Tsar Bompa komt met zijn vijfde release sinds zijn bestaan en viert dit in TAC. Een ideale locatie voor een band die het toch altijd net even iets anders wilt doen. Het viertal brengt niet alleen de EP ‘Wij gaan voor goud’ uit, maar opent ook een mini-expo van illustraties van elk nummer en start de avond met een dichter. De experimentele grunge band heeft Youff en Whorses uitgenodigd om alvast wat slopend voorwerk te doen.

Noise rockband Whorses trapt het muzikale gedeelte af en doet dit met een beukende opening van de set. De tot zaal omgetoverde hal vormt een grote klankkast waardoor het geluid net even iets zwaarder en luider rond galmt. De denderende geluidstrein met geestdriftige zang doet in eerste instantie aan RAKETKANON denken, maar naarmate de set vordert neigt het Kortrijkse kwartet net iets meer naar Kapitan Korsakov. De rustigere nummers in de set brengen een extra dynamiek in de show en komen door de melancholische sfeer nog harder binnen bij het publiek. De bas klinkt alsof de bovenbuurman constant een bowlingbal op de grond laat vallen, die de hysterie in het geheel nog meer vergroot. Een van de vele hoogtepunten van deze show is de spontane zanginvulling vanuit het publiek. Vriend van de hoofdact, Vincent, schreeuwt samen met de drummer zijn longen uit zijn lijf en wordt hartelijk bedankt voor zijn kunststukje.

Na de eerste band wordt de zaal gevuld met keiharde hardcore noise gebracht door dj Mike Dobber (van onder andere ZALM, A Million Squeeks Will Do You No Harm en Barrueh Records). Een overweldigend intermezzo, maar ook een perfecte opmaat naar de noisegroep Youff. De band is gewapend met een bariton gitaar, die een dikke gruizige saus legt over het geram van de drummer en zanger. De tweede gitaar brengt er met hoge, schurende tonen een laag aan die doet zwijmelen naar het onlangs in de muziekwereld teruggekeerde Girl Band. De zanger heeft qua stijl zelfs iets weg van Dara Kiely, maar weet net niet overal die pakkende invulling te geven zoals de Ierse frontman dat doet. Qua snelheid waarin het publiek de nummers voor de kiezen krijgt, heeft Youff meer weg van punkband Bad Breeding. Iets wat een nadelig effect heeft op de strakheid, maar juist extra charme brengt in de set van Youff.

De experimentele Eindhovense band Tsar Bompa gaat, volgende de EP titel, voor het hoogst haalbare en laat op deze avond zien in meerdere kunstdisciplines deel te nemen. Bij het bekijken van de mini-expo maakt het kunstwerk ‘Friet’ veel indruk. De illustratie is een tekening van de overleden drummer Mart Hazebroek (Lost/CTRL), die ook bij het nummer hoort dat geschreven is voor de goede vriend van de muzikanten. Zanger en gitarist Koen Verhees laat weten dat de hele avond een ode is aan Mart en stort vervolgens tijdens de show met iedereen van de band alle emoties eruit.

Tsar Bompa heeft zich in de jaren ontwikkelt van een band die “wel-in-is-voor-een-lolletje” tot een pure vertolker van de angst in liefde, vriendschap en vergankelijkheid. Het fijne is dat deze expressie in geluid is vormgegeven door hele goede muzikanten. De gebroken zang van Koen Verhees steekt en de zeurende, haast bedwelmende zang van Dany van Dorst neemt je mee in de weemoed. De stijl is meer en meer naar grunge gegaan en doet denken aan Built to Spill en Modest Mouse, maar dan gespeeld door Sonic Youth. Het is echter niet alleen verdriet en woede. Het viertal laat ook zien en horen dankbaar en blij te zijn met de goede dingen in het leven en hun hechte vriendengroep.

Een van de hoogtepunten is als Tsar Bompa een van Eindhovens beste nummers inzet, ‘Between Push and Shove’. Het nummer, dat ook meteen het meest liedjesachtige nummer van de band is, is strak, herkenbaar en heeft verdomd catchy teksten als “I am still my mother’s son”, “I need a lie, lie, lie, lie” en “Am I ever getting high enough”. Richting het einde van de set vergrijpt de band zich toch iets te veel aan het lollige en is bassist Lars Anthonissen meer bezig met dingen slopen dan bassen. Al is het ook wel even lekker om na zo’n geconcentreerde releaseshow even alles los te laten en dingen kapot te maken.

Gezien: Tsar Bompa, Youff en Whorses op 4 juli 2019 in TAC