DDW 2015: Een kijkje achter de schermen bij Anker Studio

“We hebben vier huisregels op de koelkast hangen en één daarvan is het wifi-wachtwoord. Dat zegt genoeg”

Guido Segers ,

Het is een regenachtige maandagavond en we gaan op zoek naar een hoekje op Sectie C. In het creatieve broeinest aan de andere kant van Eindhoven, bevindt zich namelijk ook Anker Studio. Een repetitieruimte van oorsprong, dat tijdens de Dutch Design Week ook dienst doet als podium. Zo vindt er onder meer de DDW kick-off party plaats met Eindhovense bands en dj’s. Hoog tijd dus om eens een kijkje te gaan nemen.

We hebben afgesproken met het drietal oprichters van Anker Studio. Net iets minder dan een maand geleden tekenden Erik van Schenk Brill, Wannes Coolen en Daan Koch voor de oprichting van een heuse stichting met de studio. 3VOOR12/Eindhoven was al eens op bezoek in de eerste oefenruimte van Anker Studio voor een praatje met Kaligoh, maar er is dus aardig wat veranderd in de tussentijd.
 
Erik van Schenk Brill excuseert zich, na wat drankjes op de bar gezet te hebben, voor de afwezigheid van Daan Koch. Wannes Coolen sluit wel aan, na nog even wat e-mail weggewerkt te hebben. “De Dutch Design Week wordt erg druk voor ons. We hebben onze handen vol aan alles regelen en uitvogelen, want het is toch weer even wat anders dan een repetitiehok runnen. Sowieso hebben we het druk genoeg met de studio.” De studio staat er al even, maar de huidige vorm is wat recenter. Daar willen we dan ook graag meer van weten.
 
“Het is eigenlijk begonnen met een repetitieruimte voor Wolfskop,” legt Van Schenk Brill uit. “We konden op een andere plek niet een vaste avond regelen en andere ruimtes in Eindhoven hadden niet echt het gevoel wat wij zochten. We wilden een plek waar we altijd onze spullen kunnen in- en uitladen, waar je het gevoel hebt dat het ontspannen is en je gewoon een biertje kan drinken. Met dat idee hebben we een stuk van de loods gehuurd hier op Sectie C en het eerste hok gebouwd. Dat was in 2012.” Het idee van de heren was om de ruimte op overige dagen te verhuren aan andere bands, zodat de kosten gedekt werden. Anker Studio was geboren en al snel repeteerden bands als Mozes and the Firstborn, Kaligoh, Wolfskop en vele anderen op Sectie C.
 
Bij het bezoek aan Anker Studio valt het vreemde decor - wat uit een Chinees restaurant lijkt te komen - direct op. Wannes Coolen grinnikt: ”Ja, dat is niet de inrichting waar ik naar op zoek gegaan was. Toen we deze loods in kwamen, stond hier een hele hoop materiaal opgeslagen van Total Stage Technics, een verhuurbedrijf voor apparatuur dat ter ziele was gegaan. Het stond dus helemaal vol en voor we aan de slag konden, moest dat eerst opgeruimd worden. Volgens mij woonde er zelfs nog iemand in de loods toen. We kwamen toen ook die stukken spiegelwand tegen onder een zeil. We hebben verder ook alles ingericht met oude zooi van onze slaapkamers, dus dat hebben we ook gebruikt. Het past wel bij hoe we dingen doen met Anker Studio.”
 

De studio is later ook aanzienlijk uitgebreid; begin 2015 werd het te druk vertelt Van Schenk Brill: “We zaten eigenlijk helemaal volgeboekt en we hadden een wachtlijst voor bands om hier te repeteren. Er is in al die tijd maar één band die gestopt is met repeteren in onze ruimte en dat was Gods Monkey, die ook als band gestopt zijn. Dat is tof, want dat betekent dat mensen het hier naar hun zin hebben. Toen hebben we de rest van de loods gehuurd, een tweede repetitieruimte gebouwd en de bar hier in de ruimte gezet. Dat is erg tof, want nu is er een heuse hangout ontstaan hier. Bands hangen hier nog even rond na de repetitie, drinken een drankje en praten met elkaar. Dat is de sfeer die we wilden. Er repeteren nu zestien bands hier, daarnaast zijn er ook muzieklessen en losse repetities. We hebben wel weer een wachtlijst.”

In de ruimte buiten de repetitieruimtes staan tafels en stoelen, een bar en een gevulde koelkast. Alles gaat op goed vertrouwen bij Anker Studio, een prettige samenwerking staat voorop. Er is nu ook een podium gebouwd naast de zithoek, waar een andere huurder tussen de apparatuur staat te rommelen. Axel van der Meer huurt namens Mohr Music Events een hoek van de ruimte voor opslag. De aanwezigheid van Mohr biedt weer perspectieven voor Anker Studio met live muziek. Van Schenk Brill denkt even terug. “Dat idee is eigenlijk spontaan begonnen. Een tijd terug was er ineens de optie om Together Pangea op te laten treden bij ons. Die kwam binnen via Melle (Dielesen red.) van Mozes and the Firstborn die samen met die band in de VS gespeeld had. Een optreden bleek dus ook te kunnen en was ook een succes. Nu met de Dutch Design Week kwam die mogelijkheid weer langs.”

Dan wordt het wel serieuzer, zegt Coolen. “We hebben natuurlijk de faciliteiten en de locatie, maar als je wat wil organiseren haal je wel onbekenden binnen en dan moet je over zaken nadenken. Je gaat je dan als zaal presenteren en dat is toch weer andere koek. De bands spelen tijdens de Dutch Design Week ook in de repetitieruimtes, dus dat is ook apart. Het geeft een intieme sfeer en een bijzonder effect aan zo’n show.” Tijdens de DDW geven ook de plaatjesdraaiers van Club Naaldwerk acte de présence. Op die manier groeit Anker Studio weer verder. De oprichting van de stichting biedt ook weer nieuwe perspectieven. “Als stichting wordt je toch serieuzer genomen en zijn er ook meer mogelijkheden. Je kunt subsidies aanvragen en weer nieuwe projecten opstarten. Het maakt dit voor ons weer interessanter, bijvoorbeeld om de ruimte open te stellen voor muziekdocenten.”

Een specifieke toekomstvisie kleeft er niet aan voor Anker Studio volgens Coolen: “Het geheel groeit organisch, we pakken de mogelijkheden die zich aandienen. Dat kan een stuk interieur zijn in de repetitieruimte, maar ook het plaatsen van een bar kwam vanuit het idee dat het gewoon goed zou passen. Het is eigenlijk een heel organische manier van groeien. Het is een ontmoetingsplek geworden, niet alleen waar je gaat repeteren. Het is precies wat wij wilden dat het werd.” Van Schenk Brill sluit zich daarbij aan: “We hebben tevreden bands, koud bier en vooral heel veel lol. Muzikanten moeten vooral bij ons langs komen, een drankje doen en kijken of het bevalt. Geen gedoe verder, we hebben vier huisregels op de koelkast hangen en één daarvan is het wifi-paswoord. Dat zegt genoeg.”

Op 18 oktober is in Anker Studio de DDW kick-off party met Lookapony, Charlie & The Lesbians. De jongens van Mozes and the Firstborn draaien plaatjes, toegang is gratis.
De DDW afsluiter is op 24 oktober met Pendejo! en Banda La Muerta. Tickets zijn nog verkrijgbaar.
Na DDW kun je op 30 oktober The Sweet Release Of Death, Carousals en Tsar Bompa in Anker Studio zien spelen.