Op zoek naar Johan heeft in ieder geval zijn plek gevonden

Rustige liedjes kunnen rekenen op uitzinnige reacties tijdens albumpresentatie ‘Weg Uit De Stad’

Tekst: Anke Langelaan / Fotografie: Lotte Schrander ,

Op woensdagavond 14 oktober presenteerde de Gemertse band Op zoek naar Johan zijn debuutalbum voor de tweede keer. De primeur was - uiteraard - voor thuisbasis Gemert, voor de tweede presentatie van ‘Weg Uit De Stad’ trok de band alsnog naar een podium in de stad. De bovenzaal van ’t Rozenknopje in Eindhoven om precies te zijn.

Voorafgaand aan het optreden van Op zoek naar Johan in ’t Rozenknopje is de zaal letterlijk en figuurlijk nog afwachtend. De drukte zit ‘m vooral in het alsmaar toenemende aantal mensen, waarmee de ruimte uiteindelijk volledig volgepakt zit. Wanneer de band begint met het ingetogen ‘Schaduw van de kerk’, is het nummer door de entree van enkele laatkomers niet meteen een openingstreffer. Al blijkt wel meteen hoe goed bandleden Martijn Kuijten, Mark de Groot, Ad van Overdijk en Marc Lemmen (hier en daar aangevuld met Wim van den Hout op de cello) op elkaar ingespeeld zijn en dat hun muziek sterk gearrangeerd is. Bovendien; zo’n volle zaal met nog arriverende laatkomers binnen twee coupletten toch stil krijgen, is al prijzenswaardig.
 

Bevlogen

Die stilte heeft onder andere te maken met de mimiek van Kuijtens gezicht als hij zijn liedjes vanuit zijn tenen lijkt te zingen. Je voelt de pijn die hij omschrijft in bijvoorbeeld het nummer ‘Eenzaam en alleen’. Hoewel het repertoire van Op zoek naar Johan veelal uit zulke intense onderwerpen bestaat, is de live uitvoering ervan allesbehalve een zware beproeving. Bevlogen en met de juiste dosis humor praat Kuijten de nummers aan elkaar, waardoor emotie en relativering hand in hand gaan. En zodra het eerste opzwepende protestnummer gespeeld wordt, versterkt het applaus en stampen er al wat voetjes mee op de vloer.
 

Herkenbaar

Op die manier komt de fijne afwisseling tussen ballads en meer uptempo liedjes steeds beter uit de verf. Wat zeker geldt voor het nummer ‘Laten We Drinken’, dat er in de albumrecensie van 3voor12 eindhoven niet goed vanaf kwam. Maar in een horecasetting met biertje in de hand blijkt zo’n inhaker - op de juiste plek binnen de setlist – een goed gekozen smaakmaker. Het zorgt voor de benodigde sfeer en gezelligheid en daardoor klinkt na elk volgend nummer het applaus steeds harder en welgemeender. Soms omdat het ontroerend is, soms omdat het grappig is en soms omdat het even lekker luchtig is. Maar altijd omdat het herkenbaar is. 
 

Niche

Die herkenbaarheid wordt versterkt door de keuze van Kuijten om zijn levensliedjes in het Nederlands te schrijven en te zingen. Een slimme keuze, want zodoende heeft Op zoek naar Johan zijn plek binnen de muziek, of zijn niche om in uit te blinken, in ieder geval gevonden. Beste voorbeeld daarvan is wel ‘de hit’ (zoals het nummer met een knipoog wordt aangekondigd) ‘Als De Muziek Begint’, tevens de eerste single van het album. Een treffend nummer over een vrouw met alzheimer en haar liefhebbende man (de echt bestaande Toos en Berry) dat nog dichterbij komt als de band ervoor kiest om dit na de pauze tussen het publiek ten gehore te brengen. De goedkeurende blik van Berry zelf in dat publiek spreekt boekdelen. 

Plezier

Fijn ook dat Op zoek naar Johan even uit de toch wat statische setting stapt, want het is lastig voor dit type band om veel dynamiek op het podium te creëren. Daarvoor vergen de mooie liedjes teveel concentratie en het genre is nou eenmaal niet geschikt voor bombastisch spektakel. Toch krijgt het optreden naargelang het einde een steeds frivoler gehalte en spat het plezier ervan af. Zowel bij de band als de toeschouwers, overigens. Als Kuijten het (zogenaamde) laatste nummer aankondigt, geven zij luidkeels aan het daar niet mee eens zijn. Knap, want de gevoelige en merendeels rustige liedjes van de viermansformatie lenen zich op het eerste gehoor niet voor uitzinnige reacties. Uiteraard volgen daarop nog twee uitsmijters. Want Op zoek naar Johan weet na deze succesvolle avond wel op welke respons de band kan rekenen.
 
Gezien: Albumpresentatie Op zoek naar Johan op 15 oktober in ’t Rozenknopje