Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: april 2017

Met o.a. Grindhoven, Jaya The Cat en Naked Song 2017

Roy Verhaegh ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

De tips van onze redactie voor de maand april, in chronologische volgorde:

1. Grindhoven 2017 | Dynamo | 1 april
Rompeprop – de vuigste band van Eindhoven – heeft er weliswaar een punt achter gezet, maar dat betekent niet dat andere activiteiten ook per direct zijn gestaakt. Zodoende wordt Eindhoven op 1 april wederom getrakteerd op een editie van Grindhoven. De zesde om precies te zijn. Een festival waar de muziekfanaat aan zijn trekken komt met brute genres als grindcore, goregrind, death metal of allicht een dosis ‘drum and bass gigolo gore grind’. Kortom, gitaren en stembanden op standje vernieling en gaan met die banaan. Naast het Spaanse Haemorrhage als headliner, is ook dj Steven Smegma weer van de partij met zijn rodeostier. Alsof dat nog niet genoeg is, staat er naar verluidt een heel aparte act in het Atrium: de gypsy rock-´n-roll-band The Freeborn Brothers.

2. Henhouse Prowlers | Café Wilhelmina | 2 april
Mocht je helemaal geradbraakt zijn na Grindhoven, of iets van een meer toegankelijker kaliber zoeken, dan komt Henhouse Prowlers in Café Wilhelmina als geroepen. Dit viertal speelt namelijk het soort bluegrass dat bij liefhebbers van Hayseed Dixie (19 mei in de Effenaar) een belletje doet rinkelen. Voornaamste verschil is dat Henhouse Prowlers over eigen materiaal beschikt in plaats van enkel covers. De band komt rechtstreeks uit Chicago, maar ze klinken alsof ze al jaren in Texas op een farm vertoeven, en daar een eigen draai aan die typische sound hebben gegeven. Van vingervlug spel op de banjo tot aan het sentimentele loopje op de contrabas; dit is de volledige bluegrass deal voor alle mensen die zich een beetje blauw voelen op zondag.

3. Jaya The Cat | Café Altstadt | 14 april (Goede Vrijdag)
Wie van zonnige reggae houdt, moet bij Jaya The Cat zijn. Wie van rebelse punkrock houdt, moet bij Jaya The Cat zijn. En wie van speelse ska houdt, moet – je raadt het al – óók bij Jaya The Cat zijn. Je weet zeker dat het een goede vrijdag is als Café Altstadt je op je wenken bedient met een band die al deze genres tegelijk weet te vangen. Jaya The Cat is onder leiding van constante factor en frontman Geoff Lagadec een bonte verzameling aan muzikanten vanuit de hele wereld. Lagadec is een lopende party animal, en vertaalt deze verhalen in rete energieke ska, om zo nu en dan weer even wat gas terug te nemen met een relaxed reggae-ritme. Ze zijn overal geweest, spreken allemaal verschillende talen, maar voor vanavond vooral de taal van de dansvloer.

4. Naked Song 2017 | Muziekgebouw Eindhoven | 22 april
Sommige liedjes doen er goed aan om in volle glorie gepresenteerd te worden. Andere doen er juist goed aan om volledig tot de kern gestript te worden, zodat enkel nog het hart van het liedje overblijft. Emotie: ontbloot en puur, dat is de waar het om draait bij Naked Song. Al vele jaren hét indie singer-songwriter festival van Nederland, waar op vijf podia de mooiste namen worden gepresenteerd. Grootheden als Agnes Obel en James Vincent McMorrow hebben hier reeds gestaan, maar ook bijvoorbeeld Fink en Gavin James toen ze nog niet doorgebroken waren. Dit jaar zullen onder anderen Heather Nova, Aidan & The Wild, Ryley Walker en Tessa Belinfante ieders trommelvliezen strelen met zijn of haar ‘naakte’ liedjes.

5. The Wytches | Stroomhuis | 30 april
Een naam als The Wytches doet al vermoeden dat we hier niet met het reinste volk te maken hebben. Het schijnt zelfs dat deze Britten voor hun bijzondere sound een pact met de duivel hebben gesloten. Alhoewel; hun ziel mogen ze dan verkocht hebben, het was blijkbaar niet aan de mannen besteed om zich in een bepaald hokje te laten stoppen door satan. De beste omschrijving van hun muziek is ‘grunge met een garage vibe van 60’s surf en met psychedelische uitstapjes’. Het is vies, vuil en donker, zoals het een ware heks betaamt. Komende zomer staan ze ook op Best Kept Secret festival, dus dit is de ideale gelegenheid om ze nog aan het werk te zien voordat ze het grote publiek betoveren.

Naast deze tips is er in april natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Uit In Eindhoven heeft het totaaloverzicht in de digitale Uitkrant van deze maand.