Australische troubadour Xavier Rudd verspreidt liefde in de Effenaar

Veelzijdige singer-songwriter weet het publiek zowel aan het dansen te krijgen als te emotioneren

Tekst: Nicole Den Ouden / Fotografie: Lotte Schrander ,

De Australische singer-songwriter Xavier Rudd brak in Nederland bij het grote publiek door met de monsterhit ‘Follow The Sun’. Het lied werd vorig jaar gebruikt in een vakantiereclame en via die weg kreeg het uit 2012 afkomstige nummer uiteindelijk veel airplay op de radio. Al is Xavier Rudd voor veel mensen allerminst een ‘one-hit wonder’. De fans kennen hem al jaren als een groot reggae singer-songwriter. Het is dan ook een gemengd publiek dat vanavond aanwezig is, in een overvolle uitverkochte grote zaal van de Effenaar.

Bobby Alu
Als Bobby Alu het podium betreedt weet hij meteen de aandacht van het publiek te trekken. Met een grote donkere afro, een zonneklep en een grote lach op zijn gezicht is hij dan ook opvallende verschijning. Alu heeft zichtbaar zin om te spelen en vanaf de eerste klanken stroomt er een zomerse vibe door de zaal, terwijl het publiek goed mee begint te dansen. Hij vertelt over het dorpje waar zijn moeder vandaan komt, op een klein eilandje vlak bij Fiji. Dit eiland heeft een rijke muzikale cultuur waarvan hij ook een paar nummers speelt. Zo ook op een uitgehold stuk boom; een traditioneel instrument op Fiji. Zijn mooie, breekbare liedjes vol swingende melodieën die gaan over de liefde zingt hij met een prachtige stem. De zon heeft de hele dag al buiten geschenen, maar nu ook binnen in de Effenaar.

Xavier Rudd
Als Xavier Rudd het podium betreedt hangt hij zijn veertje aan zijn microfoon en begint te spelen. De zaal is erg stil en hangt aan de lippen van deze Australische surf dude. Na een ijzersterk emotioneel eerste nummer komt de rest van de band op het podium en zien we een bekende. Bobby Alu – die in het voorprogramma stond – blijkt ook de drummer van Rudd te zijn. Er wordt een stevige reggae beat ingezet en het dansende publiek wordt verlicht met rood-geel-groene kleuren.

Multitalent Rudd laat zich vanavond van zijn veelzijdige kant zien. Mondharmonica, elektrische gitaar, akoestische gitaar en didgeridoo wisselt hij met gemak af. Naast zijn muzikaliteit laat hij ook soms subtiel zien dat hij best aardig kan dansen en hij weet van ieder nummer een feestje te maken. Al is het na een aantal swingende nummers tijd voor een serieuze boodschap. Rudd pleit op het podium dat het tijd wordt dat alle volken op aarde zich samenvoegen en verenigen om samen de mooie aarde te bewaken. Dit is duidelijk een artiest die zingt voor liefde en vrede.

Tijdens het concert komen veel eigen nummers aan bod, maar Rudd is ook niet vies van een cover zo nu en dan. Zoals het samenspel met de drummer die ineens ‘Come Together’ van The Beatles inzet. Ook wordt Bob Marley geëerd met ‘No Woman No Cry’, waarmee het publiek luidkeels meezingt. De Zweedse DJ Avicii wordt zelfs ten gehore gebracht met ‘Wake Me Up’.

Wanneer het mondharmonica-intro van ‘Follow The Sun’ klinkt begint het publiek te juichen. Alle telefoons gaan de lucht in om deze hit te filmen. En gelijk hebben ze; het prachtige nummer wordt met veel emotie gebracht. Na een lang intro – waarin hij zingt dat hij zich vereerd voelt om hier te zijn, op deze mooie zomerse dag – begint iedereen mee te klappen en luidkeels mee te zingen. Hoewel ‘Follow The Sun’ niet het einde van de show is, stroomt de zaal rustig leeg na afloop van het nummer. Deze mensen kwamen dus duidelijk alleen voor deze ene grote hit.

Het laatste nummer verpakt alle emoties van de avond samen. De band verlaat het podium en alleen Rudd blijft achter met zijn akoestische gitaar. Het moment waarop hij het nummer ‘Spirit Bird’ inzet is de hele zaal muisstil. Je hoort zelfs mensen over de plastic bekertjes die op de grond liggen lopen en het barpersoneel de drankjes maken. Kippenvel en over menig gezicht rollen de tranen. De zaal fluistert het refrein mee, terwijl Rudd zichtbaar geniet. Met mooie teksten en vredige standpunten weet hij vanavond het publiek te betoveren. Zoals hij zelf zegt: hij komt met liefde.

Bobby Alu en Xavier Rudd, op 1 mei 2016, in de Effenaar.