Nostalgisch feestje vol keurige anarchie met John Coffey

Band speelt soundtrack Tony Hawk’s Pro Skater 2 in AreaFiftyOne

Tekst: Anke Langelaan / Fotografie: Brendy Wijdeven ,

De eerste (avond)show van de vertolking van de soundtrack van Tony Hawk’s Pro Skater 2 door rockband John Coffey was in een oogwenk uitverkocht. Dus plakte organisator de Effenaar er heel handig nog een middagshow in het Eindhovense skatepark AreaFiftyOne aan vast. Ook daarvoor werden gretig kaarten besteld. Aan fans van de videogame uit 2000 en/of John Coffey dus geen gebrek. En ze kregen precies waarvoor ze kwamen; een nostalgisch feestje vol anarchistische moshpits, crowdsurfers, biergooiers en schreeuwpartijen. Keurige anarchie, dat wel, die precies een uur duurde en volledig naar verwachting verliep. Band én publiek haalden in dat uurtje in ieder geval alles uit de kast: “Eindhovuuuuuh! Vandaag vieren we de fokking vette soundtrack die onze jeugd heeft gehad!”

Op scherp
De wachttijd duurt helaas langer dan de show zelf, maar dat mag de pret niet drukken. Want naast kwantiteit heb je ook nog zoiets als kwaliteit en dat kun je gerust aan de mannen van John Coffey overlaten. Binnen tien seconden hebben ze het publiek dan ook in hun zak met hun opzwepende gitaarriffs en enthousiasmerende houding. Zeker als zanger David Achter de Molen de boel lekker op scherp zet door op een Kim Holland deck het publiek in te springen en al cruisend en bijna koprollend door de menigte te gaan. Dat deck wordt overigens niet veel later gewonnen door een van de bezoekers, die de verstopte golden tape vond in het skatepark. Leuke gimmick. Ondertussen laten drie skateboarders op de achtergrond, in de bowl van AreaFiftyOne, zien wat je met zo’n deck (en natuurlijk de wieltjes en dergelijke eronder) in het echt kunt doen. Zonder er controllers voor nodig te hebben.

Gemoedelijk
Die skateboarders mogen ook even op serieuze aandacht van het publiek rekenen, als er na het zesde nummer (‘When Worlds Collide’ van Powerman 5000) een korte pauze wordt ingelast. Of de bezoekers zich even willen verplaatsen naar de bowl, waar ‘wat vette trucs te zien zijn’. Dat doen ze allemaal heel braaf, om vijf minuten later weer even netjes hun posities in te nemen voor het podium. Waarna John Coffey ‘You’ van Bad Religion instart en – alsof er een startknopje wordt ingedrukt – er weer gemosht en gecrowdsurfd wordt alsof er levens van afhangen. Regelmatig klimt iemand op het podium om het publiek in te springen en krijgt daarbij een gemoedelijke knuffel van een van de bandleden. De waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn weliswaar door de Fransen bedacht, maar in de rock-, game- en skateboardcultuur komen ze echt tot hun recht. En als die culturen samenkomen, zoals tijdens deze show, is positiviteit de grote gemene deler.

Wilde haren
Bovendien is dit optreden van John Coffey voor de meeste bezoekers vooral een herbeleving van hun puberteit. En dat is altijd leuk natuurlijk. Zodoende blijkt deze vertolking van Tony Hawk’s soundtrack vooral een feel good party voor grote kinderen. Of, zoals een van de bandleden het tussendoor (schreeuwend) verwoordt: “We zijn fokking oud, want wie is er nou zo sneu dat ie deze soundtrack nog kent? Maar het is ónze soundtrack en die pakt niemand ons af!” Om vervolgens, toch een beetje tegenstrijdig, het nummer ‘Out With the Old’ van Alley Life Ft. Black Planet eruit te rammen.

De vlammende uitsmijter is ‘Guerrilla Radio’ van Rage Against the Machine, waarbij het publiek nog even zijn laatste wilde haren van zich afschudt. ‘It has to start somewhere, what better place than here, what better time than now. Can't stop us now’, schreeuwt iedereen uit volle borst mee. En toch stopt het feestje daarna, waarop iedereen gedwee richting uitgang gaat. Keurige anarchie. Maar wel weer even ontzettend leuk.

Gezien: John Coffey Plays Tony Hawk's Pro Skater 2 The Soundtrack (middagshow), op 14 mei, in AreaFiftyOne Skatepark.