Devin Townsend Project weet show vol spektakel toch intiem te houden

Townsend, Periphery en Shining trakteren uitverkochte Effenaar op hoogstaande progressieve metal

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen ,

Het is erg druk bij de ingang van de Effenaar. De show van vanavond is volledig uitverkocht, maar toch staat er een lange rij enthousiaste Devin Townsend fans bij het loket van de kaartverkoop. Tegen beter weten in op zoek naar een kaartje. Anderen staan al te trappelen om binnen te komen bij het optreden van de meester van de progressieve metal, die overigens niet vies is van andere muziekstijlen. Zo bracht Townsend dit jaar ‘Casualties Of Cool’ uit, een heuse bluesplaat. Voordat de grootmeester zelf begint staan Shining en Periphery op het programma.

Shining

Voor de goede orde; dit is de Noorse Shining, niet de Zweedse variant. En dat betekent een pittig voorgerecht voor het publiek. De onconventionele mix van extreme metal en jazz is niet altijd even gemakkelijk te behappen. Een wervelwind van ongestructureerd geluid, hoekige riffs en wilde klanken knallen door de zaal. De publieke respons is erg verdeeld, enkele bezoekers laten zich helemaal meeslepen door de Noorse jazz-metal, anderen krabben verwonderd aan het hoofd. Met de plaat ‘One One One’ heeft de band in 2013 hun laatste wapenfeit afgeleverd. Mede door deze plaat is ‘blackjazz’ een bekender fenomeen geworden in de muziekwereld. Toch zullen genoeg mensen opgelucht adem gehaald hebben wanneer na een dik half uur deze heftige set voorbij is.
 
 

Periphery

Periphery is hip en groot in metalkringen op dit moment. De band bracht begin 2015 niet één, maar twee platen uit, met de titels ‘Juggernaut: Alpha’ en ‘Juggernaut: Omega’. Sinds de EP ‘Clear’ in 2014 wordt de band vrijwel unaniem de hemel in geprezen en dat is te merken aan het publiek deze avond. Periphery wordt getrakteerd op een bijzonder warm welkom.
 
De drie gitaristen zorgen voor een vol en gelaagd geluid, terwijl vocalist Spencer Sotelo, herkenbaar aan zijn hanenkam, een bijzonder energieke indruk maakt. De Amerikanen knallen door hun set heen met hoog tempo en veel enthousiasme. Het geluid klinkt bijzonder gelikt en gepolijst en zit vol met atmosferische passages. De progressieve sound, die toch warm en catchy is, doet soms denken aan The Mars Volta of Coheed And Cambria.  
 

Devin Townsend Project

Dan is het tijd voor de man van de avond en zijn Devin Townsend Project. Het optreden begint met een video van zijn creatie Ziltoid - een maffe alien met een voorliefde voor koffie en destructie - om het publiek te vermaken. In de tussentijd wordt alle apparatuur nog een keer nagelopen voordat de perfectionist Townsend en zijn band het podium betreden. Met een brede lach op het gezicht komt de frontman het podium op en spreekt meteen een eerste dankwoord uit. Er zullen er velen volgen. Townsend zit vanavond vol met praatjes en grappen, vooral over zichzelf. Het zet de toon voor een bijzondere show die warm en intiem is, en tegelijkertijd vol spektakel. 
 
De band trapt af met het nummer ‘Truth’, waarmee de energie in de zaal meteen omhoog schiet. De intense en hectische muziek en bijbehorende presentatie zorgt meteen voor heel wat beweging in de Effenaar. Townsend vindt, zonder een noot te missen, tijd om een feestmuts op te zetten die hij uit de eerste rijen krijgt aangeboden. Netjes brengt hij deze later terug, met een glimlach op zijn gezicht.
 
Voor het nummer ‘Fallout’ komt zangeres Anneke van Giersbergen het podium op. Haar stem geeft de muziek nog een grootser en theatraler gevoel. Dit staat enorm in contrast met de grappen en grollen van Townsend. Toch lijkt deze combinatie vandaag goed aan te slaan. 
 
Townsend is vandaag niet helemaal fit en bij stem, en dat is soms te merken. Hij weet dit aardig te verhullen door de uitstekende band die om hem heen staat. De heren voelen elkaar prima aan. Ze brengen een strakke, overweldigende, haast episch klinkende sound die staat als een huis.
 
Uiteraard hoort bij een show als deze een toegift. Anneke van Giersbergen komt nog een keer terug voor een hartverwarmende uitvoering van ‘Ih-ah!’. Afgesloten wordt met ‘Kingdom’, waarop de zaal nog één keer uit zijn dak kan gaan. Dan is het optreden voorbij, maar is Townsend nog niet klaar. Hij staat 40 minuten later nog steeds handen te schudden na een mooie en bijzondere avond.  
 
Gezien: Shining, Periphery en Devin Townsend Project. Op 27 maart 2015, in de Effenaar.