Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: april 2016

Met o.a. JW Roy & Leon Verdonschot, Encore On Tour en lost/ctrl

Anke Langelaan ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

De tips van onze redactie voor de maand april, in chronologische volgorde:

1. Eindhoven Dance Motion | Diverse locaties | 31 maart t/m 2 april
Met een derde editie begint Eindhoven Dance Motion (met de toepasselijke afkorting EDM) langzamerhand een klinkende naam te worden binnen de Eindhovense evenementenscene. Dit jaar gaat het festival van start op 31 maart en dan staat de stad drie dagen lang in het teken van dansmuziek. Naast – uiteraard – vele feesten (in alle categorieën die de dansmuziek rijk is) op verschillende locaties (restaurants, eettentjes, kledingwinkels) zijn er interessante educatieve activiteiten. Workshops bijvoorbeeld, maar ook demodrops, Q&A’s en seminars. Tijdens een demodrop kunnen beginnende artiesten hun demo’s laten horen aan Wessel Westerveld (labelmanager bij 2-Dutch, grote Eindhovens Agency en management van o.a. Showtek), Musical Madness en Dutch Master Work. Zou zomaar een aanstormend talent tussen kunnen zitten. Wie van dance houdt, blokt zijn agenda het eerste weekend van april. 

2. JW Roy & Leon Verdonschot | Muziekgebouw Eindhoven | 2 april
Fan van Americana én van goede muziekverhalen? Dan zit je zaterdag 2 april helemaal op je plek in het Muziekgebouw. Een avond met een sterk zuidelijk karakter bovendien, want singer-songwriter JW Roy komt uit het Brabantse Knegsel en zijn metgezel tijdens het concert, journalist Leon Verdonschot, is van oorsprong een Limburger. Over roots(muziek) gesproken. Op zijn website noemt Roy zijn nieuwste project, het albumboek Dry Goods & Groceries, ‘een roadtrip over de American dream in muziek en verhalen’. Hiermee bezingt en vertelt hij zijn ‘levenslange liefde voor Americana’, middels liedjes en een documentaire waarvoor hij de inbreng vroeg van verschillende schrijvers, fotografen en muzikanten. Een van die schrijvers is dus Verdonschot, die tijdens het optreden in het Muziekgebouw JW Roy bijstaat met verhalen over reizen en muziek, maar ook in het publiek op zoek gaat naar zulke verhalen. Een mooie anekdotische avond voor, over en met Americana dus. 

3. Encore On Tour | Effenaar | 8 april
Aaaaah yeah! De diehard hiphopliefhebber uit zuidelijk Nederland hoeft niet meer het halve land af te reizen voor de populaire clubnacht ENCORE. Want de Effenaar brengt deze – naar eigen zeggen – household naam onder fans van hiphop, R&B en aanverwante stijlen naar Eindhoven. Dat betekent een avond vol goeie beats, uitbundige dancemoves, de beste dj’s en verrassende optredens. Tijdens een avondje ENCORE komen zowel de laatste hits als oldskool klassiekers voorbij, dus ongeacht met welk subgenre binnen de hiphop je down bent, het staat ongetwijfeld in de playlist. ENCORE bestaat alweer drie jaar en breidt het jonge succes uit met een tour langs Nederlandse poppodia, waarbij dj’s vergezeld worden door rappers Sevn Alias en Jonna Fraser. Eerstgenoemde is bekend van nummers als ‘Ma3lish’, ‘Kifesh’ en ‘Mandela’ en zijn optreden tijdens Noorderslag was volgens onze landelijke collega’s ‘misschien wel de beste hiphopshow op Noorderslag ooit’. Jonna Fraser maakt deel uit van hiphopcollectief New Wave en daar hoeven we eigenlijk verder niets meer over te zeggen. Al zal ENCORE ook zonder drank en drugs vast een dope avond worden.

4. Moon Tapes & The Yukon Club & lost/ctrl | Altstadt | 22 april
Drie voor de prijs van een, vrijdag 22 april in Altstadt. Dan staan Moon Tapes, The Yukon Club en lost/ctrl op de planken en samen brengen ze de jaren tachtig van de vorige eeuw terug, weliswaar in een fijn nieuw jasje gestoken. Om ze allemaal even kort en bondig toe te lichten, doet de tekst op de website van Altstadt eigenlijk gewoon heel goed dienst: Moon Tapes maakt dromerige songs met pakkende reverb riffs en zang en mag vergeleken worden met Britse grootheden als The Cure, The Smiths en Stone Roses. The Yukon Club produceert een dansbare mix van synths, gitaren, pulserende drumbeats en sfeervolle stemmen. Qua genre bevindt de act zich ergens tussen indie en electro. En lost/ctrl maakt naar eigen zeggen NU-WAVE, ook wel als ‘dansbare depressie’ omschreven. Geen lichte kost dus, maar dat is logisch aangezien bands als Joy Division, Editors en The Cure als inspiratiebronnen gelden. Wie nu denkt dat de avond vooral in het teken zal staan van vergane glorie, heeft het mis. Want Moon Tapes brengt binnenkort een nieuwe EP uit (op cassette, dat dan weer wel), The Yukon Club kwam twee maanden geleden met z’n debuut EP en lost/ctrl heeft een kersvers debuutalbum in de schappen. Dus. 

5. Eindhoven = King | Diverse locaties | 26 en 27 april
Naar Amsterdam tijdens Koningsdag en –nacht 2016? Bespaar jezelf de treinreis en helse drukte. Want Eindhoven staat (met voorheen meer dan 220.000 bezoekers) fier op de tweede plek van meest enerverende steden om deze jaarlijkse feestdag door te brengen. In de loop der jaren heeft onze stad een noemenswaardige traditie opgebouwd dankzij een gemêleerd programma voor alle generaties en types waarin muziek een hoofdrol speelt. Muziek in alle mogelijk vormen, dus of je nou van house, rock, blues, rockabilly, hiphop, funk, jazz of wat dan ook houdt; in Eindhoven vind je het. Verspreid over een groot deel van de stad, van het centrum tot en met Strijp-S. Vorige jaren werd het feestterrein tijdens Koningsdag verdeeld in drie thema’s: Dance, Music en Family. Die laatste categorie valt af tijdens Koningsnacht, want dat is natuurlijk alleen voor de grote mensen. Of het dit jaar weer op dezelfde manier gebeurt, is nog even afwachten. Op de website staat dat de programma’s voor zowel Koningsnacht als –dag begin april online komen. Houd het in de gaten, plan vervolgens je eigen route en party like a king.

Deze vijf tips zijn slechts de favoriete events van onze redactie. Maar er is deze maand natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Je vindt alle cultuurrijke uitjes in de Uitkrant van Uit In Eindhoven.