Dutch Design Week is, dus ook weer de hele week DDW Music festival. Dit jaar zijn er minder opvallende namen dan voorgaande edities in het programma te vinden, maar er valt wederom weer veel te ontdekken. In de kleine zaal van de Effenaar Sheer Mag en Lauran Hibberd.

Lauran Hibberd

Bij binnenkomst is het even schrikken: er staan maar acht mensen te kijken op het moment dat Lauran Hibberd haar eerste akkoord aanslaat. Gelukkig klinkt er vrolijke opgewekte pop vanaf het podium. Het viertal doet denken aan een mix van The Big Moon en Courtney Barnett gevuld met grappige, soms flauwe, lyrics over onder andere rijke oudere vriendjes, Frankie’s girlfriend die hij nooit heeft gehad en de liefde voor honden. Het rijmt wat veel en soms is het geluid iets te plastic, maar Hibberd weet het met zoveel nonchalance te brengen dat het een aangename show is. Het feit dat de band zelf eenderde van alle aanwezigen is, wordt goed opgepakt door de frontvrouw met persoonlijke anekdotes en sarcastische opmerkingen over de sfeer in de zaal.

Sheer Mag

Een uur later is de echo in de kleine zaal al wat minder door het toegenomen aantal mensen. Sheer Mag lijkt nog aan zijn soundcheck bezig te zijn, maar halverwege het nummer gaan de lichten in de zaal uit en die op het podium aan. De band gaat meteen door naar het tweede nummer, dus het is blijkbaar toch al begonnen. Ondanks deze vreemde kennismaking knalt de ongewone garage hardrock uit Philadelphia meteen. Zoals het hoort in dit genre wordt het geluid vakkundig dichtgesmeerd door de drie gitaristen die vaak precies hetzelfde spelen. Desondanks klinkt het licht en catchy en is het geheel erg vernieuwend en goed bedacht. Frontvrouw Tina Halladay oogt toch ietwat nerveus. Wellicht komt dit doordat Eindhoven pas de eerste show is op het Europese tourschema. 

Halverwege de set vertelt Halladay met trots dat Bernie Sanders in zijn campagne het nummer ‘Expect The Bayonet’ van Sheer Mag’s debuutplaat ‘Need to Feel Your Love’ heeft gebruikt. Bernie is fan van Sheer Mag en visa versa. De set is een fijne combinatie van oud en nieuw werk. Het dromerige glam-nummer ‘Silver Line’ van de in augustus uitgekomen plaat ‘A Distant Call’ is een goed voorbeeld van hoe de band speelt met verschillende genres. De diversiteit maakt het interessant, maar zorgt niet dat het geen geheel is. De show zelf blijft wat tam, omdat er is weinig interactie is met het publiek. Een punt wat waarschijnlijk ook te wijten is aan de weinige bezoekers.

Sheer Mag sluit af met ‘Fan the Flames’, een heerlijk nummer dat gek genoeg doet denken aan The Jackson 5. De bezoekers die er zijn, willen graag nog een toegift, maar die komt er helaas niet. De meeste bezoekers halen snel de jas om naar het Stroomhuis te gaan waar het DDW Music festival nog verder gaat met Heavy Lungs. 

Gezien: Sheer Mag en Lauran Hibberd op 24 oktober 2019 in de Effenaar