen rond bij Coretex, een platenspeciaal zaak (punk en hardcore) met enkel vinyl. Daarna wandelen we naar het Ramones museum, waar we onze ogen uitkijken. Voor Michel een ware bedevaart!

Omdat we voor het Klinktgut festival, dat door een vriend van Roelof wordt georganiseerd, toch in de buurt van Berlijn zouden zijn, mailden we in het voorjaar op goed geluk naar Wild at Heart in Berlijn. Enkele dagen later kregen we een mail dat ze onze EP geluisterd hadden, en we een optreden erbij hadden. Het is erg tof om dit inmiddels legendarische punkhol te mogen spelen.

Ook vandaag loopt het optreden lekker, we verkopen weer merch, en wisselen zelfs gegevens uit met een boeker uit Engeland. Hij is enthousiast en wil kijken of hij wat kan regelen. We nemen afscheid van de band Mitropa, maar niet voor we eerst een Schnaps hebben gedronken met de bardame. Een Wild at Heart traditie, zo blijkt.

Na een paar uur rijden en een nachtelijke politiecontrole zijn we ver na middernacht bij de parkeerplaats van Klingtgut. Het festival wordt gehouden in en om een oud militair fort. We zijn meteen onder de indruk van de locatie, en storten ons in het feestgedruis. Het is buiten alweer licht als we naar bed gaan.

Zaterdag: Klingtgut Festival in Gorgast

 De zaterdag slapen we uit en hangen we een beetje rond op het festival. Om 8 uur is het showtime, en het optreden is het beste van deze trip. Het publiek is erg enthousiast, en we gaan helemaal los. Zwetend verlaten we het podium, en backstage omhelzen we elkaar. We worden naderhand aangesproken door mensen van een popodium uit Hamburg, of we zin hebben daar te spelen. Ook nu wisselen we weer contactgegevens uit.

De volgende dag vertrekken we voldaan huiswaarts. We lopen al heel wat jaartjes mee in de muziekwereld en hebben al veel mogen meemaken en ook deze trip is een mooie ervaring om te koesteren. We zitten vol verhalen, hebben veel vriendelijke en behulpzame mensen getroffen, en zelfs nieuwe contacten gelegd, dus dit smaakt naar meer.

Death Star Discotheque