Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: augustus 2015

Met o.a. Nirwana Tuinfeest, Hidden Charms en Baroness

Thijs Portz ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

De tips van onze redactie voor de maand augustus, in chronologische volgorde:

1. Hidden Charms & Mooon | Café Altstadt | 13 augustus
Het begrip ‘komkommertijd’ dekt de lading nauwelijks wanneer het aankomt op concerten en evenementen in augustus. Sommige podia boeken niets en ook op andere locaties is schraalhans keukenmeester. Gelukkig zorgt de Altstadt voor een prima avondje vertier met twee jonge garagebands. Het Londense Hidden Charms, amper 1,5 jaar geleden opgericht en met een gemiddelde leeftijd van nog geen twintig, wordt in Engeland behoorlijk omhoog geschreven. Nou gebeurt dat in Engeland wel vaker, maar dat dit een band met potentie is, lijkt overduidelijk. Mooon, nog zo’n jonge garage-sensatie, mag de avond openen. De broers en neef uit Aarle-Rixtel bewezen tijdens 3voor12/Eindhoven Café in januari van dit jaar al dat ook zij hun klassiekers kennen en van wanten weten.
 
2. Nirwana Tuinfeest | Nirwana Lierop | 21 t/m 23 augustus
Het Nirwana Tuinfeest is de laatste jaren uitgegroeid tot een kleine favoriet van de redactie. Hoewel redelijk kleinschalig, slaagt de organisatie er jaar op jaar in een mooie line-up bij elkaar te krijgen en, belangrijker nog, een prima sfeer te creëren. Het festival beleeft dit jaar de veertigste editie, op zich al een prestatie van formaat. De zondag is traditiegetrouw familiedag met een keur aan, veelal lokale, coverbands. Op vrijdag en zaterdag staat er ook dit jaar weer voor ieder wat wils. Naast een aantal zekerheden als Peter Pan Speedrock, Gogol Bordello, Typhoon en Dropkick Murphys, kijken wij toch het meest uit naar ons eigen Tsar Bompa, John Coffey en Afterpartees. Het volledige programma is terug te vinden op www.nirwanatuinfeest.nl.
 
3. Baroness | Dynamo | 24 augustus
Dynamo blijft binnen de niche waarbinnen het opereert met goede boekingen strooien. Net als iedereen een beetje bijgekomen is van het meer dan geslaagde Dynamo Metal Fest, staat het Amerikaanse Baroness alweer op de planken. De band rond zanger John Dyer Baizley speelt een zware mix van metal, stoner, sludge en aanverwante genres, maar klinkt daarbij opmerkelijk toegankelijk. En mocht de muziek van Baroness niet overtuigend genoeg zijn, dan is een tripje naar de merch-stand van de band dat misschien wel. Baizley is namelijk een begenadigd kunstenaar die naast het artwork van de band ook de albumhoezen voor Kvelertak verzorgt. Aan de Eindhovense bands Komatsu en Monotheist de schone taak Dynamo klaar te stomen voor Baroness.

4. Lee Fields & The Expressions | Effenaar | 30 augustus
Sommige producten worden beter naarmate ze ouder of rijper worden, denk aan vlees en wijn. Dit fenomeen lijkt ook te gelden voor Lee Fields, die inmiddels meer dan 40 jaar in het vak zit. Zijn CV is al bijzonder imposant, maar samen met zijn band The Expressions lijkt hij aan een tweede, of derde, jeugd bezig. Een jeugd waarin hij eindelijk op waarde geschat wordt en uit de schaduw kruipt van die andere grootheden: James Brown en Otis Redding, namen die steevast vallen wanneer het over Lee Fields gaat. Om het feest compleet te maken, is er vanaf vier uur een barbecue in de tuin van de Effenaar, die wordt opgeleukt door de DJ’s van weLOVEweFUNK. Nu maar hopen op ‘code groen’.
 
5. Rocktocht Eindhoven | Diverse locaties | 30 augustus
Ook als je niet van soul houdt, is zondag de 30e een prima dag om in Eindhoven te blijven. Op meerdere locaties in de binnenstad vindt dan namelijk de tweede editie van Rocktocht plaats. Van de deelnemende kroegen heeft alleen de Altstadt het programma op zijn site staan; daar spelen The Afterveins, Tsar Bompa en Rhinorino. The Smegmatics lijken Kafee Aloys aan te doen, voor de rest is het afwachten waar de organisatie mee komt, meer informatie zal ongetwijfeld snel op de Facebookpagina van de organisatie prijken. Als de tot zover naar buiten gebrachte namen een voorbode zijn voor de complete line-up, belooft de Rocktocht een meer dan interessante avond te worden.

Deze vijf tips zijn slechts de favoriete events van onze redactie. Maar er is deze maand natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Je vindt alle cultuurrijke uitjes in de Uitkrant van Uit In Eindhoven.