Monsters van Lordi toveren Dynamo om tot slachthuis

Ronkende cirkelzagen, bloedspuitende clowns en een cursus ‘hoer aan stukken snijden’

Tekst: Roy Verhaegh / Fotografie: Nadia Hagen ,

“Die band vol monsters die ooit het Eurovisie Songfestival won." Dat is de meest gehoorde, en meest passende omschrijving die er voor de hardrockers van Lordi bestaat. Het winnen van deze competitie in 2006 bleek de grote doorbraak voor de Finse band, al werd sinds dat wapenfeit de publiciteit niet meer opgezocht. Zelf stonden Meneer Lordi en zijn formatie niet stil. De Finnen spelen nog steeds en brengen vanavond een bezoek aan de Dynamo in Eindhoven.

Dirty Passion

Omdat er op deze avond natuurlijk naar een climax moet worden toegewerkt, kunnen de voorprogramma’s het zich niet veroorloven om ook verkleed als monsters te komen. Dirty Passion uit Zweden pakt dit anders aan en doet zich voor als een grote, stoere, Amerikaanse rockband. Hierbij trekken ze alle clichés uit de kast van cowboyhoed, tot half ontblootte bassist en zwierende lange manen van de gitarist. De invloeden uit de jaren ’70 en ’80 classic rock zijn duidelijk hoorbaar, waarbij uiteraard een ballad niet mag ontbreken.
 
Alles is werkelijk tot de in de puntjes verzorgd en de band legt de lat daarmee meteen erg hoog voor de rest die nog mag volgen. Als merchandise verkoopt Dirty Passion condooms voorzien van de regel: “Every 10th condom is defective. Good luck.” Gelukkig heeft deze theorie geen enkele betrekking op de show van vanavond, want die is op en top strak te noemen.
 

Hollywood Groupies

De tweede band van vanavond gaat daarentegen monsterlijk tekeer op het podium, en dat is in deze context niet op een positieve manier bedoeld. De drummer slaat meer dan een enkele keer uit de maat, de frontvrouw schreeuwt vaker dan dat ze echt haar best doet en wankelt over het podium. Om nog maar te zwijgen over het chaotische geluid wanneer de band een nummer poogt op te bouwen.
Hollywood Groupies komt uit Italië, en het duidelijke accent zorgt er ook nog eens voor dat de bandleden vrij moeilijk te verstaan zijn. Het publiek opzwepen lukt door deze beperking maar mondjesmaat. 
 
Wanneer er in de mengelmoes van geluid iets muzikaals te herkennen is, doet dat vaak denken aan Pantera of hardrock waarbij de grooves zouden moeten overheersen. Helaas is het vooral wanorde die de overhand heeft, en breit de band er al vrij snel een eind aan.  
 
 

Lordi

In 2006 werd de band wereldberoemd met monsterlijke maskers en outfits op het Eurovisie Songfestival, en vandaag zit Lordi nog steeds ongeveer vier uur in de make-up om ook Eindhoven op een stevig horrortheater te trakteren. Onlangs brachten de Finnen het album genaamd ‘Scare Force One’ uit, dus bezoekers die gehoopt hadden op een hele avond gevuld met ‘Hard Rock Hallelujah’, de hit van het Songfestival, komen bedrogen uit. Deze grote hit komt al vrij vroeg aan bod, waarmee de band ruimte creëert om te doen en laten wat ze wil. Het restant van de show zit boordevol gimmicks die telkens verwijzen naar de nummers die gespeeld worden. Zo komen er twee clowns het podium op tijdens ‘Hell Sent In The Clowns’ die vrolijk met bloed rond spatten, wordt er een pop, verkleed als hoer, ontleedt door de frontman tijdens ‘How To Slice A Whore’ en begint het echt te sneeuwen tijdens ‘It Snows In Hell’.  
 
Niet alleen is Mr. Lordi, de frontman, een groot entertainer, ook heeft hij zijn best gedaan om wat Nederlandse woordjes op te pikken. Zo laat hij onder andere weten dat zijn bandleden graag bepaalde lichaamsdelen zouden willen zien in het publiek. Het is allemaal entertainment pur sang maar de kwaliteit van de muziek hoeft er gelukkig niet voor onder te doen. Het geluid van Lordi is niet bijster origineel te noemen, het is vooral een mix van Misfits, Alice Cooper en KISS invloeden, maar het mag een hele prestatie heten dat de bandleden in zulke outfits een strakke set neerzetten. Het enige onderdeel dat bij vlagen moeilijk te volgen is, is de rauwe zang van Mr. Lordi zelf, die soms sterk doet denken aan het stemgeluid van Lemmy Kilmister van Motörhead.
 
Ieder bandlid krijgt ruimte voor een solo, waarbij de tijd handig wordt benut om de setting aan te passen. Helaas gaan de nummers van Lordi na verloop van tijd veel op elkaar lijken en is het vooral te danken aan de entertainende show dat het geheel vermakelijk blijft. Klassiekers als ‘Sincerely With Love’ , ‘Devil Is A Loser’ en ‘Who’s Your Daddy’ gaan er vervolgens bij het publiek weer in als zoete koek. Met ruim anderhalf uur op de teller valt niet anders te concluderen dan dat Lordi uiteindelijk een monsterlijk goede avond heeft neergezet.
 
Gezien: Dirty Passion, Hollywood Groupies en Lordi, op dinsdag 10 maart 2015 in de Dynamo.