Satan Records geeft visitekaartje af op punkavond in Stroomhuis

Eindhovens platenlabel presenteert met o.a. Charlie & The Lesbians en Areas sterke nieuwkomers

Tekst: Rens Peters / Fotografie: Lotte Schrander ,

Satan Records uit Eindhoven liet begin dit jaar voor het eerst van zich horen met de single ‘Forty Four’ van Lookapony. Niet zo verwonderlijk, want de bandleden van Lookapony zijn ook bij dit nieuwe label betrokken. Vanavond laat Satan Records in het Stroomhuis zien wat het nog meer in huis heeft. Naast Lookapony treden Charlie & The Lesbians en de Groningers van FAKE O'S op. Als klap op de vuurpijl wordt op deze bomvolle labelnight de nieuwe release van Areas gelanceerd. Genoeg ingrediënten dus om deze avond tot een feestje te maken.

Charlie & The Lesbians

Terwijl het buiten nog licht is, opent het Eindhovense Charlie & The Lesbians de avond. Het uiterlijk van Charlie & The Lesbians – tanktop met scheuren van de frontman, dikke eyeliner bij de gitarist – doet al vermoeden waar we hier mee te maken hebben: onvervalste punk. Vanaf de eerste noot spat de energie van het podium in het al goedgevulde Stroomhuis. Het publiek is nog tam, maar dat weerhoudt de frontman er niet van regelmatig de confrontatie op te zoeken en zijn teksten in het gezicht te spugen van de aanwezigen. Muzikaal laat het viertal (twee heren, twee dames) zich duidelijk inspireren door underground punk uit begin jaren 80, maar ook hedendaagse herriemakers als Ty Segall hoor je terug. De eenvoudige nummers willen nog weleens eentonig worden, al verrast de gitarist met heerlijke gitaarsolo’s. Ook het basgeluid is bijzonder aangenaam en de bassiste weet het gemis van een tweede gitarist prima op te vullen. Dat is vooral te horen wanneer de band even gas terugneemt tegen het einde van de set. Al is dat rustmoment maar van korte duur. Op het einde van het optreden is de tanktop van het lijf gescheurd en de eyeliner flink uitgelopen – het belooft een mooie avond te worden.

FAKE O'S

De vreemde eend in de bijt is vanavond het Groningse FAKE O'S. Althans wat betreft hun thuisstad, want muzikaal is het ook weer (hardcore-)punk wat de klok slaat. De zanger is op oorlogspad en stormt vaak met een furieuze blik in zijn ogen op het publiek af. De korte nummers worden er in een razend tempo doorheen gejaagd en zijn soms zo overdonderend dat het publiek vergeet te applaudisseren. Nergens voor nodig ook, want dit is muziek om uit je dak te gaan – wat overigens maar mondjesmaat gebeurt. Gepraat wordt er nauwelijks tussen de nummers, maar de gitarist laat wel even weten dat speciaal voor het publiek de gitaar gestemd wordt. Onbegonnen werk zo lijkt het, want met deze snaarverwoestende muziek blijf je aan de gang. Het zal niet makkelijk zijn om als band uit het hoge Noorden indruk te maken op een Eindhovens feestje als dit, maar FAKE O'S slaagt er wonderwel in.

Areas

Eerder deze week ging bij 3voor12/Eindhoven de fijne EP ‘Neat’ van Areas in premiere. Het nieuwe werk maakt dan ook erg nieuwsgierig naar hoe het drietal het er live vanaf brengt. Areas heeft niet de agressieve uitstraling van de voorgaande bands, maar het enthousiasme van de zanger-gitarist – die op een jonge J Mascis in PSV-shirt lijkt – spat ervan af. De nieuwe EP komt in het kleine half uur dat de band speelt bijna helemaal voorbij, waarbij eerste single ‘Mercury’ al voorzichtig als ‘hit’ bestempeld mag worden. Terecht dat dit nummer behoort tot de Satan Records release, die vanavond op cassette te koop is. Areas heeft een goede balans tussen rauwe punk en 90’s rock gevonden, die het beste tot uiting komt in het ingetogenere ‘Harass’. De frontman is zichtbaar blij met de hoge opkomst van vanavond: “Fokking vet!” schreeuwt hij. Dat geldt ook zeker voor dit optreden.

Lookapony

Rond middernacht is het eindelijk tijd voor de bekendste naam op het affiche. Lookapony wordt al lange tijd bestempeld als grote belofte en het wordt hoog tijd dat de mannen dit gaan inlossen. Helaas wordt Night Of Satan niet aangegrepen als albumpresentatie, al schijnt het langverwachte debuutalbum er eindelijk aan te komen. De volle zaal van het Stroomhuis wordt echter wel getrakteerd op nieuw werk, dat meer overeenkomt met de punk-acts van eerder op de avond dan we van Lookapony gewend zijn. Werd het geluid van de band in hun beginperiode nog weleens vergeleken met bepaalde Britpop grootheden, het nieuwe werk is een stuk rauwer en het tempo is flink opgeschroefd. Ook lijken de jaren 90 een steeds grotere inspiratiebron. 

Toch overtuigen de laatste twee singles, ‘You Will Die’ en ‘Forty Four’, het meeste. Beide nummers komen al vroeg in de set aan bod, maar de mannen hebben genoeg ervaring om te voorkomen dat het hierna inzakt. Vooral de momenten waarop frontman Jasper Grave het gitaarspelen achterwege laat en de microfoon ter hand neemt is Lookapony op z’n best. Zelfverzekerd slentert hij over het podium om vervolgens het publiek in te springen en te crowdsurfen. Al na een handvol nummers kondigt hij het einde van de set aan, maar na een korte onderbreking ramt de band er op oorverdovend volume nog een aantal nummers uit. Het is de gepaste afsluiting van deze geslaagde labelnight, waarbij het verlangen naar het debuutalbum van Lookapony alleen maar groter is geworden.

Gezien: Night of Satan met Charlie & The Lesbians, FAKE O'S, Areas en Lookapony, op 20 mei, in het Stroomhuis