Het is minimaal 30 jaar geleden dat de mannen van Bad Religion voor het laatst voet zette in de Effenaar, maar ze zijn het nog niet verleerd. De grote zaal is uitverkocht, wat laat zien hoe groot deze band nog steeds is. De verwachtingen van de fanbase is daarom ook niet laag, maar Bad Religion weet er een feestje van te maken op de woensdagavond.

Als support act heeft Bad Religion de Nederlandse punkrockband St. Plaster meegenomen. Het punkrock genre wordt meteen duidelijk neergezet mede door het typische kapsel van de zanger en de rondstuiterende leadgitarist. De zang is helaas niet overal even zuiver, maar ook dat hoort eigenlijk prima thuis in dit genre. De mannen maken punk uit het boekje, maar daar is niks op aan te merken. St. Plaster staat voor “Make Punkrock Political Again”, wat ze met het nummer ‘Figurehead’ over Trump nogmaals onderstrepen. De mannen jagen in een rap tempo hun gehele album erdoorheen en weten de zaal meer dan goed op te warmen voor het hoofdprogramma.

De heren van Bad Religion zijn al meer op leeftijd, dus hier geen typische kapsels meer te herkennen. Gelukkig is de band zichzelf hiervan bewust en beginnen ze zelf over grijzer wordende haren: “just say fuck you!”. Ook al zijn ze niet meer de jongste ze lijken hier niks van te voelen. Frontman Greg Graffin weet het nog pijnlijk aan te dikken: “Toen we hier voor het laatste stonden, waren jullie nog niet eens geboren.” En dat zou zomaar voor veel bezoeker waarheid kunnen zijn.

Stuiteren doen ze echter net zo goed als hun jongere voorganger. De punkers zijn het nog niet verleerd en dat is heerlijk om naar te kijken. Deze maand bracht Bad Religion zijn 17de (!) album uit, genaamd ‘Age of Unreason’, waarvan ook vanavond een aantal nummers worden gespeeld. Ook het nieuwe werk is nog steeds zoals punkrock hoort te zijn: de gitaren jagen vooruit en het drumwerk lijkt nooit te stoppen. Af en toe krijgt het publiek een beetje rust met wat stevige, rustigere nummers zoals ‘21st Century (Digital Boy), dat waarschijnlijk ook al ouder is dan een deel van de bezoekers. De energie van de mannen slaat over en zowel in de zaal als op het podium wordt er met enige regelmaat zweet van het voorhoofd afgeveegd.

Een aandoenlijke vertoning op de avond is het moment waar drummer Jamie Miller zijn drumstokken aan kinderen geeft. De muzikanten zijn erg blij met hun jonge fans en besteden hier dan ook onder luid gejuich van het publiek aandacht aan. De eerlijkheid is mooi om te zien en vloeit ook door in de kracht in de simpliciteit van de muziek. Een nummer zoals ‘Punk Rock Song’ onderstreept dit met een dikke watervaste marker.

Ondanks alle grappen over de leeftijd gedurende de avond bewijzen de mannen het tegendeel in hun show. Bad Religion lijkt onvermoeibaar en als “toegift” speelt het zestal nog even bijna het hele eerste album. De band laat zien dat ouder worden helemaal niet zo erg is als men denkt. Deze oude rotten laten zien hoe het moet.

Gezien: Bad Religon op 22 mei 2019 in de Effenaar