Dynamo zet Eindhoven nog altijd als metalstad op de kaart

In gesprek met Sander Waterschoot over Dynamo Metal Fest en de Metal Factory

Guido Segers ,

Binnenkort wordt er weer een festival in Eindhoven georganiseerd door Dynamo. Het is niet te missen, de posters hangen door de hele stad. Dit nieuwbakken festival en de betrokkenheid bij het opzetten van de Metal Factory-opleiding zijn voor 3voor12/Eindhoven reden genoeg om eens langs te gaan bij een van de sleutelfiguren binnen de organisatie: Sander Waterschoot, programmeur en inmiddels ook docent van Dynamo.

Een nieuw Dynamo-festival, is dit een opvolger van het roemruchte Open Air?
“Iedereen denkt natuurlijk meteen aan Dynamo Open Air wanneer je de woorden Dynamo en festival in één zin hoort. Daarom is het belangrijk om te weten dat na de eerste twee jaren Dynamo Open Air verder ging als een eigen stichting. Het festival droeg dus dezelfde naam, maar was eigenlijk al lang zelfstandig. Je krijgt met een naam als Dynamo natuurlijk heel erg vaak de vraag wanneer er weer een editie van Dynamo Open Air is. We hebben zelf nog wel wat geprobeerd onder de naam Dynamo Streetwise en Dynamo Outdoor. Met de laatste editie zat het weer zo tegen dat we een flinke financiële klap te verwerken kregen. Als organisatie konden we dat niet nog een keer aan. We willen en kunnen niet de risico’s nemen die met zo’n groots festival gepaard gaan.”
 
Toch zal er binnenkort een nieuw festival worden georganiseerd, onder de noemer Dynamo Metal Fest. Hoe gaat dit festival eruitzien?
"Een podium met een breed en goed programma, op een toffe locatie met bier en frikadellen. Dat is het. Een festival met één podium, zodat je alle bands die spelen kan zien. Of je nou een biertje drinkt, in het gras ligt, de merchandise bekijkt of voor het podium staat, je krijgt alles mee zonder keuzestress."
 
Hoe is dit idee ontstaan?
"We hebben dit nieuwe concept met drie mensen uitgewerkt. Paul van Berlo, de organisator van het Into The Grave Festival, Tjerk Maas van Loud Noise bookings en ik. We waren het er al snel over eens dat er weer eens wat moest gaan gebeuren in Eindhoven. Tijdens een ijshockeywedstrijd in het ijssportcentrum speelde een metalband in de pauzes. Daar bij dat optreden kreeg ons idee verder vorm. Op deze locatie kunnen we iets gaan organiseren! Dynamo had al een verleden met de ijsbaan, dus het was eigenlijk een vrij makkelijke en logische keuze. Het fijne is dat op deze locatie alle faciliteiten al aanwezig zijn. Het verdere uitwerken was hierdoor niet moeilijk."
 
De ijsbaan is tegenwoordig volop in het nieuws, vanwege de voorgenomen sluiting door de gemeente. Hoe gaan jullie hiermee om?
"Wij maken ons nog geen zorgen. We hebben vrijwel dagelijks contact met de ijsbaan. Er is nu veel herrie, maar er kan nog van alles gebeuren. Wij hopen natuurlijk dat de baan blijft, het is een ideale locatie waar we nog vele jaren gebruik van zouden kunnen maken."
 
Wat mogen we verder verwachten van Dynamo Metal Fest?
"Zoals al aangegeven, wilden we sowieso niet dat mensen van podium naar podium moeten hollen en de keuze hebben uit vijftien verschillende eettentjes voor een hapje eten. Nee, terug naar de basis met acht goede bands en een biertje. Een festival in de stijl van Fortarock in Nijmegen, toen het nog op Brakkenstein was. Op dit festival willen we vooral kids kennis laten maken met metal en het mooie gevoel bezorgen dat we zelf ook hadden toen we voor het eerst naar een festival gingen. Die sfeer en beleving moet dan natuurlijk niet te veel kosten om veel jongeren te trekken. De prijs is daarom bewust laag gehouden. Toch hebben we bands als Alestorm en Bodyfarm op het affiche staan, waar je normaal al snel meer voor moet neertellen wanneer ze solo in de Dynamo langs komen. Nu krijg je er heel wat bands en een mooi festival bij voor 15 euro! Uiteraard hebben we ook wat te bieden voor de oude lullen onder ons, met acts als Death Angel en Nuclear Assault. De kaartverkoop loopt vrij goed, hoewel de ervaring leert dat jongere bezoekers pas op het laatst kaarten kopen. Wij geloven echter dat het helemaal goed gaat komen. De naam en reputatie hebben we mee, er zijn zelfs al kopers uit Canada!"
 
