De playlist van: Melle Dielesen (Mozes and the Firstborn)

Eindhovense artiesten bepalen de playlist van 3voor12/Eindhoven radio en delen hun favoriete muziek

Patric Muris ,

Naast de rubriek Gouwe Lempkes waarin Eindhovense artiesten wordt gevraagd naar hun favoriete albums aller tijden, delen zij ook regelmatig hun meest geliefde songs in 3voor12/Eindhoven radio. Als de uitnodiging voor een bezoek aan de studio wordt verstuurd, wordt daar vaak een carte blanche bij gedaan: alle nummers die zij willen draaien tijdens hun bezoek zullen richting ether gestuurd worden. Melle Dielesen, frontman van Mozes and the Firstborn, was de dinsdag voor de Effenaar-show dit jaar te gast en had de volgende playlist meegenomen. Goed moment om te delen dunkt ons, want het is immers nog steeds lijstjestijd.

Voor wie de uitzending heeft gemist of te laat was voor de afkondiging en zich afvraagt welk nummer dat toch ook alweer was, hierbij de artiest en titel van de door Melle ingebrachte songs. Exclusief voor onze radioshow nam de zanger-gitarist van Mozes and the Firstborn hun uitvoering van ‘Into The Great Wide Open’ – een Tom Petty-cover – mee, waar hij ook nog een aardig verhaal over te vertellen had.

Overigens niet alleen daarvoor hoor, voor ieder nummer is een korte toelichting door hem gegeven waarom nou juist dat nummer hem in het najaar van 2016 zo raakt. In de playlist hieronder kunnen de nummers er meteen bij afgespeeld worden.

Blur - Parklife: “Gewoon goeie uuropener.”

The People's Temple - The Axe Man: “Deze stond in onze lijst met Gouwe Lempkes. Ernst (Ernst-Jan van Doorn, gitarist Mozes and the Firstborn red.) had deze plaat destijds getipt. En toen was ik helemaal onder de indruk, zo van ‘wow’!”

Teenage Fanclub - Sparky’s Dream: “Hier worden we veel mee vergeleken. Ik ben het nu pas echt gaan luisteren. Daarvoor kende ik het alleen van naam. Ik vind het wel echt een super groot compliment dat we hiermee worden vergeleken, want ik vind Teenage Fanclub echt heel erg cool.”

Lemonheads - It's A Shame About Ray: “Dit is misschien wel de bekendste van The Lemonheads. Ik vind het wel een hitje. In de recensies van ‘Great Pile Of Nothing’ zag ik The Lemonheads vaak voorbij komen en daardoor ben ik het gaan luisteren. Bij dit nummer kon ik me wel voorstellen dat mensen ons op elkaar vinden lijken. Dat vond ik erg leuk en daarom wilde ik hem graag meenemen zodat mensen thuis kunnen bepalen of dat ook echt zo is of niet.”

Guided by Voices - Hold On Hope: “Guided by Voices is een band waar ik veel naar heb geluisterd. De zanger schrijft vaak willekeurige teksten, maar in dit nummer… klinkt misschien een beetje stom… zoiets had ik ook wel kunnen schrijven. Willen schrijven sowieso, haha… Ik vind het een super mooi nummer.”

Mission of Burma - That's When I Reach for My Revolver: “We hebben allemaal weleens zo’n moment dat we denken van hè… val ik nou maar in slaap en word ik niet meer wakker. Maar nee, als ik het zou doen, zou ik het nooit met een revolver doen. Dat vind ik te makkelijk. Maar ik denk er weleens over na. Dat komt denk ik ook doordat mijn fascinatie voor rockmuziek is begonnen met Nirvana en dan is het onvermijdelijk dat je dat verhaal meekrijgt. Ik vond dat als tiener al fascinerend en ik heb me er altijd in verdiept; een beetje het ‘ik ga wanneer ik wil gaan’. En ik ben net 27 geworden, dus houd je hart maar vast, haha. Grapje natuurlijk. Het hele idee dat het einde er zomaar kan zijn, geeft mij juist nieuwe energie en het gevoel van ‘laat ik er wat van maken’.”

