DDW Music: de tips van 3voor12/Eindhoven

Wat valt er naast design zoal te beleven tijdens de Dutch Design Week?

Lisa Molle ,

Je kunt je moeilijke montuurtje weer uit de kast halen en je coltrui aantrekken, want de Dutch Design Week staat voor de deur! Eindhoven staat eind oktober op z’n kop en ontvangt duizenden bezoekers van over de hele wereld om naar alle soorten design te kijken. Naast de vele (spontane) feestjes heeft ook De Effenaar de handen uit de mouwen gestoken om de designliefhebbers elke avond van muziek te voorzien. Samen met boekingskantoor Friendly Fire heeft het poppodium een week vol geprogrammeerd op verschillende locaties met voor ieder wat wils. Onder andere Afterpartees, golden boys The Brahms en de Brabanders van Nouveau Vélo staan op het affiche, maar 3voor12/Eindhoven zocht voor je uit welke nog niet zo bekende acts je deze week eigenlijk niet mag missen.

WIE: Fickle Friends
WANNEER: Maandag 19 oktober
WAAR: Café Altstadt
KLINKT ALS: Een sprong in een tropisch zwembad met engelengezang om je heen.
En ook een beetje als een minder chagrijnige Lily Allen.
WAAROM?: Fickle Friends is een band met zoveel hitpotentie dat je je af kunt vragen hoe het komt dat de band nog geen airplay krijgt. Check bijvoorbeeld hun nieuwe single ‘Say No More’ maar eens.
 
WIE: Bea1991
WANNEER: Dinsdag 20 oktober
WAAR: Tuchthuis
KLINKT ALS: Een combinatie van jaren ‘90 pop en R&B voor het betere loungewerk (op bijvoorbeeld een designbank).
WAAROM?: Er hangt iets mysterieus om Bea1991 heen. Met één liedje op Soundcloud werd ze omarmd door internationale media en kreeg ze de bovenzaal van Paradiso vol met nieuwsgierige hoofden. Inmiddels zijn we twee EP’s en een show op onder andere PITCH Festival verder, en kunnen we haar bestempelen als een soort nieuwerwets cultfiguur. We zijn erg benieuwd wat Bea in Eindhoven teweeg gaat brengen. Ook haar website is behoorlijk mysterieus.
 
WIE: CUT_
WANNEER: Woensdag 21 oktober
WAAR: Nul Zes
KUN JE KENNEN VAN: Hun cover van Stromae’s ‘Papaoutai’.
WAAROM?: CUT_ klinkt alsof de muziek is gemaakt op een slaapkamer ergens in een Britse buitenwijk, net zoals dat waarschijnlijk zo gaat met bijvoorbeeld Burial en andere duistere electronica en triphop van overseas. Maar Belle Doron en Sebastiaan Dutilh zijn gewoon hartstikke Hollands. Ze hebben al twee EP’s uitgebracht en begin 2016 komt hun eerste langspeler uit, en eigenlijk kun je wel zeggen dat CUT_ zo goed als doorgebroken is in Nederland. Nu de rest van de wereld nog.
 

WIE: St. Tropez
WANNEER: Donderdag 22 oktober
WAAR: Stroomhuis
KUN JE KENNEN VAN: De mannen zelf lijken allemaal, stuk voor stuk, precíes op een andere bekende Nederlandse band die ooit een hit had met het nummer ‘Electric’.
WAAROM?: Deze band heeft een nieuwe naam gekozen en een ommezwaai gemaakt naar guitige garagerock, en we weten allemaal dat we daar in Eindhoven niet vies van zijn. Niet meer zo mysterieus als Bea, wel minstens zo belangwekkend.

WIE: STUFF.
WANNEER: Donderdag 22 oktober
WAAR: Nul Zes
KLINKT ALS: BadBadNotGood, Flying Lotus, J Dilla als hij een one-man-band zou zijn.
WAAROM?: Humo noemde deze Belgen al: “De opwindendste band van het moment”. Hun show op Best Kept Secret 2015 blies als een van de laatste acts van het festival nog even iedereen omver. Een liveshow vol met experimentele jazz, soul, funk en electronica… Niet te missen!

 
WIE: The Mysterons
WANNEER: Vrijdag 23 oktober
WAAR: Ketelhuisplein
KUN JE KENNEN VAN: Bijvoorbeeld DWDD of Lowlands. En ze hebben bij Giel een cover gemaakt van Drank & Drugs.
WAAROM?: Deze band bestaat uit leden van onder meer Jungle By Night en Pauw. De mierzoete stem van zangeres Josephine van Schaik in combinatie met de psychedelische funk op de achtergrond doen denken aan Portishead en Kate Bush in reverb. Geleverd mét dansgarantie.
 
WIE: Young Marco
WANNEER: Vrijdag 23 oktober
WAAR: Arcade
KLINKT ALS: Disco, synths, house, electro. Genoeg ingrediënten voor een avondje losgaan in de Arcade op vrijdag.
WAAROM?: Als DJ is Young Marco al te vinden op bijna elke dansavond in onze hoofdstad (en eigenlijk ook daarbuiten). Maar ook met releases op het Amsterdamse Rush Hour en het goed ontvangen album ‘Biology’ zou het ons niet verbazen als Young Marco eind dit jaar in de ‘Resident Advisor Top 100’ staat. En of dat dan als producer of DJ zal zijn laten we nog even in het midden.
 
Meer informatie over de Dutch Design Week én het complete festivalprogramma is te vinden op de website van DDW.