Albumrecensie: Komatsu – Recipe For Murder One

Na eerdere samenwerking met John Garcia nu Nick Oliveri (o.a. ex QOTSA) gestrikt op sterk tweede album

Paul Knippenberg ,

Vrijdag aanstaande presenteert Komatsu zijn nieuwe album in het Blue Collar Hotel. Met ‘Recipe For Murder One’ onder de arm zal de Eindhovense band vervolgens op een Europese tournee vertrekken. 3voor12/Eindhoven kreeg de plaat alvast te horen en was onder de indruk.

New low

De periode voorafgaand aan het tweede volwaardige album van Komatsu was er een vol hoogte- en dieptepunten. Het debuut ‘Manu Armata’ zorgde voor belangstelling uit het buitenland, die resulteerde in optredens door Europa. En passant werd een split-EP opgenomen met het Britse Desert Storm. Helaas sloeg het noodlot ook toe; tijdens een tournee door Italië met Mondo Generator werd de band bestolen. Bovendien wisselde de bezetting van het viertal in de loop der jaren – noodgedwongen – enkele keren. De ‘New Low’, het openingsnummer van ‘Manu Armata’ was schijnbaar nog niet bereikt.
Voor een fikse koerswijziging hebben al deze gebeurtenissen echter niet gezorgd. Komatsu serveert op ‘Recipe For Murder One’ als vanouds een explosieve cocktail van groovende, riff-georiënteerde stoner en sludge. 

Netwerken

Netwerken zit de leden van Komatsu in het bloed. Nadat stonerrock-icoon John Garcia werd gestrikt om de Slow Burn-cover ‘July’ - die Komatsu al jaren speelde - op Speedfest te vertolken en de band vervolgens met hem op tour vertrok, is niemand minder dan Nick Oliveri gastmuzikant op ‘Recipe For Murder One’. Het eeuwige enfant terrible uit de punk- en stonerwereld, met bands als The Dwarves, Queens of The Stone Age en Kyuss op zijn CV, neemt de zang voor zijn rekening op het dwingende ‘Lockdown’. Het nummer, voortgedreven door een stuwende drumpartij, werkt langzaam naar een heftige climax toe, waar de oh zo herkenbare maniakale schreeuw van Oliveri hoorbaar is.
Een bekende muzikant op je album hebben is fraai voor promotionele doeleinden, maar kan ook gevaarlijk voor de balans zijn. In dit geval gaan de vocalen uitstekend samen met de muziek. De samenwerking blijkt een verrijking voor het nummer en past in de sfeer van het album. Niet enkel slimme namedropping. Een ding is zeker: na Garcia en Oliveri ligt de lat voor Komatsu’s volgende gastmuzikant torenhoog.

Niet alleen op het podium is gekozen voor handlangers met een flinke staat van dienst. Het album is opgenomen in The Void Studio met producer Pieter Kloos, een technicus die weet wat het is om een heftige band goed vast te leggen in de studio. Hij zat eerder achter de knoppen bij bands als 7 Zuma 7, Motorpschycho en Death Alley. Op ‘Recipe For Murder One’ klinkt Komatsu krachtig, energiek en rauw. De band komt hiermee dichter bij zijn massieve livegeluid dan op eerdere releases. Het titelnummer en ‘The Sea Is Calm Today’ vol kolossale, loodzware gitaarriffs zijn hierin de meest typerende voorbeelden. 

Variatie als troef

Net als zijn voorganger is ‘Recipe For Murder One’ een afwisselende plaat geworden. Komatsu staat vooral bekend om zijn lompe, beukende passages en vuige riffs, maar durft op deze nieuwe worp ook regelmatig gas terug te nemen of voor meer melodie te kiezen. Openingsnummer ‘Scavengers’ en de vooruitgeschoven single ‘So Hows About Billy?’ zijn groovende stonerrock-nummers met opvallende catchy en melodieuze gitaarlijnen, ‘There Must Be Something In Your Water’ en ‘A Dish Best Served Cold’ komen pas langzaam tot ontbranding. Ook lijkt er tijdens de opnames meer aandacht te zijn geweest voor de zang, vaak een ondergeschoven kindje binnen het genre, die ditmaal beter uit de verf komt dan voorheen. Als tegenhanger van deze betrekkelijke rust, het is nog steeds een zeer stevig album, staat het felle, instrumentale ‘WTF’ op te tracklist: Een vintage Komatsu-nummer vol zware grooves en samples dat ook op de debuut-EP had kunnen staan.

Deze verscheidenheid binnen de zelfopgelegde kaders van stoner, hardrock en sludge waar de band zich van bedient, zorgt er voor dat ‘Recipe For Murder One’ gemakkelijk weg luistert. Het is een gevarieerd, maar absoluut niet fragmentarisch album geworden; in ieder nummer klinkt een inmiddels herkenbare sound door. Zo laat ‘Against All Odds’ - vrees niet, het is geen Phil Collins cover - een zeer melodische versie van Komatsu horen. De vergelijking met de band Torche ten tijde van het album ‘Harmonicraft’ lijkt al snel gemaakt, maar in de slotminuten van het nummer is daar dan toch weer die duidelijke, zware Komatsu-signatuur.

Komatsu heeft op ‘Recipe For Murder One’ flink vooruitgang geboekt. Wanneer de band het niveau van de plaat naar het podium kan brengen, zou de aanstaande Europese tournee zomaar in een mooie zegetocht kunnen uitmonden. De tijd zal het leren.

De albumrelease van ‘Recipe For Murder One’ zal op 23 september 2016 plaatsvinden in het Blue Collar Hotel in Eindhoven. Het album komt op vinyl uit bij Lighttown Fidelity, op cd bij het Italiaanse label Argonauto Records.