Met Hypergoods, The Ballet Bombs, ZALM, Aidan & The Wild en Another Now is de Eindhovens goed vertegenwoordigd dit najaar tijdens de Popronde. 3voor12/Eindhoven vroeg de artiesten een blog bij te houden van hun avonturen. Deze gastblog: ZALM in Utrecht en Tilburg.

Popronde.

Het grootste reizende, gratis toegankelijke festival van Nederland. Ieder najaar van medio september tot eind november werken talentvolle bands zich in het zweet om wat verder op de maatschappelijke muziekladder van Nederland te komen. Het festival koketteert graag met succesvolle bands als De Staat, Kensington en EUT, die allen eerder mee deden.  Maar ook bands als Apneu, The Fire Harvest en TSAR BOMPA speelde eerder mee, mede als vergeten pareltjes Durk Attaturk, About en New YX. Allen waren ooit deelnemer aan de Popronde.

Dit jaar heeft ZALM de Eindhovense eer, samen met The Ballet Bombs, Aidan & The Wild, Hypergoods en Another Now hoog te houden. Prachtig, want voor mij als ZALM was alleen al geselecteerd worden een einddoel ansich. Een ideaal experiment om te kijken hoever ik een ‘lelijk product’ als ZALM zo ver mogelijk in de hedendaagse muziekbranche gekatapulteerd krijg. Hier mijn verslag van twee Popronde shows.

Utrecht.

Het vijfde Popronde weekend kende voor ZALM twee shows: op donderdag in Utrecht, een dagje later tussen de kruikenzeikers in Tilburg.

Shows waar ik beiden erg veel zin in heb om verschillende redenen. De dinsdag voorafgaande aan deze shows kwam er een fragment voorbij in de podcast van oud John Coffey brulboei, David Achter de Molen. In de bewuste uitzending werden, samen met drie muziekbonzen uit de branche, een aantal Popronde artiesten behandeld. Normaliter niet het terrein waar ZALM zich ook begeeft. Echter tot mijn vreugd krijgt mijn eenmansorkestje een stukje erg positieve promo mee, waardoor ik alleen maar meer zin krijg in de show van Utrecht. De Domstad is immers de thuisstad van David, maar ook van veel andere prominente professionals. 

Rond een uurtje of zes heb ik met Koen DeGus afgesproken op mijn werk in Tilburg. Koen zingt dit Popronde-weekend twee liedjes mee in de set. Simpelweg omdat het leuk is en omdat we een liedje samen hebben opgenomen. Daarnaast is het als eenmans-band een stukje gezelliger in de auto en is het ook nog eens verrekte handig bij het tillen van de spullen. Na een goede hap bij m’n vaste Thais adresje, gaan we op pad. Wat mooi de gelegenheid geeft om onderweg beiden liedjes, van een totale speeltijd van 1 minuut en 6 seconde, nog eens grondig door te nemen. Gelukkig is het allemaal niet zo moeilijk.

Tegen algehele band-logica zijn we 30 minuten te vroeg op locatie, theater Kikker te Utrecht. Wat een toffe plek. Ook Gibson, de dienstdoende organisator annex techneut is meer dan verwonderd dat we zo vroeg zijn. Gibson en ik blijken dezelfde mening te hebben over het huidige aanbod van Nederlandse bands; er gebeuren vooral in de underground veel leuke dingen. Mooi.

Het podium wordt gedeeld met De Methode. Een toffe ambient act uit Den Haag. Het is niet de eerste keer dat onze wegen elkaar kruisen; In Nijmegen speelde we al samen en Arnhem zullen we elkaar weer tegen het lijf lopen. Het mooie en gelijk het spannende van festivals die op meerdere locaties plaats vinden, is dat het publiek meestal pas 4 minuten voor aanvang binnen komt hobbelen. 10 minuten voor aanvang denk je dat je alleen voor 3 man en een paardenkop staat te spelen. Niets is minder waar gelukkig.

