Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: november 2016

Met o.a. Crows, The Sound Of Revolution en Come As You Are

Thijs Portz ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

Terwijl de rook van Dutch Design Week nog maar net is opgetrokken, maakt Eindhoven zich alweer klaar voor de volgende reeks festivals. Naast GLOW ook weer meer dan genoeg muzikaal vertier in festivalformat. Maar liefst drie van de vijf tips zijn festivals. En niet in de top vijf, maar wel het vermelden waard: de twee afscheidsconcerten van Peter Pan Speedrock. Op 25 en 26 november nemen de vaandeldragers van Eindhoven Rockcity afscheid. Ongetwijfeld met een lach, een traan, veel bier, spierballen en nog meer speedrock. 

1. Crows | Stroomhuis | 3 november

We openen ook november weer met gevogelte. Waar we oktober aftrapten met het allesverzengende Swans, gaan we in november als eerste naar Crows. Niet de Ierse hardcoreband, maar de wave-act uit Londen. De naam van Joy Division niet noemen, is welhaast onmogelijk… een goed verstaander weet dan genoeg. Zware wave met een postpunk-attitude die vraagt om donkere, zweterige en harde zaaltjes. Als de band ergens op zijn plek is in Eindhoven, dan is het dus wel het Stroomhuis. Erg vrolijk is het allemaal niet, maar goed en intens zeer zeker wel!

2. So What’s Next | Muziekgebouw | 5 & 6 november

All that jazz… en wat er allemaal bij komt kijken! Dit jaar komt het experimentele jazzfestival voor de vierde keer naar Eindhoven. Met op het affiche een aantal oude bekenden: Ibrahim Maalouf, de virtuoze trompettist die al eerder hoge ogen gooide in het Muziekgebouw, is weer van de partij. Ook Bossche beatmaker Jameszoo, vorig jaar nog op Cross-Linx – dat andere grensverleggende festival –, is er dit jaar bij. Op zaterdag vindt het festival plaats binnen de muren van het Muziekgebouw, maar op zondag spreidt het zijn vleugels uit over de binnenstad. Met maar liefst zeven locaties lijkt het Popronde wel. Maar dan wel de jazzvariant ervan.

3. Come As You Are | Klokgebouw | 18 november

De alternatieve nineties zijn aan een ware revival bezig. En dat is misschien wel terecht; betere muziek werd er binnen het genre daarna nog maar zelden gemaakt. Naamgever Nirvana kan zelf helaas niet naar het Klokgebouw komen maar wellicht waagt Green Lizard zich wel aan een cover van Hét Album. Bettie ‘Kid’s Alright’ Serveert en Claw ‘Rosie’ Boys Claw komen hun hits van weleer laten horen en hetzelfde geldt voor Gun, Senser en Republica. Het is te hopen dat de jaren niet al te veel vat op onze jeugdhelden hebben gekregen en dat het publiek in het Klokgebouw een mooie ‘walk down memory lane’ kan maken. Kisten aan, verwassen bandshirt van een band uit Seattle, houthakkersblouse eroverheen… Word up!

4. The Sound Of Revolution | Klokgebouw | 19 november

Voor degenen die nog meer behoefte hebben aan gitaren en vierkwartsmaten, is er op 19 november slechts één plek die ertoe doet. In het Klokgebouw vindt de eerste editie van The Sound Of Revolution plaats. Het festival is de officieuze vervanger van het Speedfest en de strekking is dan ook hetzelfde. Geen ruimte voor melancholie of romantische uitspattingen, gas dient er gegeven te worden. Headliner Life Of Agony heeft na het cancelen van Dynamo’s Metalfest nog iets goed te maken met Eindhoven maar is zeker niet de enige publiekstrekker. Oudgedienden Ignite, Madball en Judge zullen, geflankeerd door onze eigen hardcore-grootheden Discipline en No Turning Back, ongetwijfeld het nodige publiek naar het Klokgebouw trekken. 

5. Tiger Army | Dynamo | 21 november​

Het is lang stil geweest rond Tiger Army. ‘Music From Regions Beyond’ is al bijna tien jaar oud en de band was zo goed als vergeten, totdat eerder dit jaar ineens een vijfde album uit de lucht viel. Op dat album, ‘V···-‘ laat de band een rustiger en volwassener geluid horen. De punk en psychobilly die vooral ‘II: Power Of Moonlite’ tot zo’n ijzersterke plaat maakten, hebben terrein verloren op de americana. Gebleven zijn de teksten over demonen, volle maan en eeuwigdurende eenzaamheid, maar het wordt allemaal met meer gevoel en rust gebracht. Zanger Nick 13 gebruikte de Tiger Army-loze periode voor zijn solocarrière, maar bleek gelukkig over voldoende materiaal te beschikken om zijn tijgerleger nog één keer de oceaan over te slepen. 

Naast deze tips is er in oktober natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Uit In Eindhoven heeft het totaaloverzicht in de digitale Uitkrant van deze maand.