Albumrecensie Nouveau Vélo - Nouveau Vélo

Debuutalbum kan zich meten met de beste releases van 2014 uit Eindhoven en omgeving

Daan Krahmer ,

Jaren zat 'ie eraan te komen: een volwaardig debuut van indierockers Nouveau Vélo. Na drie goed ontvangen ep'tjes - verspreid over vier jaar - werd het geduld van Nouveau Vélo-liefhebbers behoorlijk op de proef gesteld, maar (lang) wachten loont. Eerder deze maand werd debuutalbum ‘Nouveau Vélo’ vanuit het niets aangekondigd. Niet ineens online te vinden (zoals labelgenoten NIKOO, Radiohead en The Raconteurs ooit in het verleden deden) maar wel binnen drie weken officieel uit. Lekker kort dag. En gelukkig maar. ‘Nouveau Vélo’ is een plaat die moderne indierockliefhebbers aan zal spreken, of ze nu uit thuisbasis Helmond komen of uit de rest van Nederland. Of ver daarbuiten.

Geografisch gezien vangt dit debuut de sfeer van het hedendaagse Amerika. Meer specifiek: de moderne tijdsgeest uit kunstenaarswijk Brooklyn. De band is op de tien liederen onweerstaanbaar zoals Real Estate of DIIV, en tegelijkertijd artistiek ongrijpbaar, zoals Deerhunter. Maar ook authentiek, zo leert de plaat. Meer nog dan op ‘Courgette’ (2010), ‘Moestuin’ (2011) en het fraaie ‘Daze’ (2013) heeft Nouveau Vélo een eigen draai weten te geven aan deze richting in de indierock. Gedurende een kleine veertig minuten horen we een gezonde afwisseling tussen zoete en liefelijke indiepoppers en meer gruizige en puntige garagerock-liedjes. En dat allemaal met een internationale allure.
 
Op het eerste gehoor vallen vooral het bijzonder aanstekelijke 'Turning Away' en het bijna schattige 'Find A Way' op. Het zijn goed geschreven liedjes om meteen verliefd op te worden. Zoals vaker op deze plaat klinken zang, gitaar, drums en bas in perfecte harmonie ondanks dat de productie krakkemikkig charmant is te noemen. Jazeker, de plaat kraakt, piept en schuurt soms een beetje maar dit werpt juist zijn vruchten af. Het geeft de liedjes meer sfeer mee en maakt ze soms zo dromerig dat het lastig is om de vinger op de zere plek te leggen. De liedjes zijn alle tien raak maar geven hun geheimen pas na herhaaldelijk luisteren prijs.

Ook wanneer Nouveau Vélo voor de wat moeilijkere weg kiest, blijft de plaat fier overeind. Het puntige, met stuwende baslijn aangeklede 'New Guinea' en het bijna Parquet Courts-achtige 'Blue Lights' (met wiskundig uitgemeten gitaarloopjes) vormen een welkome afwisseling met de liefelijke liedjes die de eerste helft van de plaat sieren. Al moet gezegd worden dat de plaat iets over de helft een dipje beleeft. Het op een fraaie manier stemmige 'Wander' en wat moeilijkere 'Still Here' zijn op zichzelf prima liedjes maar vallen in het geheel een beetje uit de toon. Het is een klein smetje op een release die zich mag meten met het beste dat er dit jaar in Eindhoven en omstreken is gemaakt. 

‘Nouveau Vélo’ van Nouveau Vélo verschijnt op 29 september 2014 bij Subroutine Records, op vinyl en in digitale formats.