Counterparts blijkt zelf tegenhanger te zijn in Dynamo

Tragedie blijft Counterparts gelukkig bespaard met promotie naar grote zaal

Tekst: Roy Verhaegh / Fotografie: Lotte Schrander ,

‘Tragedy Will Find Us’ is de naam van het onlangs uitgebrachte album van Counterparts. Vanavond vind niet de tragedie, maar de band zodoende weer de weg naar Eindhoven. Drie jaar geleden stonden de mannen nog in de kelder van Dynamo, waar ze een avond van een flinke dosis middelmatigheid wisten te redden in slechts een half uur tijd. Nu zijn ze gepromoveerd naar de grote zaal, waardoor er ook verwacht mag worden dat ze nog een extra tandje aan intensiteit bij zullen zetten.

Oorspronkelijk was de show van vanavond bedoeld voor de kelder van Dynamo, maar aangezien de opkomst hoger is dan verwacht, is deze show verplaatst naar de grote zaal. Hiervoor hebben ze een kleiner podium voor het hoofdpodium neergezet. Dit komt de sfeer ten goede, omdat de zaal goed gevuld is en dus ideaal is voor stevige mosh- en circlepits.

Capsize

Aan de jonge mannen van Capsize de eer om de eerste in deze reeks op gang te brengen. Iets dat ze zeer verdienstelijk doen en waar blijkbaar al enkele aanhangers gemakkelijk de weg naar het podium weten te vinden. Andersom is de band daar ook niet heel moeilijk in. Zo staat de frontman geregeld midden in de pit en beklimt één van de gitaristen een grote set aan speakers. Muzikaal komen ze heel erg overeen met de hoofdact van vanavond en voldoen ze volledig aan de regels van de melodische hardcore. De band is energiek, stuitert alle kanten op en weet deze passie ook over te dragen op het publiek. Dat het ietwat schelle geluid in de mix alles tot een geheel vormt, lijkt het publiek niet te deren; die komen al behoorlijk goed op gang.

Senses Fail

In navolging van Counterpart’s laatste show in Dynamo hebben ze wederom een band meegenomen die een beetje buiten de boot valt. Was het de vorige keer Living With Lions met hun ongegeneerde pop-punk, vanavond is het Senses Fail. Zij tappen uit een iets ander vaatje als de gastheren, maar vertonen wel wat meer overeenkomsten. Technisch gezien zijn zij de veteranen, aangezien het al ruim elf jaar geleden is sinds hun debuutplaat. Enerzijds omarmen ze pop-punk à la Living With Lions, anderzijds gooien ze er een vleugje van Feed The Rhino, letlive en zelfs Every Time I Die doorheen. Het is een mix die verwarrend werkt, maar de band erg goed ligt en dat stralen ze uit. De zanger rent heen en weer over het podium, doet push-ups en zelfs een handstand, en doet een klein praatje over het openlijk uitkomen voor je seksualiteit, gevolgd door het nummer ‘Can’t Be Saved’. Het publiek weet er niet echt raad mee, maar falen doet Senses Fail allerminst door een diverse en vermakelijke show neer te zetten.

Counterparts

Afgelopen zomer stond Counterparts op Jera On Air en daar wist hun melodische hardcore een goede indruk achter te laten. Dit jaar brachten ze het nieuwe album ‘Tragedy Will Find Us’ uit, een sterk vervolg op ‘The Difference Between Hell And Home’. Het zijn dan ook zodoende deze twee albums die aan bod komen, waarbij de nadruk logischerwijs meer ligt op het laatste album. De verhuizing naar de grote zaal is een stap die ze toch niet helemaal weten te overbruggen, want zij zijn zelf de grote tegenhanger van vanavond. Daar waar Capsize en Sense Fail beiden beschikten over een aanstekelijke dan wel vermakelijke energie, lijkt die er bij Counterparts te ontbreken. Dat resulteert in een band die bij vlagen aansluiting mist met elkaar, terwijl frontman Brendan Murphy de voornaamste persoon is die in beweging is. Hij schreeuwt zijn diepgaande teksten er met volle overgave uit en dat zorgt voor actie in de pit. In tegenstelling tot de vorige keer spelen ze nu ruim drie kwartier en geven ze zelfs een toegift met ‘Witness’ en het ongebruikelijke nummer ‘Solace’, waarbij de pile-ups rondom de zanger meer gebruikelijk dan uitzonderlijk zijn. Een tragedie is het niet te noemen, maar ze delven wel het onderspit ten opzichte van de support-acts.

Gezien: Counterparts, Senses Fail en Capsize, op woensdag 7 oktober 2015 in Dynamo