Een ander stokpaardje van Dynamo is de Metal Factory. De eerste metalopleiding ter wereld, in samenwerking met Summa College. Opvallend is dat er geen bands van deze Metal Factory op het nieuwe Dynamo Metal Fest staan.
Zijn de bands nog niet goed genoeg?
"We hebben super vette bands in de Metal Factory zitten, echt waar. Ze zijn zeker goed genoeg om op het festival te spelen, maar het is niet echt cool om je eigen bands te boeken. Het hele idee is dat ze het juist zelf moeten bereiken. Dat is onderdeel van de les die ze leren."
 
Wel hebben de bands van de opleiding zich in mogen schrijven voor de Dynamo Metal Fest Bandbattle, een wedstrijd kans te maken op een plek als opener op het festival. 
"Het zal je echt verbazen hoeveel goede bands er in de regio actief zijn. We hebben meer dan zeventig aanmeldingen ontvangen in allerlei stijlen, van prog, thrash tot sludge. Ook een aantal bijzonder toffe bands die helaas nog nooit live gespeeld hebben. Dat is erg jammer. Tijdens de wedstrijd spelen Facelifter, As We Speak, Variscythe Baxter’s O Nine en Sativa, stuk voor stuk goede bands. Dat gaat zeker spannend worden."
 
Hoe komt het dat deze getalenteerde bands zo weinig ervaring hebben?
"Bands lijken soms wat minder bevlogen en gedreven te zijn dan enkele jaren geleden. Er zijn natuurlijk veel zalen gesloten, maar dat is geen excuus. Je moet tegenwoordig echt hard werken en doorzettingsvermogen hebben om ergens te spelen. Laatst was er een gastje binnen die vroeg of ik de demo van zijn band wilde beluisteren. Ik nam de demo aan en beloofde er later naar te luisteren. Nou, dat ging niet gebeuren, ik moest en zou meteen luisteren van hem. Hij trok een discman uit zijn tas en ik heb die demo zitten beluisteren. En zo hoort het volgens mij ook, je moet wel doorzetten!
Zalen zouden eigenlijk verplicht moeten zijn om bands een kans te geven om ervaring op te doen. Daar gaan wij mee starten, met open podia voor jonge bands. Dit wordt onderdeel van de Metal Factory, zodat de studenten kunnen leren hoe ze bijvoorbeeld een podium opbouwen en op moeten nemen. Het hoort allemaal bij de opleiding."
 
De Metal Factory is nu enkele jaren bezig. De MBO-opleiding speciaal gericht op metal en alle bijbehorende aspecten is opgezet in navolging van de HBO-opleiding Rockacademie. Hoe ziet een opleiding rondom metal er eigenlijk uit?
"Toen ze me ervoor benaderden heb ik in eerste instantie krom gelegen van het lachen. Metal als opleiding? écht? Maar het bleek al snel dat er een heel goed idee achter zat. Het is een echte MBO-opleiding, dus de studenten volgen ook normale schoolvakken. Daarnaast zijn ze met praktijk bezig en dat is dan metal en de muziekindustrie, in al zijn aspecten. De studenten werken in blokken van acht weken met een showcase als tentamen. Elke periode zetten we vier of vijf mensen bij elkaar, die samen van een specifieke metalstijl een set in elkaar moeten zetten. De docenten zijn mensen uit het wereldje, onder andere uit bands als Within Temptation en Aborted. De studenten krijgen bijvoorbeeld ook les in organisatie, met stages binnen de Dynamo organisatie. Zo leren ze ook wat achter de schermen speelt, van promotie tot het organiseren van een festival."
 
Je bent vast niet de enige die vreemd opgekeken heeft bij een metalopleiding. Gaan deze jongeren later echt hun geld verdienen in de muziekwereld?
"Ze willen natuurlijk allemaal rijk worden, maar wij blijven realistisch. We leren de studenten natuurlijk ook bepaalde skills waar ze werk mee kunnen vinden. Ze gaan nu bijvoorbeeld op tour langs jongerencentra, waar ze les geven en een show spelen. Dat regelen en plannen ze allemaal zelf, zodat ze al deze zaken kunnen ervaren. Misschien breken ze niet door als artiest, maar kunnen ze wel binnen het wereldje aan de slag. Uiteindelijk moeten ze vooral hun eigen weg gaan vinden. In de muziek, of ergens anders. Eerlijk, in eerste instantie vond ik het een idioot plan om deze opleiding te starten, maar ik ben nu enorm trots op wat we samen neergezet hebben. Dynamo is een naam die al heel lang onlosmakelijk verbonden is met het stevigere gitaargeweld in Eindhoven, en dat zal nog wel even zo blijven met deze opleiding en een hopelijk succesvol nieuw festival!"
 
De Dynamo Metal Fest Bandbattle vindt op 30 mei plaats in Dynamo. De entree is geheel gratis. Kaarten voor Dynamo Metal Fest zelf zijn te koop voor vijftien euro. Het festival zal plaatsvinden op 18 juli op de kunstijsbaan in Eindhoven.