Cross-Linx 2015: Pekka Kuusisto tegen middernacht als Andrew Bird en de lente

Virtuoos violist geeft onbezorgd en grotendeels geïmproviseerd ‘sit down and relax’-concert

Tekst: Daan Krahmer / Fotografie: Lotte Schrander ,

Hoeveel synoniemen kent u voor virtuoos? Ondergetekende komt op acht.
Volleerd, vakbekwaam, getraind, vaardig, vakkundig, bedreven, magistraal en meesterlijk. Om een lang verhaal kort te maken; de Finse violist Pekka Kuusisto is het allemaal. Vanavond krijgen we geen symfonie van Bach of een elektronisch optreden voor onze kiezen maar een grotendeels geïmproviseerd optreden. Het enige wat wíj moeten doen is "sit down en relax". En zo geschiedt.

HET CONCERT
Pekka Kuusisto, in het Muziekgebouw tijdens Cross-Linx, op 12 februari 2015.

DE ACT
Kuusisto is 38 jaar oud en heeft op zijn zachts gezegd een imposante carrière. Een loopbaan die er eigenlijk gewoon met de paplepel in is gegoten. Al toen hij amper kon praten kwam hij voor het eerst in aanraking met de viool. Heel veel oefenen, lessen, albums en projecten later noemde de invloedrijke Engelse krant the Gardian hem "The best thing to happen to classical music in years." Niet het minste compliment. Maar dat brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee: Kuusisto heeft een reputatie hoog te houden.

HET NUMMER
Vanaf meet af aan blijkt: hier staat een vakman. Een muzikant in die zijn instrument tot in de diepste puntjes beheerst en haast achteloos de meest complexe stukken laat horen. Echter: Kuusisto doet het vanavond lekker onbezorgd aan. Zang en viool worden afgewisseld met gefloten partijen. Opvallend vrolijk en optimistisch qua toonzetting. Als de lente. En als Andrew Bird. Vooral die laatste. Want alles wordt opgenomen middels een loop-pedaal. Laagje voor laagje opgebouwd.
 

HET MOMENT
Wanneer Kuusisto gaat zingen is wel een momentje. Net als de stukken: lekker onbezorgd, honingzoet en een beetje dunnetjes. Sommige mensen moeten gniffelen om zijn accent, dat klinkt namelijk erg Scandinavisch. De zwaar rollende r ("rrrrr") springt er gewoon boven uit. Wederom echt een lentegevoel.

OOK OPMERKELIJK
Tja, wat eigenlijk niet? Dit hele optreden valt onder de categorie opmerkelijk. Hier een lijstje:
- Omdat dit optreden niet goed bij het tijdstip past
- Mensen liggen te slapen (!)
- De sfeer wel heel onbezorgd is
- De bassen van Aufgang die dit rustgevende optreden verstoren
- Een Schotse wals die totaal niet aansluit bij de rest die voorbij komt
- Zijn soms extravagant en onbedoeld lachwekkende mimiek...
...en ga zo even door. Een hele lijst dus. Misschien nog wel het opvallendst: een van zijn - "onaffe" - liedje dat gaat over ‘heating the sauna’. Ja, echt.

HET PUBLIEK
Zit op Kuusisto's aanraden lekker onderuit gezakt. Een gedeelte - spoiler! - neemt zelfs de gelegenheid om alvast wat nachtrust te nemen. Echt veel mensen zijn dit echter niet. De opkomst is namelijk niet bijster groot.

HET OORDEEL
Bezoekers zagen hem eerder op de avond al werk van Bryce Desser spelen, zijn geïmproviseerde optreden vanavond was zonder twijfel anders van aard. Het is naar eigen zeggen dan ook al laat. Op het eerste gehoor is zijn optreden langdradig en eentonig. Ondertussen ook gelaagd en met best wat knappe vondsten. Altijd zuiver ook. Daarbij staat zijn muzikaliteit buiten kijf. En toch. Toch is dit een merkwaardig en een wel heel onbezorgd optreden dat onbedoeld bevreemdend aanvoelt op dit late tijdstip.