15 maart brengt Dada de tweede EP uit van zijn tweeluik. Op de debuut EP ‘Wassum’ geeft rapper Daan Rijkers een inkijk in zijn verleden en de fouten die hij heeft gemaakt. In het vervolg ‘Issum’ leren we of hij van deze fouten heeft geleerd en wat hij met deze kennis heeft gedaan. 3voor12/Eindhoven is uitgenodigd voor een luistersessie bij de rapper thuis.

Na een kleine vertraging in het verschijnen van DADA’s nieuwe werk komt 15 maart de EP ‘Issum’. Tijdens zijn show op 17 februari op Club 3voor12/Eindhoven gaf rapper Daan Rijkers aan nog midden in het web te zitten van schrijven en opnemen. Nadat Dada tekende bij het boekingskantoor Nightbirds en een manager kreeg kwam het proces in een hogere versnelling. “Er kwam flink wat druk achter te zitten en die EP moest af,” vertelt Daan. “Wij (Daan en producer Nick Hanegraaf, red.) zijn heel blij met het resultaat. De spanning is er nu wel af, maar komt bij de releaseshow wel weer terug.”

Issum

“De nieuwe plaat bestaat uit vijf tracks en een interlude,” zegt Daan. “De nummers zijn sterk verbonden met elkaar en vertellen in het geheel een verhaal over wat ik niet lang geleden heb meegemaakt. Ik dronk veel en raakte de controle af en toe kwijt. De paniek nam het over van de essentie.”

Bij het eerste nummer ‘Lichtstad', dat tevens 11 maart met een videoclip uitkomt, hoor je direct een veel voller geluid dan Dada’s eerdere plaat. Er is instrumentaal een stuk meer uit de kast gehaald en de dynamiek zorgt dat de luisteraar door het verhaal van de plaat wordt meegenomen. “Het gaat over het nu, maar ik zing naar de toekomst,” legt Daan uit. “In het eerste nummer is alles nog feest en plezier, maar in het tweede nummer ‘Mistige Paniek’ merk je dat er een dreigende overgang komt. Door veel op pad en stap te zijn raakte ik af en toe de controle kwijt. Dat sloeg soms over na het idee “wat doe ik hier”, maar kon ook nog wel eens tot een flinke paniek aanval leiden.” De muzikant legt uit dat hij vaak op nachten zich benauwd voelde, zoals hij zingt in het nummer: “Een hap naar lucht alsof ik dood ga. Zucht”. “Ik stuurde spraakberichten naar Nick (Hanegraaf, red.) die hij heeft gebruikt in het nummer om de paniek uit te beelden.”

Artwork van 'Lichtstad'

In het vervolg komt een stuk uit een interview met Daan dat nooit is gebruikt. Hier legt hij uit dat het schrijven hem heeft geholpen om zijn leven te veranderen. “Ik drink nu een stuk minder, heb veel meer focus en ben zelfs aan het sporten,” zegt Daan. Die verandering is nog niet meteen in het vierde nummer te horen, waar de rapper vooral lol in trapt. “Doordat er een manager en boeker bij kwamen, nam de druk wel toe. Ik kreeg berichten dat de EP af moest. Daardoor werd ik een beetje baldadig en kwamen we dus met ‘Schijnbaar’”

Bij het luisteren van het nummer ‘Iemand’ met Diggy Dex is het meteen zichtbaar dat het nummer veel betekent voor Daan. Pianist Egbert Derix en cellist Maarten Vos (van onder andere The Kyteman Orchestra)  verzorgen de instrumentatie op een mooie, meeslepende manier die Dada sterk ondersteunt in zijn tekst over de verandering die hij heeft meegemaakt. Het is mooi om te horen dat de persoonlijke lessen en veranderingen van Daan kracht wordt bij gezet door de grote ontwikkeling van de muziek door Nick, de producer. “Zelf zie ik mij niet zo groeien eigenlijk,” legt Daan uit. “Maar Nick is echt heel veel stappen vooruit gegaan.” ‘Issum’ is hierdoor niet alleen een antwoord op ‘Wassum’, maar ook het symbool voor de ontwikkeling van Dada.

Releaseshow

11 maart verschijnt de eerste track ‘Lichtstad’ en vier dagen later de 'Issum' EP. 15 maart is ook de releaseshow in het Stroomhuis waar Daan Rijkers samen speelt met een drummer en bassist. “Dada was eerst alleen met drummer, maar we gaan nu meer live doen. Daardoor krijgt de muziek een extra laag,” legt Daan uit. “Daarnaast komen Josbros, die ik nog ken van de Herman Brood Academie, Klokkiegang, Q’N en dj Keezus Christus. Zij zijn dierbare mensen voor mij. Het wordt een hele speciale dag.”

15 maart is Dada's release van ‘Issum’ EP en de releaseshow gepresenteerd door de Effenaar in het Stroomhuis. Tickets zijn al online te koop.