Heretic: "We zijn misschien wel de sympathiekste black metal-band van Nederland”

Band blikt terug op stormachtig 2014 en kijkt vooruit naar veelbelovend 2015

Guido Segers ,

Het is een koude herfstavond en we zitten in Café het Rozenknopje met aan tafel de halve bezetting van satanische sleaze rockers Heretic. De band heeft een druk jaar achter de rug en het is hoog tijd om eens te praten met de heren over de nieuwe plaat, optredens, Ván Records en hoe het is om de sympathiekste black metal-band van Nederland te zijn.

Schrik niet, Heretic bestaat al 18 jaar als band. Weliswaar zijn er zo nu en dan pauzes geweest, maar Thomas Goat speelt onder deze naam al 18 jaar gruizige black-’n-roll. Grappig feitje is dat de band in al die jaren slechts één keer in Eindhoven optrad. Dat was in het voorprogramma van Danzig in de Effenaar in 2011, maar het is erg weinig. Voor de band wel een toekomstdoel: een hele vette show in Eindhoven spelen. Als het aan Tom Auf Der Axe ligt tenminste. De verse drummer vertelt volop over het turbulente jaar dat hij met Heretic doormaakte.
 
Voor hem is het, ondanks alles wat hij heeft mee mogen maken, nog pril: “Ik ben echt met mijn neus in de boter gevallen. Op de metal platenbeurs in Dynamo raakte ik met Thomas Goat (zanger-gitarist van Heretic red.) aan de praat. Hij had een drummer nodig voor Heretic en vroeg of ik interesse had. Ik heb toen mijn jawoord gegeven. Drie weken later had ik mijn eerste optreden met Heretic. Niet in een kroegje ofzo, mijn start was meteen Roadburn!” Auf Der Axe leerde in een paar weken tijd genoeg nummers voor de show, waar de band met een complete bezetting een vuurdoop ontving. Het bleek slechts het begin te zijn.
 
“Toen stond Hellfest in Frankrijk plots op de agenda, wat een onvergetelijke ervaring was. We zijn de studio in gegaan voor ons nieuwe album en de agenda staat voor de toekomst vol met toffe dingen. Alsof het nog niet genoeg was hebben we getekend bij Ván Records en boekingsbureau District 19 (wat de organisatie van de Eindhoven Metal Meeting doet red.). Het is een geweldig jaar geweest tot dusver!”, vertelt Tom vol energie en enthousiasme. Het is alsof alles gewoon lukt voor de heren dit jaar. Zanger Goat vult Auf Der Axe aan dat het niet alleen de drummer is die met zijn neus in de boter is beland, maar de hele band. Hij kiest zijn woorden voorzichtig, alsof het nu pas landt dat het allemaal echt zo ging: “Het balletje is dit jaar echt gaan rollen voor ons. We hebben een band waar alle neuzen dezelfde kant op staan. De toevoeging van Jimmy Blitzer (bassist, ook actief in Urfaust) maakte het plaatje compleet. Het leek hem leuk om tweede bas te gaan spelen, wat vreemd klinkt, maar helemaal klopt met de sound die we willen. Hij brengt ook veel show met zich mee.”
 
Voor we verder gaan met de successen uit 2014, kijken we ook even terug naar het verleden van de band. Het doel wat Goat voor ogen had met zijn band is altijd zijn drijfveer als artiest geweest: “Ik wilde vooral een soort innerlijke drang bevredigen om iets te maken. Ik wilde in iets nieuws gaan doen dan wat de hele black metal-scene in de jaren negentig deed en zo ontstond Heretic als een afwijkende vorm van black metal. Iets anders dan de wat de hele scene al deed.” Zo is het proces altijd geweest voor Heretic. Het afzetten tegen wat er van hen gezegd wordt, maar ook tegen zichzelf volgens Goat: “Elke plaat is een reactie geweest op zijn voorganger. Iedereen denkt je weg te kunnen zetten in een hoek op basis van hoe de plaat klinkt, dus doe je de volgende compleet anders. Daarnaast ben ik de grootste fan van Heretic die er is, dus luister ik zelf eindeloos naar de platen. Dan hoor ik wat ik anders wil, wat ook een drijfveer is om te ontwikkelen. Als er een nieuwe plaat uitkomt is het een momentopname, ik ben dan al lang bezig met de volgende. ‘Alive Under Satan’ is nu bijna uit en ik weet al hoe de volgende moet gaan klinken.”

 
Het resultaat van al die jaren ontwikkeling levert een geheel eigen geluid op. “De black metal van Venom, de seks van The Dwarves, de punk van Zeke en de sleaze van Mötley Crüe, dat is de Heretic sound.” concludeert Tom. “Thomas schrijft de nummers, zingt en speelt gitaar. Tony Hellfire legt daar de basloopjes overheen als onze Steve Harris. Jimmy (Blitzer, ook bassist) legt daar nog een extra laag beslag overheen en ik mag de gaten vol drummen en het een geheel maken. Door de successen van dit jaar staan de neuzen dezelfde kant op en is de energie hoog. Iedereen heeft ideeën die aan het rollen raken en daar komen telkens mooie dingen uit. Het gaat bijna vanzelf.”
 
