EP-recensie: Voltage - The Story So Far

Bluesrockers geven stand van zaken met nieuwe EP

Roy Verhaegh ,

Het spelen van rock-’n-roll-covers kan leuk zijn voor een avondje op een kermis of in een kroeg. Ideaal als je baan alle aandacht opeist. Maar de echt ambitieuze muzikant wil meer. Zo ook de muzikanten van Voltage, die in 2011 begonnen als coverband van diverse blues rock-’n-roll-giganten uit de jaren 70, zoals Status Quo en AC/DC. Voorbeelden die het geluid van deze mannen goed illustreren. In twee jaar tijd deed de band veel podiumervaring op, om uiteindelijk in 2013 de titelloze debuut EP uit te brengen, voorzien van twee covers en twee eigen nummers. De nieuwe nummers ‘Back Home’ en ‘Have You Seen The Weather Oustide’ smaakten naar meer en zodoende ontstond het vervolg: ‘The Story So Far’.

Sinds 2013 hebben de mannen van Voltage de smaak goed te pakken. Ze begonnen daarom een nieuw project waarbij ze elke maand een nieuwe track schrijven, opnemen en uitbrengen. Het uiteindelijke doel is om in 2015 met al deze nummers een heus debuutalbum te vormen. En zoals het een goede band betaamt, worden de fans goed op de hoogte gehouden over de gang van zaken. Voltage is hier zelfs heel joviaal in en brengt de vijf reeds uitgebrachte nummers van deze toekomstige debuutplaat uit als EP, die via streamingdiensten als Spotify en Deezer te beluisteren is. Kortom, ‘The Story So Far’ is een voorproefje op wat nog komen gaat. En de liefhebber van ongecompliceerde bluesrock kan hiermee z'n hart ophalen. Verwacht geen verrassingen, geen toeters en bellen, maar een strakke formatie die op georganiseerde wijze zijn vak verstaat en weet hoe dit genre gespeeld dient te worden.

Openingstrack ‘Travelling Man’ is een echt bluesrocker in de meest klassieke betekenis van het woord. Een deinende groove, zanger Dave Vermeulen die zijn regeltje zingt en aan het einde hiervan aangevuld wordt met een pakkend gitaarriedeltje. Uiteraard worden we getrakteerd op een lekker vuige gitaarsolo tussendoor om het geheel af te maken. Het nummer wist in maart 2014 Classic Rock Magazine te halen, wat getuigt van het succes van dit project. ‘Cruisin’ is de tragere AC/DC-track die sterk leunt op een vette baslijn en op die manier varieert in het tempo van de plaat. Vervolgens geven ze weer vol gas met ‘Rooster’: de grote, opbouwende AC/DC-rocker die op het einde alles uit de kast trekt. Een akoestisch rustpunt vinden we in ‘Motherfucker Jones’ dat zelfs een beetje Bon Jovi-achtig aan doet dankzij de onmiskenbare country-groove. Met ‘Money Train´ komt alles weer terug bij de klassiek bluesrock, met wederom dat vermakelijke rollenspel tussen zang en gitaar.

Als brug van het spelen van covers naar een volledig eigen repertoire is er niets anders te constateren dan dat Voltage met ‘The Story So Far’ goed bezig is. Vermeulen klinkt alsof hij nooit iets anders gezongen heeft. En de blues is goed voelbaar in zijn stem. Hij heeft die zogenaamde ‘schwung’ die zo lekker meedeint op het ritme. Verder wordt alles volgens de welbekende formule van het genre gespeeld en daar is de muziek goed bij gebaat. In een tijd waar alles aangevuld moet worden met elektronica is het fijn dat er ook nog bands zijn die op deze pure wijze muziek maken.

'The Story So Far' is op 5 september 2014 in eigen beheer uitgebracht en te verkrijgen in diverse digitale formats.