Crusade vertaald naar het Nederlands is ´kruistocht´, waarmee elke ideologisch gemotiveerde, heftige poging om verandering te bewerkstelligen, aangeduid kan worden. Althans, als we Wikipedia mogen geloven. De band promoot zichzelf als fresh hardcore en heeft als doelstelling om dit jaar zijn gebied uit te breiden. De heftige poging met de self-titled EP liegt er niet om.

Het kleine, maar fijne plaatje is in totaal vijf nummers rijk: vier nieuwe nummers en een live uitvoering van de track ‘Redeemer’. Het eerste dat doorschemert bij de eerste luisterbeurten is de sterke Do It Yourself-mentaliteit. Niet lullen, maar plaatje vullen. Het viertal heeft een boodschap dat het wil verkondigen en die moet de wereld in. In principe dus hetzelfde als een kruistocht, waarbij ook niet neergekeken wordt op hoe het gebeurd, als het maar gebeurd. In dat geheel is de live-track moeilijk te onderscheiden van de nieuwe nummers. Een goed punt, waarin de mannen duidelijk een eigen sound hebben.

Een paar luisterbeurten verder is het duidelijk dat een rauwe energie van de nummers af komt, die hand in hand gaat met die DIY-mentaliteit. Dit hoort niet glad of gelikt te zijn, dit is een regelrechte vuist in je gezicht met net dat beetje meer. Neem nu de eerste track ‘The Void’, die er vanaf de eerste seconde volop met een breakdown inbeukt. Over en weer wordt er geschakeld met het tempo en de melodie, waarbij tussen al het geweld ook een gevoelige snaar geraakt wordt. Denk aan een mix van Every Time I Die en Comeback Kid, maar ook een meer traditionele hardcore act als Terror is er in terug te horen. Deze invloeden zijn over de hele EP uitgesmeerd.

Net op het moment dat je denkt dat ze in oude, meer klassieke  hardcore vervallen, weten ze er toch een frisse draai aan te geven. Daar is tweede track ‘Reborn’ een goed voorbeeld van, hoewel de drumloop aan het begin al enige twist verraadt. Een high speed up-tempo couplet wordt afgewisseld door een walsend refrein. ‘Foe Of Many’ gaat meer op de melodische tour, waarbij ze aankondigen dat de laatste kruistocht is aangebroken en dat ze op oorlogspad zijn. Meerderen zijn het daar mee eens en verkondigen dit in een shout-a-long halverwege de track. Ook in dit nummer zit een goede tempowisseling, die het nummer interessant maakt.

Nummertje vier ‘Mind Control’ moet het hebben van een furieuze snelheid, waarbij de frontman werkelijk tot het uiterste gaat met zijn stem. Het is rauw en genadeloos; net op het moment dat je denkt rust te krijgen, komt de band met een flinke portie geweld tegen je trommelvliezen. Afsluitende live-track ‘Redeemer’ laat horen dat de mannen met de nieuwe tracks gekozen hebben voor een meer hardcore aanpak en dat ze metalcore meer achter zich hebben gelaten. Al met al is de Crusade EP van Crusade een lekker diverse EP  voor mensen die houden van een frisse pot hardcore, maar hier ook net iets meer in zoeken.