Dansen in de stralende zon op Cassette festival

3voor12/Eindhoven in gesprek met organisatie achter nieuw stadsfestival met zowel lokale helden als nationale toppers op het affiche

Tekst: Lisa Molle ,

Op 4 juli vindt in de tuin van de Effenaar het eerste Cassette Festival plaats. 3voor12/Eindhoven sprak met Alwin Beumer van Café Tuesday en Hank Long van Heibel!. Samen met Jens Rasmussen, eveneens van Café Tuesday, en Gianni Jorissen van Nachtdieren vormen zij de complete organisatie achter Cassette Festival, waarvan de naam een ode is aan het door Philips bedachte cassettebandje.

Wij hoorden dat jullie organisatie op een vrij grappige manier is ontstaan? Vertel.
Hank: “Ik kende de mannen al, omdat ik ze al eens heb geboekt op mijn maandelijkse avond Heibel! in de Effenaar. Het klikte en toen kwam ik op het idee om een illegaal feest met ze te gaan organiseren. Het was een vrij kansloze missie, dachten we. We zaten op een slechte locatie, midden in een park in Eindhoven. PSV speelde die dag en er stond politie op elke straathoek. Ondanks dat trokken we 500 bezoekers en was er geen politie te bekennen. Op een gegeven moment, zo rond zes uur, begon het helaas te regenen en moesten we alles stopzetten.”

Alwin: “We hadden voor 20.000 euro aan geluid staan, we vroegen geen entree en het bier was gratis.”
Hank: “Maar het was wel geslaagd. Alles ging goed, de mannen ruimden netjes mee op en er waren geen problemen. Ik dacht: “op deze gasten kan ik bouwen.””
 

En toen besloten jullie eens rond de tafel te gaan zitten en een festival te gaan organiseren?
Alwin: “Dat feest is de reden dat we als organisaties naar elkaar toe gegroeid zijn. Kort na die zomerdag hebben we met Café Tuesday en Nachtdieren negen dagen achter elkaar knalfuiven gegeven in Lab-1 in het NatLab. Het leek ons daarna logisch om ook eens een festival te organiseren.”

Hank: “Heibel! loopt inmiddels goed. Het publiek verandert mee, net zoals de aanwas van artiesten die op komen treden. Alles gaat voorspoedig. Zodoende wilde ik een volgende stap zetten, en daar had ik hulp bij nodig. De jongens van Café Tuesday en Nachtdieren weten wat ze willen en wat ze kunnen; dat is de reden dat ik met ze rond de tafel ben gaan zitten om iets nieuws te bedenken.”

Alwin: “Ik woon nu vier jaar in Eindhoven en eigenlijk gebeurt hier in de zomer niet zoveel qua dance. Inmiddels heb ik alle organisaties wel leren kennen, maar het is toch nog heel versplinterd. Op de festivals die er zijn, is altijd gratis toegang en dat is eigenlijk wat iedereen ook wel gewend is. Iets anders dan de feesten of festivalletjes van de kleine organisaties is er gewoonweg niet.”

Hank: “Ik hoorde dat 2015 het jaar met de meeste festivals aller tijden is in Nederland, dus je zou denken dat het dom is om iets nieuws te gaan beginnen. Maar hier in Eindhoven heb je bijvoorbeeld hele sterke ‘old school’ partijen als Zodiak Commune en DommelVallei die een niche doelgroep bedienen. En dan heb je het grote Extrema. Daartussenin zit een gat dat wij op willen vullen, en we weten zeker dat daar publiek voor is.”
 
Prachtige locatie, de tuin van de Effenaar. Hoe zijn jullie daar terecht gekomen?
Alwin: “We waren vanuit en mét de Effenaar bezig om naar andere locaties te kijken, maar eigenlijk was het merendeel financieel en qua afstand niet haalbaar. We beseften pas na twee maanden dat de perfecte locatie eigenlijk zó dichtbij was! Alle voorzieningen zijn aanwezig en het is dichtbij het station, waardoor ook bezoekers van buiten de stad makkelijk kunnen komen.”

Jullie zijn dus in samenwerking met De Effenaar het festival gaan organiseren?
Hank: “De Effenaar is inderdaad een van de mede-organisatoren. Ik ben erg geïnspireerd door de Brainport-omgeving van Eindhoven. Ik denk dat je dat systeem ook toe kunt passen op feesten: we willen een samenwerking zijn tussen een poppodium als De Effenaar en bijvoorbeeld scholen als de Design Academy die studenten hebben met goede creatieve ideeën. In de toekomst willen we ook samen gaan werken met bedrijven.”

