Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: december 2016

Met o.a. 10 Yearz 101Barz, Captain Beefheart by Frank Lammers & The Magic Band en Eindhoven Metal Meeting

Theo Miggelbrink ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

Met GLOW en een maand bomvol lokale festivals achter ons, blikken we vooruit op de muzikale highlights van december. Ditmaal twee festivaltips, namelijk 10 Yearz 101Barz en Eindhoven Metal Meeting. Daarnaast energieke noise, eclectische garagejazz en eigenzinnige herinterpretaties van muzikale genres en sleutelalbums. Helaas keert het Stille Nacht Festival dit jaar niet meer terug naar de Effenaar, anders had deze ongetwijfeld meegedongen naar een plaatsje in onderstaande top vijf.

1. Captain Beefheart by Frank Lammers & The Magic Band | Effenaar | 4 december
Steracteur en familieman Frank Lammers interpreteert de blues op geheel eigen wijze. Dat doet hij door in de huid te kruipen van de illustere Don Van Vliet, beter bekend onder zijn artiestennaam Captain Beefheart. In deze ode aan Captain Beefheart’s debuutalbum Trout Mask Replica wordt de Brabantse acteur terzijde gestaan door bandleden uit onder andere Urban Dance Squad, Sjako! en The Ex. Met zo’n sterrencast moet dat helemaal goed komen met de ‘herinterpretatie’ van deze klassieker.

2. 10 Yearz 101Barz | Effenaar | 9 december
Nederlands grootste hiphopplatform 101Barz bestaat tien jaar. Om dat te vieren hebben ze de meest gestreamde heren van Broederliefde weten te strikken die naast Cho, Keizer en vele anderen dit jubileumfeestje zullen opluisteren. In de woorden van de Effenaar: “Dikste hip-hop fissa van Nederland!”

3. AXES - Dans Dans + Tap Cuts Tape |  TAC | 9 december
Omdat Eindhoven – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tilburg – geen eigen jazzpodium heeft, is de locatie waar AXES bands programmeert bijna net zo verrassend als de bands die ze boeken. 9 december zal het Temporary Art Centre de crime scene zijn, waar onder de naam Dans Dans de krachten gebundeld worden van drie topmuzikanten. Te weten Bert Dockx (gitaar), Frederic Lyenn (bas) en Steven Cassiers (drums). Met recht een powertrio. Verwacht een eclectische mix van garagejazz, psychedelische blues en extatische noir-soundtracks tot spacey rock-’n-roll. Tape Cuts Tape is de support-act.

4. It It Anita + Mexican Surf | Altstadt | 10 december
“90s noise rockriffs en oerkreten vanuit de tenen”, zo vat Altstadt de sound van de hardwerkende Vlamingen van It It Anita samen. En met een lijstje festivals als Eurosonic, The Great Escape, Pukkelpop, Dour en Le Guess Who?, waar de band al gespeeld heeft, zijn de verwachtingen bij voorbaat hooggespannen. De support is van de gruizige garagerockers van Mexican Surf. Het vijftal uit Oss bracht onlangs de nieuwe single ‘Stay Away’ uit met een knotsgekke video. Dat belooft wat voor hun live-show.

5. Eindhoven Metal Meeting | 16 en 17 december
December is traditioneel de maand van Eindhoven Metal Meeting. Ondanks dat het misschien wel het festival is met de beroerdste naam ooit bedacht, weet de Effenaar wel ieder jaar een sterke line-up neer te zetten voor de ware fijnproever. Dit jaar zijn op vrijdag en zaterdag Mayhem, Destruction, Watain, Tiamat, Pro-Pain en Moonspell de publiekstrekkers van het metalfestival. De vrijdag is al uitverkocht, maar voor de zaterdag zijn nog kaarten verkrijgbaar. Bovendien is er op donderdag een pre-party met o.a. Carnation en Inhume.

Naast deze tips is er in december natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Uit In Eindhoven heeft het totaaloverzicht in de digitale Uitkrant van deze maand.