Een goed voorbeeld van zoiets moois is het tekenen bij het Duitse Ván Records, waar ook The Devil’s Blood, Urfaust en Dread Sovereign hun platen op uitbrengen. Het label staat bekend om de prachtige uitgaven en de bijzondere aandacht voor de fans. “Ik kende Sven (Dinninghoff, eigenaar Ván Records red.) natuurlijk van shows en Jimmy werkt al langer met hem samen via Urfaust.”, aldus Thomas. “Sven denkt over platen als een fan en liefhebber en wil er daarom iets speciaals van maken. Als we het idee hebben om ons album in een handgemaakte leren hoes uit te brengen, zou hij dat doen, bij wijze van spreken. Zodra wij een plaat zouden maken die klonk zoals we live klinken, had hij interesse. Met ‘Alive Under Satan’ hebben we die plaat in handen dus was de deal zo gemaakt. Via Selim (Lemouchi, The Devils Blood red.) hoorde ik ook niets dan goeds over het label.” Live is namelijk wel de plek waar het gebeurt met Heretic. Dat is waar de band het beste tot zijn recht komt, wanneer de fans recht tegenover de heren staan.
 
De grote overeenkomst tussen Ván Records en Heretic is de liefde en eerbied voor de fans. “We zijn misschien wel de sympathiekste black metal-band uit Nederland. We krijgen zo veel respons van onze fans, daar doen we graag veel voor terug.” Vooral bij de shows in Duitsland heeft de band geweldige ervaringen volgens Goat: “Het is onvoorstelbaar om elke show de eerste rijen voor het podium elk nummer mee te zien zingen, maar het overkomt ons. Op het podium is het natuurlijk één grote show, maar na de show staan we zo snel mogelijk bij de merch voor een praatje of een biertje met de fans. Ik ben zelf nog altijd een enorme fanboy van mijn favoriete bands, dus ik weet hoe belangrijk het is.” 
 
“Metal-fans zijn, denk ik, gewoon enorm toegewijd. Toen ik negen jaar was, hoorde ik Iron Maiden voor het eerst. Ik krijg nog steeds kippenvel van die muziek. Dat blijft je bij, dat is wat metal-fans anders maakt,” concludeert Tom. “We speelden een tijd terug in Montbéliard in Frankrijk. In het voorprogramma stond een bandje genaamd Spermafrost. Voor de show kwamen ze handjes schudden en vertellen hoe tof ze het vonden om met ons te spelen. Als je dat soort toewijding en reacties krijgt, dan moet je dat wel teruggeven en dat doen we met alle plezier.” Dat ligt ook aan de basis van de eerste ongewone release op Ván Records: een roodkleurige flexi-disc van de single ‘Its On!’. “Dat was ook zoiets: we hebben die single gemaakt als leuk ding, vervolgens wil Deaf Forever Magazine een paar duizend exemplaren bij hun magazine naar abonnees sturen. Een maand later was de single helemaal uitverkocht!”
 
Het nieuwe album van Heretic, ‘Alive Under Satan’, is op het moment van publicatie al beschikbaar. De opnames werden in drie dagen tijd gedaan in Eindhoven en Goat heeft zin in de volgende sessie: “Het was enorm gezellig en productief in de studio en het blijkt dat we een echt team hebben met deze groep. Ik kijk uit naar het maken van een full-length. Ons vorige album, ‘Angelcunts & Devilcocks’ was thuis opgenomen met een drumcomputer. Dat is niet te vergelijken met de rauwe, energieke sound van deze nieuwe plaat. Je hoort dat het échte, organische opnames zijn.” Zonder dat de songs veel veranderd zijn, zit er nu veel meer dynamiek in het opgeleefde Heretic volgens Auf Der Axe: “We vinden een balans tussen de elementen, waardoor er nu echt een representatie is van wat Heretic ook live weet klaar te spelen. Als je dat in de studio weet na te bootsen, zit je goed.”

De heren kijken uit naar de volgende plaat, waar Thomas al voldoende ideeën voor heeft. De aandacht van alle bandleden ligt dan ook bij Heretic, live shows spelen en genieten van de chemie die bijna tastbaar is binnen de band. Heretic biedt de lezers van 3voor12/Eindhoven ook de primeur van hun nieuwe videoclip met daarin veel bekende gezichten voor fans van vuige rock-’n-roll en metal, weer een trotse mijlpaal voor Heretic volgens de drummer: “Wij vinden hem supertof, we hopen dat jullie dat ook vinden. Ik denk dat het een bijzondere video is geworden.” Maar kijk en oordeel zelf.
Op 19 januari komt ‘Alive Under Satan’ uit bij Ván Records. Ook brengt de band nog een 7" split picture disc uit met het Japanse Sabbat. Heretic live zien? Op 28 februari staan de heren in de Little Devil in Tilburg, samen met Pentacle uit Bladel en de Duitse bands Outrage en Wifebeater. Een aanrader dus, want 2015 lijkt nu al het jaar van Heretic te worden. Misschien ook wel met die lang verwachte show in Eindhoven.