Hallo Venray nog steeds het best bewaarde geheim van de vaderlandse popscene

Haagse indierockers spelen 'Vegetables & Fruit' van kop tot staart in Altstadt

Tekst: Theo Miggelbrink / Fotografie: Hans Anneveldt ,

In 2014 verscheen op 3voor12 het artikel ‘Hallo Venray voor beginners’ van diehard fan en 3voor12 Utrecht oprichter Peter Bijl. Met als ondertitel ‘Parels voor de zwijnen’. In dit artikel windt Bijl zich erover op dat Hallo Venray niet veel beroemder is. Maar de fans die vanavond in de Altstadt aanwezig zijn naar aanleiding van de vinyl re-release van het inmiddels ruim tien jaar oude album Vegetables & Fruit weten dat dit gebrek aan roem een blessing in disguise is. Want juist in zalen als de Altstadt komt de band van Henk, Peter en Henk het best tot zijn recht.

The Tubs

Voordat de heren van Hallo Venray het podium betreden is het eerst de beurt aan de Gentenaren van The Tubs om de zaal op te warmen met een twaalftal song. De band wordt door Altstadt geafficheerd als Americana, maar indierock is echter beter op zijn plaats. Maar dankzij de toevoeging van pedal steel gitaar voorziet het oorspronkelijke trio hun indierock wel van een lekker Americana-sausje. En dat zanger Klaas - een besnorde Andy Cairns look- en soundalike - soms op het randje van onzuiver zingt, mag de pret daarbij niet drukken.

Hallo Venray

Hallo Venray

Hallo Venray

Maar het wachten is natuurlijk op de Haagse indierockers pur sang. Die invallen bij hun eigen song ‘The Captain’ dat reeds uit de speakers knalt. Deze soepele overgang bewijst gelijk hoezeer de Hagenezen één zijn met hun muziek. Dankzij twee goedgeplaatste bouwlampen (als aanvulling op de toch wat minimale podiumverlichting van de Altstadt) en een rookmachine klopt dit optreden niet alleen muzikaal vanaf de eerste noot. Ook de podiumpresentatie is uiterst sfeervol.

Vanavond wordt niet alleen het album 'Vegetables & Fruit' uit 2005 van kop tot staart gespeeld, maar laten de heren de songs bovendien moeiteloos in elkaar overlopen. Dit gebeurt reeds na de derde song ‘Holy’ die subtiel overgaat in ‘Orange’ en vervolgens in ‘Kicking’. Helaas breekt zanger Henk Koorn de hoge e-snaar tijdens een woeste gitaar-eruptie en moet hij wisselen van gitaar. Het zorgt voor een korte onderbreking van de magie. Hoewel de daaropvolgende songs het publiek weer vrij snel bij de kladden grijpen.

Na album afsluiter ‘Same Feeling’ kondigt Henk Koorn kurkdroog af met de woorden: “Zo dit was de plaat.” Gelukkig is er dan nog tijd voor een fors aantal toegiften. Waaronder vergeten pareltjes als ‘Freaky’ van 'Leather On My Soul' en beproefde rockers als ‘Hot Pants’. Waardoor na de relatief ingetogen songs van prachtplaat 'Vegetables & Fruit' tegen het einde van het optreden nog even flink gas gegeven wordt.

Hallo Venray blijft een hele fijne band, en met de bezieling en het avontuur dat de heren na ruim vijfentwintig jaar nog aan de dag leggen kunnen ze makkelijk nog eens vijfentwintig jaar vooruit. Nu maar hopen dat in de tussentijd niet al te veel mensen ontdekken hoe goed Hallo Venray (live) eigenlijk is. Want ‘intiem’ blijft het toverwoord bij Hallo Venray optredens.

Gezien: Hallo Venray & The Tubs, op 15 januari in Altstadt Eindhoven