Life Of Agony eindelijk weer in het juiste vel in Effenaar

Mina Caputo’s transseksualiteit heeft een bevrijdend effect op greatest hits show

Tekst: Roy Verhaegh / Fotografie: Brendy Wijdeven ,

Life Of Agony is altijd al een wispelturige band geweest. Sowieso wat genre betreft, waarbij ze zich begeven tussen inventieve metal en hardcore, aangevuld met een flinke portie emotionele zang van frontman Keith Caputo. Sinds de oprichting in 1989 gaven ze er na drie studioalbums kortstondig de brui aan, waarna ze even terug kwamen in 2003 om in 2005 het album genaamd ‘Broken Valley’ op te nemen. Na hun show in 2010 in de Effenaar gingen ze weer uit elkaar en na een sabbatical van twee jaar zijn ze nu weer terug. Wat mag je vanavond verwachten? Juist, een set gevuld met greatest hits.

Life Of Agony

Het feit dat ze wat wispelturig waren was te wijten aan de gemoedstoestand van de frontman Keith, waarbij zijn geaardheid duidelijk alles bepalend was. Voor hen die het gemist hebben: Keith Caputo, frontman van Life Of Agony, gaat tegenwoordig als vrouw door het leven en heeft de nieuwe naam Mina Caputo aangenomen. Tijdens de laatste shows voor deze transformatie was het duidelijk voelbaar dat hem iets dwarszat, want ten nadele was voor resterende shows als Keith. Deze persoonlijke overwinning voor Caputo heeft een bevrijdend effect op de show van vanavond, waarbij ze echt goed in haar vel zit. Ze spreekt er openlijk over, bedankt iedereen voor de steun door de jaren heen en neemt ook de vrijheid om haar nieuwe borsten te laten zien. Wel met haar beha nog aan, dat dan weer wel. Dat ze dan vervolgens naar mannen lonkt en ze haast uitnodigt om haar na de show een goed beurt te geven, gaat dan voor de meesten net iets te ver, maar het staat verder een sterke show niet in de weg. Zoals de gitarist zelf ook zegt, ze is echt een vrouw met ballen en dat is dus in meerdere opzichten op te vatten.

Nu kunnen daar de meningen over verdeeld zijn, maar Life Of Agony met Mina is eindelijk weer ouderwets goed bezig. Daar bestaat geen enkele twijfel over. Vocaal is er niets veranderd. Sterker nog, Caputo klinkt beter dan ooit en heeft het geluk dat haar zangpartijen altijd een vrij hoog bereik hebben gehad. Haar band weet haar uitermate goed te ondersteunen hierin en vangt zodoende de zwaardere partijen op als het nodig is. De energie straalt ervanaf en ze hebben er ook echt weer plezier in. Het moge duidelijk zijn dat Caputo nu een vrijer persoon is, maar de gemiddelde fan van een Life Of Agony show wil gewoon graag zijn of haar favoriete nummers horen.

Die krijgen ze uiteraard, want de band heeft recentelijk niets nieuws uitgebracht en moet dus leunen op de klassiekers ‘Rivers Run Red’ en ‘Ugly’. De band speelt de set met hetzelfde vuur als in 1994, standvastig en solide, waardoor Mina ook alle vrijheid krijgt om rond te bewegen en het publiek op te zoeken. Dat uiteraard alles van begin tot einde weet mee te zingen. Van de klassieker ‘Rivers Run Red’, tot aan ‘Love To Let You Down’, ‘Seasons’ en afsluiters ‘Through And Through’ en ‘Underground’. Het publiek geniet zichtbaar en geeft Life Of Agony waar het om vraagt, terwijl het publiek ook de volledige 100% van de band terug krijgt.

Diablo Blvd.

Support act Diablo Blvd. had hier iets meer moeite mee, maar weet desondanks een vermakelijke show neer te zetten. Wat de band van de Belgische comedian Alex Agnew doet, doen ze bijzonder goed. Ze presenteren een mix van hedendaagse hardrock en metal met een hele dikke groove, waarbij ze het ook goed zouden doen zonder de grappen van de frontman. De muziek staat als een huis, waarbij Agnew als een baas over de zaal heerst met zijn postuur. De drummer levert een solide basis, waarbij hij de tijd neemt om zijn stokken vrij tussen zijn vingers te zwaaien. Onlangs brachten ze nog een album genaamd 'Follow The Deadlights' uit, maar het zijn toch voornamelijk de tracks van album 'Builders Of Empires' die het goed doen. Hiermee wordt dus een sterke fundering geleverd voor een avond met Life Of Agony als vanouds, waarin de fans op en top verwend worden.

Gezien: Life Of Agony + Diablo Blvd., op maandag 15 juni 2015 in de Effenaar