Cross-Linx 2015: Aufgang breekt met ‘classical’ en gaat voor maximaal effect

Mix van house en strakke beats zorgt voor verlaat hoogtepunt op Cross-Linx

Tekst: Thijs Portz ,

Klassieke vleugel, gecombineerd met een Moog en een drummer die zo uit een band als The White Stripes weggeplukt kan zijn; dat is Aufgang in een notendop: klassiek geschoold, maar met een hang naar de opzwepende beats uit de house en techno. Een duo dat op de late avond zorgt voor een bonte verrassing op het doorgaans wat kalme Cross-Linx Festival.

HET CONCERT
Aufgang, in het Muziekgebouw tijdens Cross-Linx, op 12 februari 2015.

DE ACT
Aufgang bestaat uit een drummer en een toetsenist. Die drummer, Aymeric Westrich, tikt zich zes slagen in de rondte om Rhami Khalifé bij te houden. Die leeft zich namelijk volledig uit op zijn combinatie van klassieke vleugel, keyboard en Moog. Dat hij daarbij over bijzondere vaardigheden beschikt, lijkt geen geheim; Khalifé lijkt meer dan eens op een bronstige Italiaan, die minstens zoveel bezig is met het sensueel aankijken van het publiek als met zijn eigen spel. Waarop overigens niet aan te merken valt: dat is van grote klasse.
 
HET NUMMER
Het duo speelt vanavond een doorlopende set met meerdere, bijzonder dansbare, hoogtepunten. Daarbij valt wel op dat de vette, elektronische passages een stuk beter uit de verf komen dan de meer klassiek georiënteerde stukken.  
 
HET MOMENT
Elke keer dat het duo gas geeft, slaat dat over op het publiek. De gedoseerde climaxen werken keer op keer en zorgen ervoor dat de spanningsboog geen moment doorbroken wordt.
 
HET PUBLIEK
Het is, op de late donderdag, nog verrassend druk bij Aufgang, En niet zonder reden. De band zorgt voor een even smakelijk als dansbaar uitstapje op het, voor de rest, brave programma. Het nog aanwezige publiek reageert dankbaar en uitgelaten.
 
HET OORDEEL
­­­Aufgang levert een prima optreden en toont aan dat de grens tussen klassieke en elektronische muziek makkelijk te beslechten is. De klassieke passages (vleugel) zijn niet allemaal even geslaagd, maar zodra het duo gas geeft, is het onverminderd raak. 

NB Er zijn helaas geen livefoto's van dit optreden.