Tsar Bompa presenteert album met een chaotisch feestje

Stroomhuis voor één avond Russisch grondgebied op Monomentum label night

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Lisa Slijk ,

Het weer zit deze avond niet mee, maar de kleine zaal in het Stroomhuis is een knusse en fijne plek om een muzikale revelatie te ondergaan. Drie bands met unieke smaken uit de regio (en een beetje daar buiten). In de spotlight staat vanavond de band Tsar Bompa, die stoner combineert met Russendisko. Hoe dat uitpakt mochten we ondergaan op deze label night van Monomentum Records.

Mooon

Opwarmer is het trio Mooon uit Aarle-Rixtel. Deze jongens worden vaak in de psych hoek gezet, maar eigenlijk zit de muziek vol met blues invloeden en een stevig surf fundament. Dat levert een zomerse sound op, met fijn gitaarspel van frontman Timo van Lierop. Tussen de nummers door weet hij met wat flauwe grappen het publiek nog verder te vermaken. Vooral in het instrumentale werk klinkt de band zoals het ooit begon in Californië in de jaren zestig. Door een net wat steviger drum ritme voorkomt de band dat ze klinken als een typische retro act. Voeg daar een rommelige garage sound aan toe en je hebt een prima mix te pakken. Deze mening deelt ook het publiek, dat gedurende het concert steeds groter wordt.

Bombardier Muffy

Bij een avond als deze hoort natuurlijk ook een dikke groove met een authentieke stoner smaak. Daar is Bombardier Muffy prima thuis in, maar wel met een eigenaardig Neil Young-gevoel erbij. Dat is niet alleen vanwege de zanger, maar ook door het tokkelen op de gitaar tussen de zware partijen. De band uit Sittard noemt als invloeden dan Queens of the Stone Age, Black Sabbath en The Dead Weather. Dat hoor je terug in het speelse geluid van het drietal, wat bovendien zeer ontspannen klinkt. De sfeer is gemoedelijk in het kleine zaaltje, dat nu toch wel aardig volstaat.

 

Tsar Bompa

Iedereen is natuurlijk hier voor Tsar Bompa, die de nieuwe plaat ‘Songs That Your Mother Shouldn’t Hear’ presenteert, uit op Monomentum Records. De band is een eigenaardig gezelschap dat leert over de wondere wereld van rock & roll op het Rock City Institute in Eindhoven. Deze mannen weten precies wat ze doen, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken als je ze live aanschouwt. De eclectische mix van stijlen is aanstekelijk en origineel. De hoofdmoot van het geluid komt uit de stonerrock, maar dan met meer dynamiek. Tsar Bompa laat zich inspireren door moedertje Rusland en dat is met de foute electronica van toetsenist en gitarist Cas Krijnen nog te horen ook. Daardoor klinkt de band frequent als Arctic Monkeys op een dieet van wodka, augurken en propaganda.

Kortom, een mix van zwaar gitaarwerk, een speelse performance en een crossover die vooral goed werkt als je er een polka ritme onder gooit. Zonder schroom switchen de heren van dansbare electrorock naar iets dat tegen ouderwetse hardcore aan leunt. Het bombastische geluid zet je telkens op het verkeerde been, wat met een ongekend gemak gebeurt. Frontman Koen Verhees excuseert zich frequent over de kwaliteit van de band, waar eigenlijk niets op aan te merken valt. Bovendien zijn dit een stel performers van jewelste, dat een lekker feestje bouwt en waarbij de grens tussen podium en publiek compleet verdwijnt. Ondanks dat blijft de band stug doorspelen.

Grappen en grollen, rare Rusland referenties, maar duidelijk talent, dat zet Tsar Bompa neer voor een klein publiek in het Stroomhuisje. Hopelijk horen we meer van deze mannen en hun chaotische live show. Dawai!

Gezien: Mooon, Bombardier Muffy + Tsar Bompa, op 29 mei 2015, in Stroomhuis.