Geen nieuwe inzichten, wel euforie tijdens laatste clubshow Oscar And The Wolf

Kwartet doet wat het moet doen, maar haalt niet alles uit de kast

Tekst: Daan Krahmer / Fotografie: Lotte Schrander ,

Even terug in de tijd. 21 december 2014, Oscar And The Wolf staat in het kader van het Stille Nacht festival in de Effenaar. Veel bezoekers maken voor het eerst kennis met dit Vlaamse bandje, waar stiekem geen Oscar in te bekennen is. Wel een ander opvallend figuur: een twintiger in glitterjasje die nogal androgyn over het podium danst. Zijn naam is Max Colombie en hij zoekt met iedereen hoogstpersoonlijk oogcontact. De vonk slaat over en Eindhoven wordt fan. We zijn inmiddels iets meer dan een jaar verder en we kunnen zonder voorzichtigheid zeggen dat Oscar And The Wolf is uitgegroeid tot de grootste band van België, en met speels gemak de Lotto Arena (capaciteit: 23.300 man) uitverkoopt. Vanavond staat het slotconcert rondom ‘Entity’ op de planning. Niet in België, maar in Eindhoven. Het brengt Oscar And The Wolf terug naar dezelfde Effenaar. Met dezelfde show. Maar zonder al teveel fratsen.

De doorsnee festivalganger heeft hét muzikale exportproduct van België ongetwijfeld voorbij zien komen. Was het niet tijdens de Nederlandse doorbraakshow op Pinkpop, dan wel op Down The Rabbit Hole, Where The Wild Things Are, Into The Great Wide Open en/of Eurosonic. In Nederland stootten Colombie en co. eenvoudig door naar de Heineken Music Hall. Des te bijzonder om deze sympathieke band nog éénmaal in een intieme setting te zien. Meteen is duidelijk: de band is populair bij het grote publiek, Colombie bij de meisjes. Een bord in de vorm van een hart vliegt omhoog en bij aanvang zijn de eerste rijen voor het podium al gevuld. Het publiek gaat vrijwel direct voor de bijl. Zonder glitterkanon deze keer, maar wel weer met een hele rits zwoele electropopliedjes. 

‘Undress’ glijdt er meteen lekker in, en het publiek slaat massaal aan het dansen met het uiterst opzwepende ‘You're Mine’ en dé (club)hit ‘Strange Entity’. Die laatste wordt nog altijd wijselijk twee keer gespeeld tijdens optreden. Aan het begin, en aan het eind. Toch wordt niet alles uit de kast getrokken voor deze laatste clubshow. Er zijn zeker vier nummers van de setlist geschrapt en de aankleding van de show is sober. Geen lazers, speciale lichtshow, confettiekanon of backdrop. Het glitterjasje van Colombie ontbreekt ook. Hij danst wel over het podium, maar komt opvallend beheerst voor de dag. Voor wie de band eerder zag is de verrassing er wel een beetje af. Het optreden is constant opzwepend en meeslepend, maar bevat geen nieuwe inzichten. Een uitgelezen moment om weer de studio in te gaan en een nieuwe liveshow samen te stellen. De focus zal gaan liggen op de opvolger van ‘Strange Entity’. Dat zal geen eenvoudige plaat zijn om te evenaren, om maar te zwijgen over overtreffen.

Gezien: Oscar And The Wolf, op 15 januari in de Effenaar.