Zanger-gitarist Jesse Marks verlaat James Wood Zanger-gitarist Jesse Marks verlaat James Wood

Band gaat door in andere samenstelling en onder andere naam

, Patric Muris

Zanger-gitarist Jesse Marks verlaat James Wood

Band gaat door in andere samenstelling en onder andere naam

Patric Muris ,

De successen werden de afgelopen jaren aan elkaar geregen door James Wood, de Eindhovense new-folkband die er na één EP al mee lijkt te stoppen. Zanger-gitarist Jesse Marks heeft besloten de band te verlaten en dat heeft de toekomstplannen van de band drastisch op zijn kop gezet. Maar de overige drie jongens gaan door, onder een andere naam en in een andere bezetting. 3voor12/Eindhoven sprak de charismatische frontman en vroeg naar zijn beweegredenen en de toekomst van de band.

In 2012 maakte James Wood indruk op het Naked Song festival in het Muziekgebouw. Sindsdien volgt de redactie van 3voor12/Eindhoven de band. Het leverde onder andere een plek in de Effenaar op, tijdens Club 3voor12/Eindhoven. Maar ook anderen zagen de enorme muzikaliteit van de band; zo is de band geboekt door Popronde voor een muzikale reis door het land, koos Proud Of The South de new-folkact uit voor het doorlopen van een talentenprogramma en beloonde de Sena Awards de band met enkele aardige optredens. Een tweede EP is al een tijdje in de maak, maar of die er gaat komen is nog maar zeer de vraag. De toekomst zag er zo rooskleurig uit, de band leek zo hecht, maar ondanks dat de bandleden nog steeds goed bevriend zijn, was er achter de schermen toch ook enige onvrede. In ieder geval bij Marks: “Ik heb, in vergelijking met de rest, een ander verwachtingspatroon van zowel het artistieke gedeelte als het organisatorische gedeelte van een band. Oftewel onze persoonlijke visie komt niet overeen en daarin heb ik een knoop doorgehakt.” 

Dat zal voor een ieder die de band recentelijk nog live heeft gezien als een grote verrassing komen. De band staat bekend om zijn spelvreugde en weet het publiek daar vrijwel altijd goed in mee te nemen. “Het is niet zo dat we met ruzie uitelkaar gaan en ik zal nog steeds een biertje met de jongens drinken, maar mijn keuze om te stoppen met de band is definitief.”

Marks noemt het verschil in de beleving van de band, de ambities en muzikale voorkeur als belangrijkste redenen. “We zijn allemaal zo verschillend, met allemaal zo’n andere achtergrond. Om dat in goede banen te leiden moet je toch wel redelijk op één lijn zitten. Je moet in ieder geval heel goed weten wat de wensen en doelen van een ieder zijn. Tijdens de begeleiding van Proud Of The South gaat het daar dan wat vaker over en dan schieten hersenspinsels ook wat sneller door het hoofd. Voor mij werd toen duidelijk dat ik een ander verwachtingspatroon heb van hoe je in een band wil zitten en hoe je je daarin wil ontwikkelen.”

Dat klinkt allemaal nog wat diplomatiek en algemeen.
“Ja, dat mag zo klinken. Kijk, die jongens heb ik gewoon lief. Ik maak met heel veel plezier muziek met ze, maar ik heb het gevoel dat iedereen iets anders wil. Of ik merk in ieder geval dat ik iets anders verlang in het geheel. Daarin kun je proberen spastisch alles bij elkaar te houden of proberen de ander te veranderen maar ik kies er hier juist voor die waarden te accepteren en een ander pad te gaan bewandelen.”

Marks benoemt hierin zijn drang om wat meer te experimenteren en buiten gebaande paden te treden en de verschillen in artistieke opvattingen binnen James Wood. De verschillen tussen de zanger-gitarist en de rest van de band zijn dus te groot om nog samen verder te werken aan die tweede EP, maar voor de korte termijn zijn ze overkomelijk. Zo speelt de band in de originele bezetting nog wel de drie shows die gepland staan voor de komende weken en wordt er ook gekeken naar het uitbrengen van de twee singles die zijn opgenomen. “We kijken nog even wat we daarmee gaan doen, maar die nummers zullen we niet zomaar weggegooien.”

Wie de band nog eenmaal in zijn huidige bezetting wil zien, kan dat doen op 24 oktober in Café Wilhelmina (Eindhoven), 25 oktober in museum Jan Cunen (Popronde Oss) en tot slot op in het Hofman Café (Utrecht). Daarna zullen de overige bandleden Boy Cornelissen, Job Gerards en Niels Wiersma doorgaan als band, onder een andere naam en met andere muzikanten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven