The Posies rocken lekker melodieus in Effenaar

Met presentatie van nieuw album 'Solid States' toont Amerikaans powerpoptrio zich springlevend

Tekst: Theo Miggelbrink / Fotografie: Hans Anneveldt ,

De Effenaar heeft iets met The Posies – de mannen uit Bellingham Washington State, die op doorbraakalbum 'Frosting On The Beater' uit ’93 perfecte popharmoniën koppelden aan een grungy gitaarsound. Daarmee is de door Big Star en R.E.M. beïnvloede band nog steeds uniek in de alternatieve muziekscene. Bovendien zijn ze ruim twintig jaar na hun doorbraakalbum en ruim vijfentwintig jaar na hun debuut (Failure uit ’88) onverminderd populair bij fans. The Posies-frontmannen Jon Auer en Ken Stringfellow treden vanavond, met enkel drums, gitaren en toetsen, aan als trio voor een lekker rauw maar daarom niet minder melodieus optreden.

Black Horse Society

Black Horse Society uit Rotterdam is een band in de Editors-traditie. Ze koppelen lekker vette basmelodieën aan strak drumwerk en een hedendaags gitaargeluid. Desondanks klinkt de sound van de heren eerder rustig dan ruig. Dit heeft alles te maken met de melodieuze inslag van de liedjes van debuut EP ‘Columbo’. Alleen in slotnummer ‘The Art Collector’ gaan de heren lekker loos en geven ze een paar fijne gitaarerupties en goede breaks ten beste. Hierbij valt vooral het drumwerk van Ronald Renirie op, wiens hoekige spel lekker contrasteert met het totaalgeluid van de band.

Denvis & Blommers

Goede kans dat je Denvis ook bij andere shows kunt spotten wanneer The Posies door Nederland toeren. Niet alleen is de ex-The Spades frontman een goede vriend van Jon Auer en Ken Stringfellow, hij werkte een paar jaar geleden ook met hen mee aan een Big Star-tribute, met orginele Big Star-drummer Jody Stephens. Vanavond speelt hij met vaste gitarist Roel Blommers dan ook als tweede in het voorprogramma van The Posies. En zo strak als support-act Black Horse Society klonk, zo uit de losse pols is het optreden van Denvis & Blommers. Of het aan de barkrukken ligt, aan het semi-akoestische karakter of de vele anekdotes die bij de liedjes horen is de vraag, maar je krijgt een klein beetje een kampvuur-gevoel bij dit optreden. De fraaie Big Star-cover ‘Watch The Sunrise’ en de lekkere solo’s van Roel Blommers eisen daarbij een hoofdrol op.

The Posies

Rond kwart voor tien is het dan toch écht tijd voor The Posies. De kern van de band bestaat uit songschrijvers Jon Auer en Ken Stringfellow die al sinds de begintijd met wisselende ritmesecties werken. Vanavond hebben ze enkel Frankie Siragusa mee op drums. Het ontbreken van een bassist doet echter weinig af aan het totaalgeluid van de band. The Posies komen dan ook gelijk lekker gruizig binnen met ‘We R Power’. Sowieso ligt vanavond de nadruk op het nieuwe album ‘Solid States’. Een album dat opgedragen is aan de recent bij een verkeersongeluk omgekomen Posies-drummer Darius Minwalla en de aan kanker overleden ex-bassist Joe Skyward.

Met uitzondering van het vroeg in de set gespeelde ‘Squirrel v.s. Snake’, is het nieuwe album op dit moment alleen nog maar bij liveoptredens te verkrijgen. Na ‘Squirrel v.s. Snake’ volgt kraker ‘Dream All Day’. Dan komen ‘Scattered’ en ‘March Climes’ aan bod, voordat Tiz Armini (waarmee Jon Auer ook het duo Dynamo Royale vormt) zich bij de heren voegt om de vrouwelijke vocalen te verzorgen bij ‘Blood/Candy’ nummers ‘License To Hide’ en ‘The Glitter Prize’. Alsof tweestemmig zingen nog niet genoeg is voor de beide frontmannen.

Ondanks de melige woordgrappen van met name Ken Stringfellow (het record aantal melige woordspelingen op 'Effenaar' staat na vanavond ongetwijfeld op zijn naam) en de uitbundige kick-off, wordt de tweede helft van het concert een stuk serieuzer van toon. Dit heeft ongetwijfeld alles te maken met de thematiek van ‘Solid States’. Aan energie en spelplezier ontbreekt het echter geen moment. En vooral in het fraaie ‘Burn & Shine’ van doorbraakalbum ‘Frosting On The Beater', dat als voorlaatste song van de reguliere set gespeeld wordt, lijkt de band muzikaal boven zichzelf uit te stijgen.

Na slotsong ‘Solar Sister’ blijken de heren nog lang niet uitgeput. Ze komen na een korte pauze dan ook terug voor een maar liefst vijf songs tellende toegift. Waarvan vooral het fraaie onversterkt gezongen ‘You Avoid Parties’ indruk maakt. Als je niet beter zou weten waande je jezelf tussen een aandachtig luisterend schouwburgpubliek bij dit lied. Maar daarmee komt dan toch echt een einde aan een bijna twee uur durend optreden. Een optreden waarmee The Posies, in tegenstelling tot de thematiek van het nieuwe album, bewijzen dat ze springlevend zijn.

Gezien: The Posies, Denvis & Blommers en Black Horse Society, op 3 april 2016, in de Effenaar