King Gizzard & The Lizard Wizard laat zich niet uit het veld slaan door extreme hitte

Retestrakke band en glibberige mensenmassa zorgen voor legendarische avond in 'sauna' Area51

Tekst: Daan Krahmer / Fotografie: Lotte Schrander ,

Het is onmogelijk om over de show van King Gizzard & The Lizard Wizard in Area51 te schrijven, zonder de huidige hittegolf in het artikel te betrekken. Laten we dan maar meteen met de deur in huis vallen: wat is het verschrikkelijk warm in het donkere zaaltje. Het kwik in de thermometer gaat over de vijftig graden heen en er staat verder slechts één ventilator rechtsvoor het podium en dat blijkt direct het meest geclaimde plekje van de avond. Kan de band met één van de leukste bandnamen van de hedendaagse muziekscene voor de benodigde verkoeling zorgen?

Vergeet het maar, dat zit er zeker niet in. Deze weergaloze groovemachine bestrijdt extreme hitte met een extreem broeierige show. King Gizzard gaat verder waar Tame Impala en Pond eindigen, gebracht met een energie en overgave waar garagegrootheden als Thee Oh Sees en Ty Segall ook bekend om staan. Een aaneenschakeling van sferen en hallucinerende ritmes, gebracht door twee drummers. Solo's zijn er ook volop, maar niet middels de bekende weg. Gitaarsolo's doet deze band niet aan. Liever neemt één van de zeven bandleden een dwarsfluit of mondharmonica in de mond. Het draagt bij aan een exotische, prettig gestoorde sfeer.

Niet alleen de bezoekers zweten meer dan peentjes, ook het zevental - met Australische roots - heeft het bloedheet, maar laat zich door de hitte niet uit het veld slaan. De band speelt zijn explosieve mengsel van garagerock en psychedelica bijzonder fel, dwingend en strak. Tijdens tracks als 'Am I In Heaven' vliegen de vonken alle kanten op. Aanvankelijk (een half nummer lang) is het vies in de zaal, ronduit smerig zelfs, maar daarna zijn we de grens gepasseerd en gaat Area51 compleet overstuur. Shirtjes gaan uit en massaal stortten de bezoekers zich in een zwetende, glibberige mensenmassa. Zowel band en publiek gaan er vol overgave in.

Als je de hoogst productieve band op een podium als deze ziet, is het lastig voor te stellen dat King Gizzard pas in 2011 werd opgericht. Wat deze band live teweeg brengt is niet vastgelegd op hun studioplaten. King Gizzard speelt losbandig en met onwaarschijnlijk veel branie. Op de juiste momenten wordt een lange jam, als het nieuwe 'The River', ingezet om even wat gas terug te nemen. Tijdens deze rustigere momenten komt de zaal even op adem, maar ze gelden steevast als stilte voor de storm. De gewenste afkoeling biedt King Gizzard op deze manier niet. Het omgekeerde des te meer: een bloedhete en opwindende show die je een gigantische schop onder je kont geeft. Drijfnat kunnen we concluderen dat deze prettig gestoorde freaks op het randje van legendarisch balanceerde.

Gezien: King Gizzard & The Lizard Wizard, op 2 juli 2015, in Area51 Skatepark.