Speciaal voor de set van vanavond heb ik het bewuste stuk uit de podcast van David gesampeld om als intro van de show te gebruiken. De grap is dat er behoorlijk wat volk "uit de branche" aanwezig blijkt te zijn; Mensen van Friendly Fire, Snowstar en Radar Agency. Het lijkt verdomme net een onofficiële showcase avond als op Eurosonic. Ook de meegenomen lichtshow doet goed zijn werk. Door ondersteuning van Cultuur Eindhoven, heb ik samen met Ricky van Broekhoven het visuele aspect van de gehele performance een flinke upgrade kunnen geven. 

De twee liedjes samen met Koen gaan er in als gesneden koek, al trekt de beste jongen bijna mijn mixer en laptop van de tafel omdat hij meteen het publiek in sprint. Vallende bierglazen, volk dat omver valt. Hilariteit alom. Na de twee liedjes moet Koen er vantussen om z’n laatste trein te halen.

Tijdens het laatste nummer besluit ik tijdens de outro m’n merchandise midden in de zaal uit te stallen en ga er zelf bij liggen om zo mijn waar beter aan te kunnen prijzen. Daarmee heb ik geen windeieren gelegd; de helft van de meegenomen cassette’s (ik heb al mijn muziek nog op cassette staan) wordt daar op de vloer verkocht. Top show.

Na de show klets ik wat bij met Mark Schimpie, een bevriende noise-artiest die ik al een tijd niet meer had gezien. We drinken een biertje, wisselen wat synthesizer tips uit en dan is het tijd om naar huis te rijden. Onderweg zing ik luid de liedjes van wijlen Luc de Vos mee. 

Tilburg.

Een maand voordat de Popronde van start ging, ben ik vader geworden. Super trots en super blij dat mijn vrouw en ik samen zo’n klein wondertje hebben gecreëerd. De combi met laat thuis komen van een show en ’s ochtends vroeg een fles geven is wat zwaarder. Maar hey, da’s mijn eigen keuze.

Op vrijdag staat een show in Tilburg op het programma. Wat een beetje als een thuis-show voelt. Ik ben werkzaam in Tilburg en mijn show is letterlijk bij onze buren; de koffiewagon van Stoom013. Ik ken serieus geen leukere koffietent dan Stoom013. Lukas en Bob kunnen met passie vertellen over de verschillende koffiebonen die zij gebruiken. Ook schenken ze Van Moll bier. Dat zijn extra pluspunten sowieso. Opzienbarend is dat Lukas en Bob immer de hardste band van de Popronde bij hun in het kleine wagonnetje hebben spelen. Afgelopen jaar was dat Helm op, dit jaar is de beurt aan ZALM. Dat belooft wat.

Al bij de technische doorloop merk ik op dat vanavond de meegenomen lichtshow meer dan vet gaat uitpakken. Doordat het reeds aanwezige licht nogal minimaal is, vormen de stroboscopen een prachtig contrast. Een kwartier voor aanvang is het al lekker druk en er zijn veel bekenden. Het wordt zelfs zo druk dat er niemand meer bij past en dat toeschouwers door de zijruiten naar binnen moeten kijken. Klokslag half tien laat knal ik de intro en iedereen aanwezig is meteen vol gefocust. Cool! Als ik na 2 minuten show aankondig dat dat de eerste vijf liedjes waren, kijkt iedereen verwonderd naar elkaar. "Meent ie dat nou?!?", zie ik menig toeschouwer denken. 

Speciaal voor Tilburg heb ik her en der wat nieuwe liedjes verwerkt voor een nieuw album genaamd ‘De Populariteit van Electrogrind’ dat er aan zit te komen. Dit album zal het eerste album zijn dat integraal via Instagram Stories wordt uitgebracht in november.

De show wordt erg goed ontvangen merk ik. Na de show weet ik alle aanwezige tapes te verkopen. Ook worden alle stickers mee gebietst en word ik geboekt voor het Murf/Murw festival in Eindhoven. Tof! Na wat bijgekletst te hebben en m’n spul opgeruimd te hebben vertrek ik met een voldaan gevoel naar huis. Er wachten immers nog een voeding en een te verschonen luier op me.

ZALM is mede mogelijk gemaakt door Stichting Cultuur Eindhoven

In november brengt ZALM zijn album ‘De Populariteit van Electrogrind’ uit. De plaat is de eerste die integraal uitkomt via Instagram Stories. Dit weekend speelt ZALM voor de Popronde in Arnhem.