Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: juni 2017

Met o.a. Zimmerman, Robin Hood, Vinnum Sabbathi en Dave Hause

Paul Knippenberg ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

De tips van onze redactie voor de maand juni, in chronologische volgorde:

1. Zimmerman | Café Altstadt | 10 juni
De leden van Balthazar zijn dezer dagen vrijwel allemaal solo op pad. Jinte Deprez, die tegenwoordig liever als J. Bernardt wordt aangesproken, stond afgelopen maart al in café Altstadt. Deze maand is het de beurt aan Simon Casier, bassist van de zo succesvolle Belgische band. Cassier gaat op zijn beurt muzikaal door het leven als Zimmerman. Een ietwat verwarrende artiestennaam, want het is vast geen toeval dat dit de geboortenaam van Bob Dylan is. Op Casiers plaat klinken er echter weinig invloeden van de Nobelprijswinnaar door. De rauwe en pakkende nummers van Zimmerman doen regelmatig aan het vroege werk van The Strokes en Eels denken. Ook het typische Balthazar-geluid is dikwijls hoorbaar.

2. Slo Burn | Effenaar | 13 juni
Slo Burn was de eerste band van zanger John Garcia na het uiteenvallen van Kyuss. Hoewel dit project eigenlijk maar een goed jaar heeft bestaan, werden de vier nummers van de ‘Amusing The Amazing’-EP die de band destijds uitbracht in de loop der jaren vrijwel net zo geliefd als veel Kyuss-materiaal. Toeval of niet, in hun eenjarig bestaan speelden de Amerikanen op Dynamo Open Air in 1997. Alweer twintig jaar na dato is dezelfde – inmiddels klassieke – stonerrock weer hoorbaar op een podium in Eindhoven. Garcia heeft Slo Burn namelijk weer nieuw leven ingeblazen, na omzwervingen met Unida, Hermano, Vista Chino en enkele soloprojecten. Ook het voorprogramma is terug van weggeweest. De Brabantse stoner- en spacerockband Gomer Pyle is weer actief en bracht onlangs zelfs een nieuwe EP uit.

3. Robin Hood | Café Altstadt | 17 juni
Vanavond zal Robin Hood zijn debuut-EP ‘Black Love’ presenteren. De jonge band uit Someren en Asten, die vorig jaar De kleine prijs van Nederland won, laat zich inspireren door acts als Royal Blood en All Them Witches. Het vooruitgeschoven ‘Acting Like You Don’t Care’ klinkt al heerlijk dreigend, de overige nummers van ‘Black Love’ worden uiteraard bewaard voor de presentatie in de Altstadt.

4. Vinnum Sabbathi en Hidden Trails | Stroomhuis | 29 juni
Mexicaanse space-doom, ja echt, het bestaat. Vinnum Sabbathi combineert op het onlangs uitgekomen debuut ‘Gravity Works’ spacy passages met loodzwaar beukwerk en ultralogge, alles verwoestende, sludgy grooves. Soms compromisloos hard en repetitief, een andere keer met een verassende tempowisseling. Hidden Trails, ontstaan uit Hypnos 69, gooit het – gelukkig voor onze arme trommelvliezen – over een meer progressieve en psychedelische boeg.

5. Dave Hause | Café Wilhelmina | 30 juni
Liefhebbers van singer-songwriters met een punkrock-randje mogen zich op 30 juni naar Café Wilhelmina spoeden voor Dave Hause. Hause is een punkrock-troubadour in de stijl van Chuck Ragan en Brian Fallon. Niet geheel toevallig toerde de voormalige frontman van The Loved Ones al eerder met deze twee vakbroeders. Vanavond staat de zanger met een volledige band in Eindhoven om zijn laatste plaat ‘Bury Me in Philly’ te promoten. Een album vol catchy, rootsy (punk)rock met nadruk op de verhalende teksten van Hause.

Naast deze tips is er in juni natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Uit In Eindhoven heeft het totaaloverzicht in de digitale Uitkrant van deze maand.