Eindhoven Psych Night met scorend Sleepy Sun tussen laissez-faire en het grote gebaar

White Manna schikt al snel als verdienstelijk voorprogramma terwijl Camera verrast met livegeluid

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen ,

De eerste Psych Night van het clubseizoen in de Effenaar staat op het programma en dat betekent psychedelische rockmuziek met een relaxt karakter. In aanloop naar de volgende editie van Eindhoven Psych Lab (voorjaar 2015), staan er drie smaakmakers binnen het genre geboekt in de kleine zaal van de Effenaar om de muzikale smaakpapillen voor te bereiden en vooral hongerig te maken naar meer.

White Manna

Met een gloednieuwe EP op zak is White Manna duidelijk een belofte in de psych-scene. De Californische band heeft duidelijk geluisterd naar psych-tijdgenoten als Wooden Shjips en Black Angels. Ze stonden niet voor niets al een tijdje op de poster voor Liverpool Psych Fest komend weekend. Eerst mag de band Eindhoven nog verblijden met zijn muziek. Van dromerige landschappen tot vreemde futuristische klanken, zo uit een oude sci-fi film. Het kan alle kanten op. 

Live klinkt de band niet echt spannend. De subtiele nuances in de muziek worden enigszins weggemoffeld in een tapijt van distorted gitaren. Het enige wat eruit springt zijn de vocalen van frontman David Johnson, die een centrale rol inneemt in de algehele impressie die de band geeft. Het publiek is mooi op tijd binnen voor de opwarmer die helaas niet weet te betoveren. Het geluid is warm en fuzzy, en het optreden voelt energiek, maar ergens lijkt de band, die dit jaar al twee platen heeft uitgebracht, zich geschikt te hebben in de rol van een verdienstelijk voorprogramma.
 

Camera

Het Duitse Camera komt uit de plek waar Krautrock geboren is, of tenminste het gedeelte dat ook wel Ostrock genoemd werd. Enfin, Berlijn dus. Een creatief bolwerk waar deze mannen zelfs samenwerken met de oudgedienden van het genre Neu! en Cluster. Een stukje variatie dus, te midden van de psych-rockbands van vanavond. 

Die variatie blijkt live verrassend anders dan op plaat te zijn. Waar Camera opnames heeft waarop de band vrij en frivool door de ruimte tuimelt, voelt de liveset veel strakker. Eigenlijk speelt de band een lange jam waarbij de luisteraar gebonden en gekluisterd de beklemmende tunnel van geluid in wordt gesleurd. De ritmes die de drummer neerlegt zijn hypnotisch en precies op de maat. De gitaar en de synths daar omheen lijken langzaam ineen te rijgen tot een muzikaal koord. 

Er is geen interactie, enkel de drone van de driemansformatie, voortploeterend als een stel fabriekswerkers, gericht op hun taak in een natuurlijk ritme van samenwerking. Om het geluid te verrijken worden de nodige effecten gehanteerd. Na een lange reis van statische patronen eindigen we dan toch met gepiep en gekraak van de feedback producerende gitaren.
 

Sleepy Sun

De band uit San Francisco mag gelden als één van de grote namen uit de herrezen psych-rock-scene. Met een reeks albums op zak en de naam groot gedrukt op de Liverpool Psych Fest poster is er genoeg bagage om de kleine zaal aardig vol te krijgen. Dit jaar kwam 'Maui Tears' uit, maar de band ontbrak op Psych Lab dus er is wat in te halen.

Op het podium heeft de band de uitstraling van een grote rockband. Het geluid is groots en heeft die galm dat het zelfs in de kleine zaal een stadiongevoel creëert. Zanger Bret Constantino is dan ook een echte frontman die met zijn zangstijl doet denken aan Brett Anderson van Suede. Dat sleazy geluid heeft de band zich sowieso eigen gemaakt en geeft de bandleden een bepaald charme. Het vergoelijkt dan ook de wat ongeïnteresseerde en slaperige ogen van onder anderen gitarist Evan Reiss.

De songs stromen voorbij in een lui maar continue tempo. Het publiek heeft besloten een heel stuk dichter bij het podium te gaan staan dan tot dusver het geval was. Het warme geluid van de songs wordt onderbroken door de instrumentale passages met fijne psychedelica en fuzzy riffs met scherpe geluiden met de band al balancerend daartussenin. De band laat geen steken vallen in wat tussen een rockshow en een jamsessie inhangt. Tussen het laissez-faire en het grootse, maakt Sleepy Sun er een bijzonder sterke show van.

Gezien: White Manna, Camera en Sleepy Sun op 25 september 2014 tijdens Eindhoven Psych Night in de kleine zaal van de Effenaar.