Gerenommeerde Sheila E. drumt nog als een gretig groentje

Funky jamsessie in een volle grote zaal in de Effenaar

Tekst: Anke Langelaan / Fotografie: Brendy Wijdeven ,

Ineens stond ze op het podium in de Effenaar, bijna geruisloos tussen haar medemuzikanten. De Amerikaanse zangeres, drummer en percussionist Sheila E. heeft namelijk geen grand entrance nodig. Ze knalt toch wel van nature, dankzij haar wilde bos krullen, brede glimlach en onvervalste zin in muziek maken. Die combinatie van enthousiasme en bescheidenheid sierde haar tijdens het hele concert, waarvoor ze de grote zaal nog nagenoeg vol kreeg. Terecht, want de bijna jarige miss Sheila E. (nog even 57) trakteerde het publiek maandagavond op een heerlijke funky jamsessie, samen met uitstekende artiesten. Plus een gloednieuwe single als slagroom op de taart.

Deze gerenommeerde artieste weet inmiddels heel goed waar ze voor staat en hoeft niets meer te bewijzen. Hoewel ze vooral bekend is als ‘de sidekick van’, heeft Sheila E. de lange lijst klinkende namen waar ze mee samenwerkte (waaronder Prince, Beyoncé, Jennifer Lopez en Kanye West) dus helemaal niet nodig. Toegegeven, ze is de jongste niet meer en naarmate het optreden vordert, moet ze steeds duidelijker en langer op adem komen na een muzikale uitspatting. Maar omdat ze daar ongecompliceerd grapjes over maakt, komt ze alleen maar sympathieker over. Hier staat een vrouw die nooit oud wil worden, maar dat tegelijkertijd ook heel mooi laat gebeuren. Duidelijk geen plastische chirurgie of een strakgetrokken keurslijf. Wel een sexy leren bustier en felle make-up. En het allerbelangrijkste: ze drumt nog als een gretig groentje.

Feestje

Dat ze ook kan zingen, bewijst Sheila E. tijdens een aantal onberispelijke a capella momentjes. Waar ze echter zichtbaar haar best voor moet doen, dat dan weer wel. Maar nogmaals: ze wordt volgende maand 58, vertelt ze tussendoor. En ze heeft besloten dat ‘heuglijke feit’ vanaf deze avond, met het publiek in de Effenaar, al te gaan vieren. Dus of we zin hebben in een feestje, vraagt ze. En dat krijgen we, vol overtuiging en energie. Een feestje waarbij Sheila haar diverse muzikale talenten toont met verschillende drumstellen, een gitaar of ‘kaal’ achter de microfoon als ze een ballad zingt. Ze is echter ook een uitstekende gastvrouw, want haar bandleden krijgen net zo goed de ruimte om te schitteren. Hier staat dan ook geen frontwoman met een begeleidende band, maar een ensemble dat vol plezier een strakke show neerzet. Met ruimte voor uitbundige freestyle solo’s.

Primeur

Tijdens de show komt uiteraard het handjevol eighties hits (The Glamorous Life, A Love Bizarre, Holly Rock en Hold Me) voorbij, waarop het publiek telkens weer extra opveert. Het is echter niet alleen maar een avondje vol gouwe ouwe, want halverwege worden we verrast door een heuse primeur (aldus Sheila). Een nieuw nummer, dat pas volgend jaar uitkomt en wij in Eindhoven als eerste mogen horen: Bailar. Het Spaanse woord voor dansen, legt ze voor de zekerheid uit, dus dat zegt genoeg. Het is een bombastisch, eigentijds latin dance liedje met elektronische invloeden en met behoorlijke hitpotentie. Enthousiasme vanuit het publiek gegarandeerd dus, maar het is toch een beetje jammer dat er weinig Sheila E. in doorklinkt. Dit nummer zou je eerder van Jennifer Lopez of Shakira verwachten. Natuurlijk heeft Sheila zelf ook salsa op haar repertoire staan, maar dit komt toch iets te geforceerd over. Desalniettemin draagt Bailar zeker toe aan het feestje dat ze voor ogen heeft.

Speelsheid

Een feestje waar met drie uitgebreide toegiften geen einde aan lijkt te komen (in de beste zin van het woord). Ondanks haar toenemende vermoeidheid gooit Sheila E. er op het einde nog een flinke drumsolo uit (waarna ze lekker recalcitrant eindigt met het omgooien van datzelfde drumstel). Die speelsheid past bij haar, net als de gekkigheid die ze tijdens het optreden uithaalt met haar bandleden, haar humoristische monologen, korte uitstapjes waarbij ze bijvoorbeeld een liedje fluit op een bierflesje en de manier waarop ze een 13-jarige jongen uit het publiek haalt (die zich voorstelt als Erik from the Netherlands) om even een stukje gitaar mee te spelen. Een nieuwe fan erbij, zal ongetwijfeld ook de achterliggende gedachte zijn. Want Sheila E. is even professioneel als innemend. Maar bovenal een rasechte artieste die nog lang niet van het podium zal en mag verdwijnen.