Hoe Black-Bone een werelddeal tekende bij Steamhammer/SPV: “Het is eigenlijk heel simpel gegaan door gewoon een mail met onze muziek te sturen”

3voor12/Eindhoven in gesprek met frontman Steef van den Bogaard in 3voor12/Eindhoven radio

Patric Muris ,

Op 18 september brengt Black-Bone zijn tweede album uit, met een naar eigen zeggen nieuw geluid dat behoorlijk internationaal klinkt. Het cliché dat de band volwassen is geworden wordt ons bespaard, maar er zijn met die tweede plaat wel serieuze ambities uitgesproken. De productie was in handen van idool Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock), er werd in SOZ Concerts een boekingskantoor gevonden en de opvolger van debuut ‘Back To Mayhem’ vond zijn weg naar een grote speler in de wereld van platenmaatschappijen met nog veel meer idolen uit de internationale rockscene. Hoe hebben die jongens uit Nuenen dat toch voor elkaar gekregen? We vroegen het aan de altijd energieke en bijzonder aardige frontman Steef van den Bogaard.

Jullie hebben niet stilgezeten he?
“Nee, we hebben heel veel achter de schermen gedaan. Het heeft effe geduurd met dat nieuwe album, maar uiteindelijk is hij er wel.”

Het was wel echt een grote big bang van groot nieuws afgelopen week met de aankondiging van de albumpresentatie in de Effenaar en het tekenen bij een boekingskantoor en platenlabel. Voor de mensen die het niet kennen, waarom is het zo tof dat jullie bij dat label getekend hebben?
“Steamhammer zit bij SPV en daar zitten echt de grote jongens. Voor de kenners van de scene, van harde rock en metal is het echt heel groot. Het grootste van Duitsland ook. Maar het is een grote speler in heel Europa. Het was voor ons dan ook echt even van ‘wow what the fuck? SPV heeft interesse in ons?! Wij zijn ook maar een Eindhovense band’, zo een beetje. Het is voor ons echt een droom die uitkomt.”

Onder andere Whitesnake, Judas Priest, Kamelot en Sepultura zitten bij SPV; dat zijn volgens mij echt idolen voor jullie. Hoe is het dan om daar tussen te staan?
“Ja, dat zijn zeker idolen. Het is voor ons dan ook echt een eer om tussen hen te staan en dat zij dan zo enthousiast zijn. Ze (het label red.) zijn ook komen kijken bij liveshows en toen werden ze nog enthousiaster… Dat is echt super gaaf man.”

Waar die ‘no bullshit rock-‘n-roll’ niet allemaal goed voor is. Het brengt je nog eens ergens…
“Haha, ja precies. Alhoewel die ‘no bullshit rock-‘n-roll’ er wel een beetje af is. Die simpelheid van AC/DC wat vaak over werd gebracht is er echt wel af. Het is echt een eigen smoel aan het worden met die nieuwe plaat. Daarom zijn we ook juist nu getekend.”

Maar jullie blijven toch wel een beetje baldadig, nietwaar? De vorige keer dat we elkaar spraken roemde je de vrouwelijke boezem en vond je het zo mooi om er handtekeningen op te mogen zetten…
“Oh ja, shit… Dat was ik alweer helemaal vergeten. Haha…”

Ik niet. Maar wat nou als een vrouw de volgende keer bij een optreden haar borsten aanbiedt voor een krabbel van jou, zeg jij dan ‘nee, die tijd heb ik gehad’?
“Nee, nee, die tijd blijft. We hebben wel inmiddels vriendinnetjes, maar kijken mag he?”

Dan een vraag die het meest prangend was toen al dat nieuws bekend werd gemaakt. Een vraag die veel jonge bands zichzelf vast ook weleens zullen stellen: hoe doe je dat? Op zo’n groot label terecht komen?
“Onze plaat werd gemixt door Peter van Peter Pan Speedrock en die was daar heel enthousiast over. Hij zei toen ‘ah fuck it, ik stuur hem gewoon op naar SPV en dan zien we wel’. Meer zo van ‘niet geschoten is altijd mis’. Maar toen kregen we een heel enthousiast mailtje terug en hoe meer hij hoorde, hoe enthousiaster ze daar werden. Dus dat was heel positief. Zo simpel is het eigenlijk gegaan.”

Gewoon een beetje bluffen dus, gewoon maar proberen?
“Ja, precies. Ik denk dat je dat altijd in het leven wel een beetje moet doen. Met alles wat je doet.”

Peter was dus een belangrijke pion in het tekenen bij SPV. Hoe was het om met hem samen te werken (hij mixte het album), wetende van het eerste interview met 3voor12/Eindhoven dat je vroeger behoorlijk fan van hem was?
“Euh ja, goh… Het is tegenwoordig meer als vrienden gewoon, maar het is heel tof om met iemand samen te werken waar je vroeger heel erg naar opkeek. En het is ook echt een gouwe gast. We zijn heel dankbaar voor wat hij voor ons deed. En doet. Nu nog steeds dus. Dat is echt super. De samenwerking verliep ook heel goed.”

Jullie geluid wordt al snel met elkaar vergeleken. Er wordt ook weleens gezegd dat Peter Pan Speedrock meer de oudgediende is en dat jullie de nieuwe heersers aan het worden zijn (van Eindhoven Rockcity). Is hij nog niet bang dat jullie hem gaan inhalen?
“Naah, nee nee nee. Ik denk dat Peter Pan toch altijd wel een icoon blijft. Hij zit wel op hetzelfde label dus dat is wel echt heel cool.”

Tot slot: betekent een internationale release ook een internationale tour?
“Ik kan er nog niet heel veel over zeggen, maar ik kan wel zeggen dat dit album heel erg op het buitenland is gericht en dat er veel in het buitenland gaat gebeuren, wat betreft shows en zo. Het label zit ook in Duitsland dus dat is dan ook al wat sneller geregeld.”

Het is duidelijk dat er nog meer in het vat zit voor de drie jongens van Black-Bone. Er wordt afgesproken dat het nieuws snel wordt gedeeld zodra meer definitief bekend is geworden. Mochten ze er voor een lange Europese tour uit gaan, het album wordt eerst nog aan thuisstad Eindhoven gepresenteerd, op 18 september in de Effenaar. Voor een voorproefje kan geluisterd worden naar de albumteaser. Niet schrikken van dat begin, dat is niet hun nieuwe sound hoor (spoiler alert!).