Het tot stand komen van deze EP heeft een korte introductie nodig. Woody Veneman (o.a. S.T. Cordell en Woody & Paul) was gevraagd om de muziek te maken onder het theaterstuk ‘Onder het Melkwoud’ gebaseerd op het gelijknamige hoorspel van Dylan Thomas. In dit stuk, opgevoerd door Afslag Eindhoven, wordt het scenario van een willekeurige dag weergegeven, met alleen het verstrijken van tijd als rode draad. In deze samenwerking kwam Woody Sanne-Samina Hanssen - de actrice van het theaterstuk - tegen met wie hij besloot een aantal nummers van het stuk op EP vast te leggen onder het pseudoniem Polly & Bruce.

‘Under Milkwood’ bevat vier nummers die door Polly & Bruce zelf als folk noir en eigentijdse country wordt omschreven. De EP wordt afgetrapt met het zwaarmoedige lied ‘Lioness of the Dunes’. Er wordt een donkere sfeer gecreëerd door de repetitieve onheilspellende synthesizer begeleid door een drumcomputer. De logica van de samenwerking tussen Woody en Sanne-Samina is meteen te horen. Hun stemklanken passen goed bij elkaar en ze weten een sterke stemming neer te zetten over het verhaal van de bewoners van het vissersplaatsje Llaregyb. Het verwelkomt je zoals een soundtrack dat bij een film doet en geeft de luisteraar de indruk dat er een vreemd scenario gaat plaatsvinden.

De EP slaat meteen een andere weg in met het vervolg. ‘Willy Wee’ is een country nummer dat het liefdesleven vertelt van een vrouw die vele liefdes heeft gehad. Het spel tussen de zang van Woody en Sanne-Samina maakt het een luchtig liedje. Door de beschrijvende tekst lijkt het haast op een kinderlied. In het hoorspel van Thomas worden de dorpeling van Llaregyb zonder waardeoordeel beschreven. Deze stijl, waar het moralisme in ontbreekt, is deels terug te horen in de teksten; het gaat over de gebeurtenissen en handelingen zonder dat er goed of slecht aan gekoppeld wordt.

Het vervolg ‘Acid Love’ gaat over de steun van drank tijdens een eenzame tocht. Het is de liefde die er altijd voor je is. Het treurige nummer, met alleen Woody op gitaar en zang, is klein gehouden en doet meer denken aan folk. De afsluiter ‘In Spite of Ourselves’ is weer een duet waarin de cadans van de zangmelodie je meeneemt richting country. De dialoog in de zang gaat over de band tussen twee mensen die altijd sterk zal zijn ondanks de verschillen en irritaties. Er is een krachtige dynamiek door de EP heen en de nummers vormen een afwisselend en interessant geheel. De samenhang op de plaat lijkt in eerste instantie niet helemaal logisch. Daarmee doet de EP zijn werk bijzonder goed: een verhalende begeleiding van het stuk ‘Onder het Melkwoud’ vormen, met verschillende stijlen rond de folk en country.

Deze zomer toert Polly & Bruce met de ‘Under Milkwood’ EP, uitgekomen op een 7-inch single op het Eindhovense label Stoked Records van Het Stroomhuis. Het countryduo speelde al onder andere op Best Kept Secret en afgelopen weekend op La Truite Magique. Op 26 augustus speelt Polly & Bruce op festival ’t Wasven van de Effenaar.