Alwin: “We worden als organisatie ook gesteund door de Design Academy. Zij hebben al zo’n vier jaar hun steentje bijgedragen door ook buiten de lesuren iets te kunnen betekenen voor de studenten.”
 
Ook fijn dat partijen als De Effenaar en de Design Academy al een grote aanhang hebben, waar jullie als festival van kunnen profiteren.
Alwin: “Zeker, maar ons streven is wel een zo divers mogelijk publiek, vanuit alle hoeken van de stad.”
Hank: “We zijn een stadsfestival voor echte Eindhovenaren… én voor iedereen die daar buiten woont!”
 
Onder anderen Gerd en Dekmantel Soundsystem ‘on top of the bill’, vanwaar juist deze headliners?
Hank: “Dit zijn precies de namen die genres vertegenwoordigen die in Eindhoven nog geen podium tot hun beschikking hebben.”
Alwin: “Dekmantel Soundsystem trad voor het laatst in Eindhoven op toen ze nog niet doorgebroken waren, Antal was hier een jaar geleden tijdens een editie van ‘Broke’. Cinnaman is hier als het ware opgegroeid, dus die moest er ook bij… En Gerd is gewoon een dikke baas.”
Ook aan Eindhovense DJ’s geen gebrek op Cassette. Naar welke lokale helden kijken jullie zelf uit?
Hank: “Akemiö Grey en Spektral & Kobuz zijn gasten die vanaf het begin van Heibel! hebben meegedraaid. En het belangrijkste: het zijn ook nog eens supergoede DJ’s. Ik ben ook blij dat ik jongens die al eens eerder op Heibel! hebben gestaan een keer een ander podium kan bieden.”

Alwin: “Ik ben groot fan van Kaliman en Don Agua Rosa, aliassen van Dickie Rosewater en Ari Daily. Bij hun sets kun je psychedelische dansplaten vanuit alle hoeken van de wereld verwachten. Het gevoel dat ik zaterdag hier in de tuin wil hebben, dragen zij uit met hun muziek. Dickie en Ari zitten zo in hun eigen ding, bijna tegen het kneuterige aan, maar toch werkt het heel aanstekelijk. En dan heb je nog Fat Jesus, een echte Eindhovenaar, geweldig figuur is dat. Hij opent de dag met vette rock-’n’-rollplaten.”
 
Op jullie Facebookpagina zagen we ene ‘Host Harrie’ voorbijkomen. Vertel, wie is dat?
Hank: “Host Harrie is een house-icoon. Toen ik mijn eerste danspasjes zette in de Eindhovense discotheken, was Harrie er ook. Hij was vrijwel op elk feest. Harrie kende je dan niet echt persoonlijk, maar je zei hem wel gedag omdat je hem altijd overal zag. Ik had Harrie al een tijdje niet meer gezien in het uitgaansleven. Dus ik had bedacht hoe vet het zou zij als Harrie de gastheer van het festival zou zijn. Harrie was er vanaf het begin altijd al bij, in de Rechter, bij de beginjaren van Extrema… eigenlijk is hij gewoon een stukje dance-geschiedenis.”
Alwin: “En hij is bij uitstek de beste promotor die we hebben. Ik kende Harrie nog helemaal niet, maar voordat ik het wist had ie al z’n vrienden hoogstpersoonlijk uitgenodigd. Hij is super enthousiast over het festival!”
 
En gaan we na het festival nog meer van Cassette horen?
Alwin: “We hebben nu een gewaagde stap gezet door met drie organisaties iets nieuws neer te zetten, en we streven naar meer. We zijn nu al druk bezig met de wintereditie van Cassette en we mikken op drie evenementen per jaar.”
Hank: “We hebben het nu nog over dat Heibel!, Nachtdieren en Café Tuesday achter Cassette zitten, maar het is de bedoeling dat Cassette gewoon een merk op zich wordt.”
 
Cassette Festival, 4 juli 2015 in de Effenaar tuin. Early bird tickets zijn inmiddels uitverkocht, maar gewone kaarten zijn nog verkrijgbaar in de voorverkoop voor €17,50 of aan de deur voor €22,-. Wil je meer weten over de line up, acties of alvast inluisteren met één van de mixen? Check:
www.cassettefestival.nl
https://www.facebook.com/pages/Cassette/874289355974383
 

Meer informatie over Heibel!, Café Tuesday en Nachtdieren is te vinden op hun Facebook-pagina’s