Yo La Tengo - Today Is the Day (Rock Version): “Dit is een tip van Guus (Ritzen, tourmanager Mozes and the Firstborn). Hij zei ‘je moet wel de harde versie pakken en niet die suffe surfversie’. Die rustige versie is ook mooi, maar deze knalt er meteen op.”

Scratch Acid - Owner’s Lament: “Dit nummer luister ik heel veel de laatste tijd. Mijn vriendinnetje heeft me dit de eerste keer laten horen. Zij is net als ik enorme Nirvana-fan. Zij weet dus ook allemaal van die leuke weetjes over Kurt Cobain. Scratch Acid was de favoriete band van Kurt. Toen ze me dit liet horen, herkende ik het als een ‘jonge Nirvana’. Kurt had in zijn vroege opnames een beetje een Scratch Acid-stem en dat vond ik heel vet om hierin terug te horen.”

Beluister de playlist van Melle, met de toegelichte Mozes-nummers erbij:

Beluister ‘Into The Great Wide Open’ van Mozes and the Firstborn hier.

Naast de keuzes van Melle zijn natuurlijk ook de nodige nummers van zijn band gedraaid tijdens de twee uurtjes radio. En toen was er alle gelegenheid om Melle te vragen naar de verhalen achter de nummers:

Mozes and the Firstborn - Crybaby: “Na Crawl, de eerste single van de plaat, de nieuwe single. Crybaby heb ik anderhalf jaar geleden geschreven. Heel snel ook. Altijd spannend om deze live te spelen omdat die er zo meteen in komt. Dat is bij ‘I Got Skills’ na die break ook live een keer goed fout gegaan.”

Mozes and the Firstborn - Snowman: “Deze gaat niet over de geanimeerde sneeuwpop Boulie zoals sommigen denken, maar als je wil dat die daarover gaat, mag dat best. Ik bepaal dat niet voor mensen. Raven heeft ons een beetje de kant op gestuurd van deze sound, maar de betekenis houden we graag geheimzinnig. Zodat mensen die voor zichzelf bepalen. Wat misschien wel leuk is om te vertellen is dat ik dit nummer samen met hem heb geschreven, nadat hij met het eerste idee kwam. Dat was nog nooit eerder zo gebeurd en ik ben heel erg blij met hoe die op de plaat is gekomen.”

Mozes and the Firstborn - Marianne: “Mensen vinden onze eerste plaat soms wat ruiger dan de laatste. En als ik deze hoor, snap ik dat wel. ‘Marianne’ komt uit de periode van de eerste plaat, maar staat op de splitsingle die we samen met Roland Cosio van together PANGEA uitbrachten. De plaat die we nu hebben uitgebracht (‘Great Pile Of Nothing’ red.) klopt zoals die is, vandaar dat dit nummer op een aparte release moest verschijnen.”

Mozes and the Firstborn - Into The Great Wide Open: “Het was een hele eer om dit nummer te mogen spelen op Into The Great Wide Open. Het origineel is natuurlijk een Tom Petty-nummer, waarnaar het festival is vernoemd, en ieder jaar wordt aan een artiest die daar optreedt gevraagd om het nummer daar live te spelen. En dit jaar werden wij daarvoor gevraagd. Heel cool.”

Veel van de hierboven genoemde artiesten worden als invloed genoemd van de nieuwe plaat van Mozes and the Firstborn, maar het is eigenlijk precies andersom liet Melle Dielesen weten in 3voor12/Eindhoven radio: “Wat ik heel maf vind is dat mensen allerlei invloeden noemen en dan denk ik van ‘oh, klinken we zo?’ en dan ga ik er naar luisteren en dan snap ik het eigenlijk wel. Bij de eerste plaat was dat ook al zo (toen was het Weezer), maar veel van die artiesten zoals Lemonheads en Teenage Fanclub ben ik pas gaan luisteren ná al die vergelijkingen.”

De playlist van Melle zal, net als de vele Gouwe Lempkes die inmiddels op onze site staan, regelmatig te horen zijn in 3voor12/Eindhoven radio, net als de muziek van al die Eindhovense artiesten die hun favoriete songs met ons delen.