Pret-heavy metal van Electric Eel Shock is entertainment pur sang, maar ook niet veel meer

An Evening With Knives presenteert EP met intense show

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Lotte Schrander ,

Het is al dagen snikheet in Eindhoven. De kroegen zijn veelal leeg tijdens de hittegolf en het uitgaansleven speelt zich met deze mediterrane temperaturen af op straat. Toch staat Café Altstadt aardig vol voor twee powertrio’s, die op het aantal bandleden na niet veel overeenkomsten kennen. An Evening With Knives heeft een kersverse EP meegenomen vol stonerrock en post-metal, De Japanners van Electric Eel Shock, die al regelmatig in Eindhoven speelden, worden aangekondigd als knotsgekke grappenmakers met een voorliefde voor heavy metal en rock ‘n roll.

An Evening With Knives

An Evening With Knives heeft geen tijd voor grappen ingelast. De enige boodschap naar het publiek is wel meteen een belangrijke: er wordt vanavond een debuut-EP gepresenteerd die direct na het optreden te koop zal zijn.

Het drietal uit Eindhoven laat verder vooral de muziek spreken en zoekt nauwelijks contact met de zaal. Die muziek balanceert tussen mokerharde, loodzware stoner en melodische post-metal. Vooral de opening van de band is in het laatstgenoemde genre te plaatsen: een lang nummer met een meeslepende opbouw ontaardt in een heftige finale. Het merendeel van de nummers die vanavond voorbij komen duren minimaal vijf minuten en zitten bomvol variatie. Stevig groovende stukken worden afgewisseld met solo’s en rustige passages. Veel gezongen wordt er niet, maar wanneer dit het geval is, klinkt het stemgeluid van zanger/gitarist Marco Gelissen krachtig, soms wanhopig. De muziek van An Evening With Knives ademt een donkere en intense stemming. Het decor van vanavond; een minimaal belicht podium in een broeierige, warme Altstadt past hier erg goed bij.

Met een intens en afwisselend optreden in een goed gevulde, zwetende kroeg maakt An Evening With Knives de best denkbare reclame voor zijn debuut. De naamloze EP is uitgekomen bij het Eindhovense Lighttown Fidelity en telt vier nummers. Twee nummers zijn opgenomen in de PopEi studio en worden aangevuld met twee live-opnamen uit het ROC Theater in Tilburg.

Electric Eel Shock

Van een geheel andere orde zijn de Japanners van Electric Eel Shock. Onder de klanken van Black Sabbath’s ‘Iron Man’ springt het energieke drietal het podium op. En energie zullen ze de volledige set blijven uitstralen. Het levendige schouwspel is amper te volgen en te geloven tijdens de eerste nummers. De zanger/gitarist rent en vliegt van links naar rechts met een zijn gitaar in zijn mond, de bassist probeert het publiek constant op te jutten, en de drummer, met enkel een sok om zijn edele delen, probeert met maar liefst vier stokken zijn drumstel uit elkaar te meppen. Ieder nummer wordt met veel enthousiasme aangekondigd en ingeleid in een erbarmelijk slecht - en daardoor grappig - Engels accent. En vrijwel alle nummers worden besloten met een intensiteit alsof de laatste noot heeft geklonken van een groot stadionconcert.

Tijdens al dit ren en vliegwerk brengt de band strakke, stampende hardrock die zwaar beïnvloed is door grootheden als Iron Maiden en AC/DC. Riffs van deze bands komen overigens ook voorbij in een heavy metal medley, die door een gedeelte van het publiek wordt opgevat als een popquiz met livemuziek.

Het bizarre tafereel op het podium is erg vermakelijk, maar ook noodzaak voor de Japanners. De meeste nummers van de band zijn niet erg sterk, op catchy uitschieters als ‘Rock ’N Roll Can Rescue The World’ en ‘Suicide Rock ’N Roll’ na. Door zich als hardrock-karikatuur en feestband te presenteren, blijft de zaal de strapatsen op het podium met veel aandacht en enthousiasme volgen. Het bijwonen van een Electric Eel Shock show is vooral de eerste keer erg verrassend en overdonderend, maar blijkt al een jaar of tien exact hetzelfde. Entertainment pur sang, maar ook niet veel meer.

Maar wie maalt daar vanavond in Café Altstadt echt om? Wars van pretenties weet Electric Eel Shock met een strakke en vermakelijke show de kroeg in beweging te krijgen.

Gezien: An Evening With Knives + Electric Eel Shock, op 4 juli 2015, in Café Altstadt.