Perfect totaalplaatje bij volksheld Typhoon dwingt respect af

Rumoerig publiek krijgt na anderhalf uur het Koningsnachtfeest waar ze naar verlangen

Tekst: Daan Krahmer / Fotografie: Nadia Hagen ,

Tien jaar geleden stond hij op dezelfde planken van de Effenaar met
hiphop-formatie Buitenwesten. Destijds als onbekende twintiger uit Zwolle, inmiddels als bekende Nederlander. Het is hard gegaan met Typhoon. Vorig jaar verbrak de rapper een zevenjarige stilte met zijn tweede plaat 'Lobi Da Basi', die weinig anders dan lovende recensies oogstte van de Nederlandse muziekpers. Je moet het maar durven, zeven jaar niks van je laten horen, maar Typhoon deed het. Er volgde een lange zegetocht en de agenda van Glenn de Randamie - zoals in Typhoon's paspoort staat - liep vol met spectaculaire dingen. De band van de innemende rapper werd de huisband in
het huidige seizoen van De Wereld Draait Door en groeide uit tot een onbetwiste publieksfavoriet van de Nederlandse clubs en festivals. Daarnaast sleepte de moderne Nederpopklassieker Lobi Da Basi (Surinaams voor liefde is de baas) vele prijzen in de wacht. Vanavond wordt niet alleen Koningsnacht gevierd in de Effenaar, ook speelt Typhoon met zijn
begeleidingsband de laatste clubshow van de tournee. En hoe.

"Ik bouw bruggen" rapt Typhoon vanavond in het massaal meegezongen 'Hemel
Valt'. Een uitspraak die getuigt van zelfkennis: dat bruggen bouwen blijkt op meerdere vlakken te kloppen. Ten eerste op muzikaal vlak. Typhoon brengt namelijk multi-culturele Nederhop met invloeden uit de pop, ska, reggae, soul, jazz en het Nederlandstalige volkslied. Ten tweede brengt hij mensen bij elkaar. Hij heeft een mening en steekt zijn bedenkingen bij de huidige Nederlandse maatschappij niet onder stoel of bank. Typhoon is geen macho-rapper. Hij is stiekem veel stoerder dan dat en brengt allochtoon en autochtoon, Christen en moslim, Surinamer en Nederlander bijeen. Zelden komt er dan ook zo'n gemêleerd publiek op een artiest in de Effenaar af. Vaders nemen hun zonen voor het eerst mee naar een concert, gepensioneerden dansen samen op de opgewekte klanken van traditional 'Bigi Emerie' en tienermeisjes drinken vanavond hun eerste biertje samen. Dat en meer in het bijzijn van Typhoon himself.

 

Niet verrassend want de gunfactor is van meet af aan groot. Typhoon is een zeldzaam sympathieke verschijning die gepassioneerd en met zoveel bakken plezier op het podium staat dat hij zelfs de grootste zuurpruim mee krijgt. Maar zijn talent is ook echt. Naast rappen is de Randamie ook steeds beter gaan zingen en danst hij blootvoets op het podium bij wijze van spreken een halve marathon. Dat is ook niet zo gek, gezien zijn band van tijd tot tijd behoorlijk wat dansbare soul en funk laat horen en met vele liedjes behoorlijk opzwepend uit de voeten kan. Het is ook dankbaar om in de band van Typhoon te spelen. Ieder lid van de band krijgt de ruimte om te excelleren in solo's. Zelfs bassist Sebas van Olst doet een zwoele solo op zijn basgitaar, waarna drummer Eddy Addai tot grote vreugde van het publiek een straffe Amerikaanse rap inzet terwijl hij koeltjes door drumt. Een belangrijke rol is weggelegd voor gitarist Dries Bijlsma, die samen met Glenn zelf gezien kan worden als de drijvende kracht achter het studiowerk van de rapper. Typhoon noemt de muzikanten ook wel liefkozend titanenband, en dat nemen we graag van hem over. Het totaalplaatje dat we vanavond zien klopt namelijk als een bus.

Toch pakt niet alles evengoed uit. Het is prijzenswaardig en een bewuste keuze om ook diepgaandere, hoogst persoonlijke nummers als het mooie 'Van De Regen Naar De Zon', oudje 'Sta Me Toe' en 'Zo Niet Mij' met het publiek te delen. De herschreven arrangementen van dat laatste nummer zijn fraai en de nog altijd ontroerende tekst zorgt voor kippenvel. Het is zowaar het hoogtepunt van het concert, alleen is een gedeelte van het publiek daar niet gevoelig voor. Op harde wijze neemt een opvallend groot gedeelte van het publiek tijdens de rustigere momenten de tijd om uitgebreid het weekend door te nemen. Zonde. Het moge duidelijk zijn dat veel mensen voor een feestje komen. Dat krijgen ze na anderhalf uur ook. Single 'IJswater' en 'Bomaye' zijn live veel krachtiger dan op plaat, maar 'Zandloper' is pas echt een anthem van jewelste. Het nummer is een lang uitgerekte kers op de taart die uitmondt in zo'n grote hossende menigte dat de Randamie terecht opmerkt: "het is geen carnaval lieve mensen!"

De grens van 2,5 uur is bijna overschreden als Typhoon en zijn titanenband het podium verlaten. Hier en daar een extra knaller halverwege de set was in deze setting geen overbodige luxe geweest. Typhoon laat de zaal echter achter alsof PSV hier net de behaalde landstitel heeft gevierd. Ook deze laatste clubshow was een gewonnen wedstrijd. Hoewel Typhoon hard moest werken, gaf de Effenaar hem uiteindelijk bakken met lobi terug.

Gezien: Typhoon, op 26 april 2015, in De Effenaar.