EP-recensie: Mr. Guy Fox - Stories & Metaphors

Karakteristieke folksongs en meeslepende verhalen

Eline van Santvoort ,

In november 2015 kwam de debuutplaat van de van oorsprong uit Veldhoven afkomstige Mr. Guy Fox uit. Met zijn rauwe en karakteristieke stemgeluid bezingt de 25-jarige singer-songwriter op Stories & Metaphors zijn visie op de wereld en zijn even gestoorde en verveelde als prachtige medemens.

Mr. Guy Fox, alias Sjoerd van Hulst, speelde het afgelopen jaar op verschillende festivals, won een talentenwedstrijd en mocht op tour in Duitsland. Na een succesvolle crowdfunding actie dook hij in de zomer van 2015 de studio in voor zijn debuut EP. Het resultaat is het afwisselende mini-album Stories & Metaphors. Het album bevat zeven tracks met bluesy folk- en rootsnummers, variërend van doorgewinterde, rauwe gitaarsongs tot ingetogen odes aan het leven en de liefde.

De teksten van Mr. Guy Fox zijn creatief, origineel en wellicht een tikkeltje vreemd. Goed voorbeeld hiervan is het nummer ‘Wizard Repair Man’, over een psychopaat in een hobbykelder. Meer optimistisch en klein zijn het herkenbare ‘The World is Ours’ en ‘Paradise’, een ingetogen nummer over een droom van een vrouw. Mr. Guy Fox bewijst geen dertien-in-een-dozijn singer-songwriter te zijn, maar een creatieve entertainer die zijn visie op het leven met ons wil delen. Ook als dat gaat over een lui personage in ‘TV Man’ die de hele dag voor de tv hangt. Dat het hier lijkt alsof zowel de gitaar als Fox’ stem nog gestemd moeten worden, is geen probleem: het nummer is opgenomen met een telefoon én een dikke knipoog

De sound van Mr. Guy Fox wordt gekenmerkt door invloeden van Bob Dylan, Johnny Cash en Elvis Presley maar ook een eigentijdser artiest als The Tallest Man On Earth doet een aardige duit in Fox’ zakje. Op Stories & Metaphors vind je geen overbodige effecten of een scala aan instrumenten. Een stem en een gitaar, dat is waar het bij Mr. Guy Fox om draait.  Verwacht geen urenlange swingmuziek of pakkende meezingers. Verwacht wel een heerlijk klein album vol eerlijke songs en creaties die naar meer smaken. Veel meer.