Albumrecensie: LQR – 10 Pinter

LQR bewijst dat folkpunk ook best uit Brabant mag komen

Roy Verhaegh ,

Dropkick Murphys, Flogging Molly, The Real McKenzies, The Rumjacks en natuurlijk niet te vergeten The Pogues. Allemaal namen die bekend staan om hun werelberoemde mix van folkmuziek met (punk)rock, ook al komen ze niet allemaal uit Ierland of Schotland. Ze staan hoe dan ook altijd garant voor een stevig feestje, wat door deze mix van stijlen ook zeer toegankelijk is voor iemand die de muziek niet kent. LQR uit Bladel is ook zo’n band, maar voegt hier nog gypsy, americana en bluegrass aan toe, waardoor ze ook iets weg hebben van Gogol Bordello.

LQR, wat dus uitgesproken dient te worden als Liquor, is al sinds 2007 actief. In die tijd hebben ze enkele EP’s uitgebracht, maar zijn ze nu echt toegekomen aan een volledig album, genaamd ‘10 Pinter’. Heel toevallig dat de nieuwe release dan ook precies tien nummers bevat, die boordevol energie maar ook passie en emotie zitten. Hiermee proberen ze het geheel toch lekker divers te houden. Het feestje barst al los op de eerste track ‘The Application’, waarin het volledige assortiment van de zeskoppige band meteen te horen is. Welgeteld een akoestische gitaar, een elektrische gitaar, basgitaar, drums, zanger en een accordeon. Later op de cd wordt hier her en der ook nog een mandoline aan toegevoegd. De songteksten kennen ook de nodige variatie; van een zoektocht naar de befaamde leprechauns tot aan het verdrinken van je verdriet met je vrienden.

Hoewel de toon over het algemeen feestelijk is, worden er dus ook diepere emoties en andere talen aangeboord. ‘Mis Amigos’ is een liefdesverklaring aan vrienden en is iets minder uitbundig als de rest. ‘Na Zdrowie’ is een volledig instrumentale track die met zijn intro niet zou misstaan in een Italiaanse maffiafilm, mede dankzij het riedeltje van de mandoline. De titel is Pools voor “op je gezondheid”, en veranderd even later ook in een behoorlijk dansbaar nummer. Met ‘Bully The Bullies’ wordt een gevoelige snaar geraakt en eveneens het tempo teruggeschroefd tot een lichte wals. Het nummer kent een duidelijke boodschap, net als de rest overigens. Hier wordt niet omheen gedraaid. ‘Silent Witnesses’ gaat zelfs nog enkele tandjes terug in de versnelling als akoestische track, waarna ‘The Race’ het album op feestelijke wijze afsluit en de gitaar ook zijn hoogtepunt beleeft.

Feestmuziek als die van LQR is gewoon gemaakt om uit Brabant te komen. Het is die ideale mix van Eindhoven als stad van rock-’n-roll en de gezelligheid van carnaval. Op de cd ’10 Pinter’ klinkt het al behoorlijk divers, dus laat staan wat dat betekent in een live-setting. De opnames zijn al lekker uitbundig en zullen nog beter tot hun recht komen op een podium. Deze mannen weten goed hoe de vork in de steel van dit genre zit en hebben aandachtig de wijze lessen van hun grote inspiraties aangenomen. Ze zijn weliswaar nog niet te bestempelen als grote opvolgers van namen als Flogging Molly en The Pogues, maar ze staan absoluut garant voor een feestje.

’10 Pinter’ is gratis te downloaden op de website van LQR. Zaterdag 13 augustus zijn de mannen om 16:00 uur te zien op Parkfest, op de Parkstage in TAC.